connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Elevate Greece: H νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις

Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, των Υφυπουργών, κ. Χρίστου Δήμα και κ. Γιάννη Τσακίρη και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Αθανάσιου Κυριαζή εγκαινίασε την πλατφόρμα Elevate Greece.

Εγκαινιάστηκε πρόσφατα η ηλεκτρονική πλατφόρμα Elevate Greece, η οποία θα καταγράφει και θα πιστοποιεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία ηλεκτρονική πύλη, μέσω της οποίας θα εγγράφονται οι ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις και θα πιστοποιείται ότι χαρακτηρίζονται επίσημα από την Πολιτεία ως νεοφυείς, εφόσον πληρούν δύο βασικά χαρακτηριστικά:

α) της καινοτομίας (innovation),
β) της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).

H νέα πύλη έχει στόχο να προωθήσει τη δικτύωση των νεοφυών επιχειρήσεων μεταξύ τους και τη δυνατότητα ενίσχυσης της εξωστρέφειάς και της ανάδειξής σε διεθνές επίπεδο. Τα κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης σχεδιάσθηκαν σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας ,Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), ώστε να διαμορφωθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα μπορούν να συμμετέχουν στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και να έχουν πρόσβαση σε οφέλη και χορηγίες από τους επίσημους υποστηρικτές του Elevate Greece.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μιτσοτάκης. Πηγή: @primeminstergr

“Αρχίζει και δημιουργείται κάτι καινούργιο στη χώρα μας και είναι χρέος μας αυτό το οικοσύστημα να το στηρίξουμε με κάθε τρόπο,” δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της επίσημης έναρξης του Elevate Greece.

“Τα ανήσυχα πνεύματα, που τόσα υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα, πρέπει να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την επιτυχία,” σημείωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μολονότι ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία οποιουδήποτε επιχειρηματικού εγχειρήματος, “δουλειά της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει το περιβάλλον. Να χτίσει το οικοσύστημα”.

Εργαλείο ενάντια στο brain drain

Με τη βοήθεια του Elevate Greece, η Ελλάδα θα μπορέσει επίσης, να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει και να σταματήσει το brain drain.

“Πρέπει να παλέψουμε για να μείνουν εδώ τα λαμπρά μυαλά, με καλές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Και τα λαμπρά μυαλά που έφυγαν, δίνουμε αγώνα για να γυρίσουν πίσω,” ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Άδωνις Γεωργιάδης

Παράλληλα με το Elevate Greece, η κυβέρνηση δημιουργεί χρηματοδοτικά εργαλεία και δράσεις προκειμένου οι νεοφυείς επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης αρμόδιο για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννη Τσακίρη, εντός του Νοεμβρίου θα βγει η πρόσκληση για δράση υποστήριξης startups που προβλέπει χρηματοδότηση του 50% του μισθολογικού κόστους της νεοφυούς εταιρείας που θα ενταχθεί και έως το ποσό των 100.000 ευρώ.

“Έχουμε προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, αν όλα πάνε καλά θεωρώ ότι 1.200 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα θα ενισχυθούν από αυτή την δράση,” ανέφερε.

Προϋποθέσεις εγγραφής – προθεσμία αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω του συνδέσμου elevategreece.gov.gr μέχρι το τέλος του έτους. Από το 2021, οι αιτήσεις προβλέπεται να υποβάλλονται σε τρεις κύκλους: 01/01 με 30/03, 01/05 με 30/07 και 01/09 με 30/11.

Για να υποβάλλει μια νεοφυής επιχείρηση αίτηση στο Elevate Greece και να εγγραφεί στο μητρώο πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  • να διαθέτει νομική μορφή ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ (εξαιρούνται οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ και ΕΠΕ),
  • να μην ξεπερνά τα 8 έτη συμπληρωμένη λειτουργίας,
  • να μην απασχολεί περισσότερους από 250 εργαζομένους (ετήσιες μονάδες εργασίας),
  • ο τελευταίος κύκλος εργασιών να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.
Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*