connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Πώς να στήσεις ένα νέο τουριστικό start-up, από τον Νίκο Σ. Μοράντη

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 7 χρόνια, η ομάδα του Destsetters και ο Νίκος Σ. Μοράντης προσωπικά, έχουν υπογράψει μερικά από τα πιο επιτυχημένα τουριστικά start ups με επίκεντρο την ξενοδοχειακή αγορά.

Τα πλέον δημοφιλή από τα projects αυτά, είναι το Travel by Interest και η Hotelier Academy, αλλά και η συμμετοχή στη στρατηγική ανάπτυξη του 100% Hotel Show, που αποτελεί πλέον την Premium έκθεση για Ξενοδόχους στην Ελλάδα. Ποιο είναι όμως το κλειδί της επιτυχίας ενός τουριστικού startup;

Συναντήσαμε το Νίκο Σ. Μοράντη, ο οποίος μας εξηγεί ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας κατά τη δημιουργία ενός startup και πώς κατόρθωσε με την ομάδα του — και χωρίς καν αρχικό budget — να αναπτύξει τα brands του Destsetters σε παγκόσμιο επίπεδο και να συνεργάζεται πλέον με μερικά από τα δημοφιλέστερα ξενοδοχεία παγκοσμίως.

GTP: Αρχικά Νίκο, ποια είναι η εξειδίκευσή σου ως επαγγελματίας;

Νίκος Σ. Μοράντης: Με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την ειδικότητά μου ως Tourism Strategy Specialist, με εξειδίκευση στα ξενοδοχεία. Στην ουσία, αυτό που κάνω είναι να μελετάω τις τάσεις της παγκόσμιας ξενοδοχειακής αγοράς σε επίπεδο Operation, Marketing & Sales και να προδιαγράφω projects που καλύπτουν τις ανάγκες των σύγχρονων ξενοδόχων. Με αυτό δηλαδή κατέληξα να ασχολούμαι, αφού αναπτύξαμε με το συνέταιρό μου Ζένιο Ζένιου και την ομάδα μας, το Destsetters.

GTP: Το οποίο Destsetters έχει πλέον στο δίκτυό του 3 ξεχωριστά projects!

Νίκος Σ. Μοράντης: Πολύ σωστά! Το Destsetters αναπτύσσεται σταθερά ως ένας παγκόσμιος οργανισμός ξενοδοχειακής έρευνας και ανάπτυξης υπηρεσιών, που έχουν στο επίκεντρό τους την κάλυψη των αναγκών της ξενοδοχειακής αγοράς. Αυτή λοιπόν τη στιγμή, έχει όντως τρία διαφορετικά brands:

– To Travel by Interest, που αποτελεί τη μοναδική online πλατφόρμα που βοηθάει τους ξενοδόχους να αυξήσουν τις άμεσες κρατήσεις τους μέσα από τη δημιουργία και την προώθηση στοχευμένου περιεχομένου, το οποίο έχει πάντοτε συνδεδεμένο το επίσημο booking engine του κάθε καταλύματος. Από εδώ ξεκίνησε και η καριέρα μας το 2012, όταν πρώτοι προτείναμε τη μεθοδική στόχευση του LGBT κοινού και στη συνέχεια και άλλων αγορών, όπως το Gastronomy, το Wellness και το Luxury.
– Τη Hotelier Academy, που αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικού χαρακτήρα media με ξενοδοχειακά tips αλλά και παρουσίαση ιδιαίτερων ξενοδοχείων μέσω των Case Studies και των Hotel Stories. Έχουμε μια όχι και τόσο κρυφή επιθυμία να μετατρέψουμε τη Hotelier Academy στο Entrepreneur της παγκόσμιας ξενοδοχειακής αγοράς!
– Το Upselling Hotel, που αποτελεί μια Premium Εξατομικευμένη υπηρεσία την οποία παρέχουμε αυστηρά ο Ζένιος και εγώ και που δημιουργεί νέα ξενοδοχειακά Concepts ή ειδικά reports σχετικά με το πώς μπορεί ένα ξενοδοχείο να αυξήσει τις πωλήσεις των εστιατορίων, του spa αλλά και των επιπρόσθετων υπηρεσιών του.


