Τη συνέλευση “άνοιξε” ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο δυσχερές κλίμα που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό “επιχειρείν” λόγω των πληθωριστικών τάσεων στην αγορά, των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την κλιματική κρίση, που επηρεάζουν το μοντέλου του Τουρισμού όπως το γνωρίζουμε. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μεταφέροντας την απογοήτευση του ξενοδοχειακού κλάδου για την έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης με αυστηρότερους όρους, ενώ υπογράμμισε πως η ψυχή του ελληνικού Τουρισμού είναι το μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο, το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε, καθώς αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας.

Επίσης ανακοίνωσε τη διοργάνωση μιας συνδιάσκεψης όλων των ευρωπαϊκών φορέων εκπροσώπησης του τουρισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο από τη HOTREC, την άνοιξη, με μοναδική ατζέντα την κλιματική αλλαγή.

Τέλος, υπογράμμισε πως παρά τις προκλήσεις παραμένει αισιόδοξος “γιατί αποδείξαμε την ικανότητά μας να αντέχουμε και να προσαρμοζόμαστε. Είναι η στιγμή που δεν θα ακολουθήσουμε απλώς τις τάσεις αλλά θα τις δημιουργήσουμε”.

Στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία συνεχάρη το ΞΕΕ, για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φιλοξενίας, ενώ μετέφερε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του υπουργείου για τις αφίξεις το 2024.

Η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η κα Κεφαλογιάννη στη συνέχεια αναφέρθηκε στο όραμα, τους στόχους και τις δράσεις για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Έχουμε τη βούληση, το σχέδιο και την τεχνογνωσία, τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη, ώστε να κάνουμε την Ελλάδα πρότυπο φιλοξενίας και προορισμό αξέχαστων ταξιδιωτικών εμπειριών, με μία ανάπτυξη δίκαιη και ισόρροπη, τα οφέλη της οποίας θα αφορούν ολόκληρη τη χώρα και όλους τους έλληνες πολίτες.

Προσδιορίζοντας τους στόχους και τη νέα στρατηγική, η κα Κεφαλογιάννη παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει:

  • Την προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών, με παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα και πέραν των μηνών τουριστικής αιχμής.
  • Τη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με ποικίλες δραστηριότητες όπως ο ορεινός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός και ο τουρισμός υγείας και ευεξίας.
  • Την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να ακολουθήσουν τη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και τη φήμη της Ελλάδας ως παγκόσμιου τουριστικού brand.

Αναφερόμενη στο νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων, η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε συνιστά ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση χάραξης μιας νέας πολιτικής για τον ελληνικό τουρισμό, και ότι θα συνεχιστούν οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με διαβούλευση και τη συνεργασία του συνόλου των φορέων τουρισμού.

Εστιάζοντας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η υπουργός χαρακτήρισε δεδομένη τη νομοθέτηση πλαισίου κανόνων ελέγχου και φορολόγησης, με την οριοθέτηση ελάχιστων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών, με πρώτο την αναλογική εφαρμογή και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις των τελών που υφίστανται τα ξενοδοχεία.

Τέλος, έκανε αναφορά στις δράσεις που θα δρομολογηθούν στον κλάδο του τουρισμού, με πόρους ύψους 387 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

“Στόχος να διαμορφώσουμε ένα πολυθεματικό προϊόν που θα προσελκύει τουριστικό κοινό όλη τη διάρκεια του χρόνου”, σημείωσε η υπουργός υπογραμμίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την ενίσχυση της Ελλάδας ως διεθνές τουριστικό brand.

Ακολούθησε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Παράσχης, ο οποίος δήλωσε πως το 2023 θα είναι η νέα χρονιά αναφοράς για τον ελληνικό τουρισμό σε αφίξεις και έσοδα.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Παράσχης.

«Ενδεικτικά αναφέρω ότι με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε στις αρχές τις εβδομάδας η Τράπεζα της Ελλάδας, τα έσοδα Ιαν. – Σεπτ. είναι αυξημένα κατά 15% σε σχέση με πέρυσι και κατά 11% σε σχέση με το 2019. Αυτό όμως δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό. Οι προκλήσεις είναι πολλές και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τώρα, είναι η στιγμή που πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και συγκροτημένα να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα και την μελλοντική υγιή ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, πάντα με όρους βιωσιμότητας», υπογράμμισε ο κ Παράσχης.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι η «επόμενη μέρα» προϋποθέτει στοχευμένη στρατηγική την οποία στον ΣΕΤΕ έμπρακτα και με συγκεκριμένες προτάσεις την έχουν οριοθετήσει σε 5 κεντρικούς πυλώνες, που συνδέονται άμεσα με το «Στρατηγικό Σχέδιο Ελληνικός Τουρισμός 2030» και περιλαμβάνουν: τις υποδομές, τις επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, την ορθή διαχείριση προορισμών, την αγορά εργασίας και τη βιωσιμότητα.

Αναφερόμενος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο κος Παραάσχης τόνισε: «Το προωθούμενο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τη πολύ-αναμενόμενη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, χρήζει βελτιώσεων. Και ο λόγος είναι διττός, αφενός μεν, απαιτείται να διασφαλιστεί η επί ίσοις όροις επιχειρηματική δραστηριότητα, αφετέρου δε, αποτελεί σε συγκεκριμένες περιοχές μείζον κοινωνικό ζήτημα εύρεσης στέγης».

Η διευθύντρια του ΞΕΕ, κα Αγνή Χριστίδου.

Σειρά είχε η διευθύντρια του ΞΕΕ, κα Αγνή Χριστίδου, η οποία έκανε τον απολογισμό των δράσεων του ΞΕΕ για το 2023, ενώ στη συνέχεια, η κα Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (EKΠΑ) παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό για τη δράση Learning Hospitality, που θα απευθύνεται στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και έχει υποβληθεί προς έγκριση στο “Εργαστήριο Δεξιοτήτων” του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. στο πλαίσιο του μαθήματος του ΣΕΠ.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (EKΠΑ), κα Κατερίνα Αργυροπούλου.

Σύμφωνα με την κυρία Αργυροπούλου, οι στόχοι του προγράμματος είναι:

– η παροχή γνώσεων σχετικά με τα επαγγέματα του χώρου της φιλοξενίας και οι απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που αυτά απαιτούν,
– η ανάπτυξη και αξιοποίηση από τους μαθητές και μαθήτριες των κατάλληλων δεξιοτήτων αναζήτησης διαφορετικών εκπαιδευτικών διαδρομών οι οποίες οδηγούν σε συγκεκριμένα επαγγέλματα του χώρου της
– η εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στα “πρώτα βήματα” αναζήτησης των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας τους και των δεξιοτήτων τους και στην καλλιέργεια της αυτογνωσίας.

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), κα Ντίνα Σβίνου.

Τέλος, η πρόεδρος του ΙΤΕΠ, κα Ντίνα Σβίνου παρουσίασε το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, για το 2023, ενώ στη συνέχεια η διευθύντρια του επιταχυντή του ΞΕΕ για τον τουρισμό, CapsuleT, κα Κατερίνα Σαριδάκη, έκανε τον απολογισμό των δράσεων για την τετραετία 2019-2023.

Η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ “έκλεισε” με την παρουσίαση 3 startups που ενισχύθηκαν στο πλαίσιο του CapsuleT.

Η διευθύντρια του Επιταχυντή CapsuleT, κα Κατερίνα Σαριδάκη.

Η Xenia 2023 θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, 10:00 – 18:30.

Τo Greek Travel Pages (GTP) είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης Xenia 2023.