connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Ο ρόλος της βιωσιμότητας στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού – Σπύρος Κουβέλης

Καθώς ο ελληνικός τουρισμός επιχειρεί να ξεπεράσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19), η υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις του κλάδου θεωρείται αναγκαία για την επιβίωση και την εξέλιξή τους.

Σπύρος Κουβέλης

Σύμφωνα με τον Σπύρο Κουβέλη, ανώτερο συνεργάτη του Πανεπιστημίου του Cambridge, διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης – EPLO και μέλος της κριτικής επιτροπής των Tourism Awards, η στροφή του ελληνικού τουρισμού προς τη βιωσιμότητα δεν είναι πλέον θέμα επιλογής, αλλά ξεκάθαρη αναγκαιότητα.

“Η ενσωμάτωση των αρχών και των πρακτικών της βιωσιμότητας είναι ζήτημα δημιουργίας ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και επιβίωσης του τουρισμού στην Ελλάδα,” αναφέρει ο κ. Κουβέλης και εξηγεί:

” Όταν μιλάμε για βιωσιμότητα καταρχάς εννοούμε κάποια προφανή στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αρμονική συνύπαρξη των τουριστικών υποδομών με το οικοσύστημα μέσα στο οποίο αναπτύσσονται, αλλά και την όσο το δυνατόν περισσότερο βιοκλιματική κατασκευή αυτών των υποδομών, και φυσικά την εξοικονόμηση ενέργειας και τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές.

Υπάρχει ακόμα ένα δεύτερο επίπεδο που έχει να κάνει με την ποιοτική διατροφή, την αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, την ανάδειξη και αξιοποίηση του τοπικού πολιτισμού και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και με ένα ρόλο που μπορεί να παίζει ο τουρισμός για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των επισκεπτών σε σχέση με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές αξίες του τόπου στον οποίο υλοποιείται.”

Τουρισμός, κοινωνικές αξίες και κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, είναι εξίσου κρίσιμο να ενσωματώνονται στην τουριστική δραστηριότητα και κάποιες αξίες, κοινωνικές κυρίως, που συνήθως δεν περιλαμβάνονται στις άμεσα ορατές παραμέτρους βιωσιμότητας. Αυτές είναι για παράδειγμα η ενσωμάτωση του τουριστικού προϊόντος στην τοπική κοινωνία της περιοχής, σε αντίθεση με την απομόνωση των επισκεπτών από τον τόπο, η ανάπτυξη και των δεξιοτήτων των εργαζομένων μέσα από συνεχή εκπαίδευση και ενδυνάμωση τους, η ισότητα των φύλων στις ευκαιρίες απασχόλησης και επαγγελματικής εξέλιξης, και η προσφορά της τουριστικής δραστηριότητας στην τοπική κοινωνία.

Τέλος, μία κρίσιμη πλέον παράμετρος βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος είναι η προσαρμογή του στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής: υπάρχουν ήδη, και θα υπάρξουν πολύ σημαντικότερες μεταβολές τόσο στις συνθήκες που επικρατούν, όπως για παράδειγμα ξηρασία, και υψηλές θερμοκρασίες.

Ακόμα σημαντικότερη όμως είναι η μεταβολή στην εποχικότητα της τουριστικής περιόδου, που από τη μία θέτει πρωτόγνωρους περιορισμούς, από την άλλη όμως επιτρέπει την ανάπτυξη και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

H βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο των Tourism Awards 2022

Ως μέλος της κριτικής επιτροπής των Tourism Awards, ο Σπύρος Κουβέλης ενθαρρύνει την επιβράβευση βιώσιμων πρακτικών στον τομέα του τουρισμού.

“Η προσέγγιση του Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη το οποίο έχω την τιμή να διευθύνω, είναι ότι βιωσιμότητα πρέπει να προσεγγίζεται με βάση το σύνολο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και όλες τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές παραμέτρους που αυτό σημαίνει. Η αξιολόγηση λοιπόν των υποψηφιοτήτων των Tourism Awards από την πλευρά μας θα γίνει μετρώντας την επίδοση της καθεμιάς από αυτές,” αναφέρει.

“Με τον τρόπο αυτό, τόσο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όσο και η συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο και την τοπική κοινωνία, αλλά και θέματα όπως η διαφάνεια και καλές πρακτικές απασχόλησης, θα αξιολογηθούν με ισάξιο τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ισορροπημένο και δίκαιο,” καταλήγει ο κ. Κουβέλης.

Πληροφορίες για τα Tourism Awards και τις κατηγορίες βραβείων υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.tourismawards.gr.

To Greek Travel Pages (GTP) είναι χορηγός επικοινωνίας των Tourism Awards.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*