connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Ελάτη: Ένας προορισμός για όλες τις εποχές

Χειμώνα και καλοκαίρι, άνοιξη και φθινόπωρο οι επισκέπτες δίνουν το ραντεβού τους με το παραδοσιακό ανώγειο των Τρικάλων, την Ελάτη.
Το όνομά της χάρη στην πυκνότητα των φρουρών της τα έλατα. 

Χτισμένη αμφιθεατρικά στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Κόζιακα σε υψόμετρο 921 μέτρων, με εύκολη πρόσβαση και μόλις 40 λεπτά από την πόλη των Τρικάλων αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας.

Λιθοστρωμένοι δρόμοι που κυκλώνουν και οδηγούν σε παραδοσιακούς ξενώνες, ταβέρνες, καφέ και ιδιαίτερα στέκια με σεβασμό στην ορεινή φυσιογνωμία του τοπίου. Γύρω τους, η αγορά χειροποίητων κατασκευών, αναμνηστικών με αναφορά στη λαϊκή παράδοση θα σας επιτρέψουν να πάρετε μαζί σας ένα κομμάτι από αυτή την όμορφη γωνιά.  

Η φιλοξενία και η διαμονή σας στα ξενοδοχεία και στους παραδοσιακούς ξενώνες του χωριού θα σας μείνει αξέχαστη. Στις ταβέρνες του χωριού θα απολαύσετε την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία, παραδοσιακές πίτες και πιάτα με ντόπια κρεατικά και κυνήγι, όλα μαγειρεμένα με μεράκι και με τη συνοδεία πάντα εξαιρετικών τοπικών κρασιών και ντόπιου τσίπουρου.

Αξίζει να εξερευνήσετε την περιοχή και λίγο έξω από τους πετρόχτιστους οικισμούς της. Τριγύρω το ελατόδασος περιμένει τις πιο χαλαρές στιγμές σας ενώ ο Κόκκινος Βράχος, η Αρκουδόπετρα, το Σπήλαιο Μπέη είναι σημεία προορισμού για πεζοπορία και για αναρρίχηση. Σε απόσταση δε μόλις 15’ με το αυτοκίνητο βρίσκεται το Χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου.  

Τον χειμώνα εδώ το τοπίο γίνεται παραμυθένιο, η χιονισμένη Ελάτη περιτριγυρισμένη από το ελατόδασος χαρίζει ρομαντικές νότες στην ταξιδιωτική σας απόδραση. Ο δρόμος μέχρι το γραφικό χωριό είναι ανοιχτός όλη τη διάρκεια του έτους ακόμη και σε περίπτωση μεγάλων χιονοπτώσεων. Η αίσθηση του καταφύγιου ζεστασιάς, με τις καμινάδες να καπνίζουν, με τη θέα των πετρόχτιστων ξενώνων είναι η πρώτη υποδοχή καθώς φτάνει κανείς στο χωριό.

Τα τζάκια στα καφέ της ζεσταίνουν τη διάθεση και μαζί με μια ζεστή κούπα σοκολάτας ή ένα αρωματικό τσάι του βουνού, επιτρέπουν την απόλαυση στιγμών θαλπωρής. Και όταν σκοτεινιάσει, για όσους τυχερούς παραμείνουν εδώ, το χωριό παίρνει μια κοσμοπολίτικη νότα με τους θαμώνες στις παραδοσιακές ταβέρνες και τα μπαράκια του να γίνονται μια παρέα υπό τους ήχους της μουσικής και την απόλυτη ομορφιά του νυχτερινού χιονισμένου τοπίου.

Μια στάση στην ΠΥΛΗ

Στο δρόμο σας, αφήνοντας πίσω σας τα πεδινά των Τρικάλων και πριν την Ελάτη, θα συναντήσετε την κωμόπολη της Πύλης. Πύλη – πέρασμα προς τη Νότια Πίνδο ανάμεσα στα βουνά  Ίταμος και Κόζιακας στις όχθες του Πορταϊκού ποταμού. Απολαύστε εδώ μια όαση δροσιάς στην Τοξωτή γέφυρα Καμάρα δίπλα στον Πορταϊκό ποταμό και επισκεφτείτε τον Βυζαντινό ναό της Πόρτας Παναγιάς.

Μια μικρή παράκαμψη (μόλις 10 λεπτών)

Μετά την Πύλη στο δρόμο προς Μεσοχώρα επισκεφτείτε το Πέτρινο γεφύρι και τους Καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς και θαυμάστε ένα μοναδικής ομορφιάς «κρυμμένο διαμάντι» της περιοχής.Ανακαλύψτε περισσότερα για την Ελάτη εδώ.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*