GTP: Και ποια η εμπλοκή σας με το 100% Hotel Show;

Νίκος Σ. Μοράντης: Σε συνεργασία με τη διοργανώτρια εταιρεία Demand, συμμετέχουμε ενεργά στη στρατηγική ανάπτυξη του θεσμού. Αξιοποιώντας και όλη τη digital τεχνογνωσία του Destsetters, δίνουμε στην έκθεση μια πραγματικά ξεχωριστή υπόσταση. Το συγκεκριμένο project, είναι κάτι το οποίο κάνουμε με πάρα πολλή χαρά, ιδιαίτερα γιατί η Demand είναι μια εταιρεία με όραμα που οποιαδήποτε έκθεση και να έχει διοργανώσει, ξεχωρίζει για τον ιδιαίτερο και μοντέρνο χαρακτήρα της. Έτσι, μας δίνει και εμάς το έδαφος να δημιουργήσουμε μια έκθεση για ξενοδόχους που πραγματικά αλλάζει τα εκθεσιακά δεδομένα.

GTP: Ακούγεσαι πραγματικά ενθουσιασμένος για τη συγκεκριμένη συνεργασία! Φαίνεται ότι υπάρχει εξαιρετική χημεία μεταξύ σας…

Νίκος Σ. Μοράντης: Μιας και το θέμα μας είναι η συνταγή της επιτυχίας ενός νέου τουριστικού project, ο ενθουσιασμός, η αγάπη, αλλά και ο σεβασμός του στοχευόμενου κοινού είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που αποτελούν και τη βάση της κάθε νέας αρχής. Για να δημιουργήσεις κάτι εμπνευσμένο πρέπει να κατανοήσεις το κοινό σου και τις ανάγκες του και αφού αφουγκραστείς την υπόθεση, να προσφέρεις λύσεις και όραμα. Αυτός, είναι ένας τομέας στον οποίο το Destsetters και η Demand έχουν απόλυτη ταύτιση απόψεων, γεγονός που οδηγεί στο αποδεδειγμένα επιτυχημένο αποτέλεσμα του 100% Hotel Show. Ξέρω, ακούγονται πολύ «συναισθηματικά» όλα αυτά, αλλά μόνο έτσι μπορείς να ξεχωρίσεις.

GTP: Και πώς κάποιος δημιουργεί μια τουριστική start up χωρίς αρχικό κεφάλαιο;

Νίκος Σ. Μοράντης: Κακά τα ψέματα, ένα αρχικό κεφάλαιο είναι πάντα απαραίτητο. Ωστόσο, εμείς, ό,τι δημιουργήσαμε το ξεκινήσαμε χωρίς καν αρχικό budget! Το κλειδί είναι να βρεις μια υπαρκτή ανάγκη της αγοράς που δεν έχει προσεγγιστεί και να προσπαθήσεις να την καλύψεις με κάποιον τρόπο. Στη συνέχεια, πρέπει να βρεις κάποιο — μικρό — δυνητικό πελατολόγιο, το οποίο, ναι μεν θα μπορεί να καλύψει κάποιες οικονομικές ανάγκες σου, αλλά θα σου αφήνει και το χρόνο να μπορείς να αναπτύξεις και να βελτιώσεις την υπηρεσία σου. Ακόμη κι όταν εντοπίσεις ένα σημαντικό κενό της αγοράς, η υπηρεσία που μπορείς να παρέχεις όταν δεν έχεις πόρους, είναι περιορισμένη. Ωστόσο, οι πελάτες εκτιμούν πάντα την ειλικρινή προσπάθεια και τη διαρκή βελτίωση και σίγουρα στηρίζουν το έργο και την επιμονή σου.

GTP: Άρα προτείνεις να ξεκινήσει μια εταιρεία έστω και αν δεν είναι απόλυτα σίγουρη για αυτό που παρέχει;

Νίκος Σ. Μοράντης: Μα ποτέ δεν πρέπει να είσαι σίγουρος και εφησυχασμένος. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Διαφορετικά, καταντάει βαρετό αλλά και παλιώνει με το χρόνο. Σημασία έχει να κάνεις την αρχή και να έχεις έναν ξεκάθαρο στόχο. Τέλειος δε θα είσαι ποτέ. Θυμάμαι πριν από λίγο καιρό, που πολύς κόσμος παραξενευόταν που αλλάζαμε το website του Travel by Interest διαρκώς. Και όμως, το feedback που λαμβάναμε εμείς από το πελατολόγιό μας, ήταν ότι ενθουσιαζόταν με τη διαρκή μας ανησυχία για εξέλιξη και ακολουθούσε την προσπάθειά μας. Επίσης, η συνεχής επαφή και τριβή με τους συνεργάτες μας, μας έδειχνε διαρκώς το δρόμο σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε στο επόμενο βήμα. Με άλλα λόγια, νιώθουμε ότι το πρώτο μας project, το αναπτύξαμε σχεδόν παρέα με τους πρώτους μας πελάτες-ξενοδόχους.

GTP: Με αυτά που περιγράφεις, αναγάγεις την επαγγελματική σχέση σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο…

Νίκος Σ. Μοράντης: Αυτό είναι μια μικρή παγίδα. Το πρώτο σου πελατολόγιο θα έχει σίγουρα μια πιο προσωπική σχέση μαζί σου και μοιραία θα απορροφήσει περισσότερο από το χρόνο σου. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να μπερδεύεις την επαγγελματική με την προσωπική σχέση. Εμείς, έχουμε άριστες σχέσεις με τους ξενοδόχους που μας στήριξαν από την πρώτη ημέρα, αλλά πάντα είχαμε κατά νου ότι υπάρχει ένα επαγγελματικό επίπεδο που πρέπει να διατηρηθεί. Συγκεκριμένα, αναφέρω ότι όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, όταν επισκεπτόμαστε ξενοδοχείο πελάτη μας για επαγγελματικούς λόγους, δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τα leisure facilities του ξενοδοχείου, ούτε καν στον προσωπικό χρόνο που ενδεχομένως να μας περισσεύει.

GTP: Γνωρίζοντας καλύτερα την ομάδα σας αλλά και με πρόχειρα μαθηματικά, υπολογίζω ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι γύρω στα 26;

Νίκος Σ. Μοράντης: Και μάλιστα το μέσο όρο τον ανεβάζουμε ο Ζένιος (34) και εγώ (32)! Η ομάδα είναι σε όλα τα projects το σημαντικότερο συστατικό της επιτυχίας. Στο Destsetters, επιλέγουμε νέα άτομα με όρεξη και διάθεση και επενδύουμε πραγματικά τόσο στην εκπαίδευσή τους όσο και στην προσωπική τους ανάπτυξη σε επίπεδο επαγγελματικής συμπεριφοράς. Υπάρχει μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αγάπης και το κλίμα θα λέγαμε πως είναι οικογενειακό. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που τόσο το γραφείο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, θυμίζουν σπίτι!

GTP: Οπότε θεωρείς ότι η εμπειρία δεν είναι απαραίτητη;

Νίκος Σ. Μοράντης: Ανάλογα από την περιγραφή της θέσης και τις ανάγκες. Εμείς, προτιμούμε να δίνουμε ευκαιρίες σε νέα άτομα και μάλιστα να τους αναθέτουμε και σημαντικές ευθύνες, έτσι ώστε να εξελιχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς ήμασταν τυχεροί, καθώς στα 24 εγώ και στα 26 ο Ζένιος, είχαμε την ευκαιρία να μας δώσουν αντίστοιχες ευκαιρίες σημαντικοί επαγγελματίες του χώρου. Αρκεί βέβαια να τις αρπάξεις και να εργαστείς σκληρά πάνω σε αυτές.

GTP: Και πώς ορίζεται η “ευκαιρία”;

Nikos S. MorantisΝίκος Σ. Μοράντης: Νομίζω είναι ώρα να μιλήσω για τους επαγγελματικούς μου “γονείς”! Δηλαδή, τους ανθρώπους που μου έδωσαν την ώθηση τόσο σε πρακτικό, αλλά κυρίως σε ηθικό επίπεδο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι άλλοι από την επαγγελματική μου «μαμά» Αλίνα Τσολακάκη, η οποία έχει δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, την Aqua Vista Hotels, καθώς και το Δημήτρη Αντωνάκο, διοργανωτή του 100% Hotel Show. Οι άνθρωποι αυτοί, εκτός από τις επαγγελματικές ευκαιρίες που μας έδωσαν, πίστευαν τόσο πολύ και φανερά σε εμάς, που αυτό μας έδινε την ενέργεια να προσπαθούμε για το καλύτερο αλλά και την ευθύνη να ανταπεξέλθουμε στα υψηλά standards που μας έθεταν. Και εκεί είναι που πιστεύω πως πρέπει να εστιάσουμε: στο ότι η πραγματική ευκαιρία είναι η πρόκληση να ανταπεξέλθεις στις υψηλές απαιτήσεις που έχουν άνθρωποι που πιστεύουν στις δυνατότητες και στο όραμά σου!

GTP: Τέλος, πώς πρέπει να κάνει μια start up το μελλοντικό της προγραμματισμό;

Νίκος Σ. Μοράντης: Κατά την άποψή μου, αυθόρμητα! Γενικά, όταν ξεκινάει ένα νέο project, χρειάζεται δημιουργικότητα και συνεχής επένδυση. Αν κάποιος δεν έχει budget και κινείται από τη χρηματοδότηση μέσω των πωλήσεων, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πέρα από τα προς το ζην, σε πρώτη φάση προέχει να εξελίξει το όραμά του. Δεν σου κρύβω ότι εμείς σαν Destsetters έχουμε μια αρκετά δυναμική επενδυτική κουλτούρα, κάτι το οποίο μας έχει βγει σε καλό, καθώς τόσο το ίδιο το Destsetters όσο και τα brands κάτω από αυτό, έχουν αποκτήσει μια αυξημένη υπεραξία. Κατά τα άλλα, από ένα σημείο και μετά, χρειάζεται προσεκτική οικονομική διαχείριση, η οποία όμως δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακόπτει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Nikos Morantis

GTP: Και τα επόμενα πλάνα;

Νίκος Σ. Μοράντης: Επιγραμματικά:

Να κάνουμε το Travel by Interest τον κορυφαίο Content Generator για ξενοδοχεία.
Να γίνει η Hotelier Academy το σημείο αναφοράς ξενοδοχειακής εκπαίδευσης και ενημέρωσης τάσεων.
Να αναπτύξουμε μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχειακά concepts με το Upselling Hotel.
Να γίνει το 100% Hotel Show μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις για Ξενοδόχους στην Ευρώπη.

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι στόχοι μας είναι πάντοτε υψηλοί, ωστόσο έχουμε την τεχνογνωσία, την εμπειρία και την όρεξη για σκληρή δουλειά, η οποία δεν σταματάει ακόμα και όταν τους πετύχουμε!

***Η φωτογράφιση του κου Μοράντη έγινε στο Santo Maris, ένα από τα δυναμικότερα ανερχόμενα Luxury Resorts στη Σαντορίνη, από τον εξειδικευμένο σε πορτραίτα της Σαντορίνης φωτογράφο, Panos Barous.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
Nikos is Greek-American born in New York, USA, and has lived in Greece for over 30 years. He is the managing editor of Greece's leading monthly travel and tourism guide, the Greek Travel Pages (GTP) since June 2008 and of news site GTP Headlines since its launch in September 2012. Nikos has also served as international press officer for the City of Athens and for the mayor. He has a degree in Mass Media and Communications, specializing in Journalism. Nikos is a native English speaker and speaks Greek fluently.

Add your comment

*