connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages (gtp)

Ο ΣΕΤΕ και η fedHATTA ζητούν την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου της κρουαζιέρας

Piraeus_cruise

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA) ζητούν από την πολιτεία να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για να επανέλθει «εργασιακή ειρήνη» με τους λιμενεργάτες, ώστε να διαφυλαχτεί η εύρυθμη λειτουργία του κλάδου της κρουαζιέρας.

sete-logo-rgb-275x190Σε ανακοίνωση του ο ΣΕΤΕ αναφέρει:

«Με την τουριστική περίοδο να έχει ήδη ξεκινήσει, είναι αναγκαίο να διαφυλάξουμε στο έπακρο την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου της κρουαζιέρας.

Η Πολιτεία πρέπει να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος με τους λιμενεργάτες και να επανέλθει «εργασιακή ειρήνη». Παράλληλα, επιβάλλεται να διασφαλίσει ότι η επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών κρουαζιέρας στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης θα υλοποιείται χωρίς καθυστερήσεις ή περαιτέρω προβλήματα.

Είναι ευνόητο πως τυχόν προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση του προγράμματος προσέγγισης των κρουαζιερόπλοιων των κολοσσών της παγκόσμιας αγοράς κρουαζιέρας, θα έχουν ως αποτέλεσμα αλλαγές στον σχεδιασμό τους, με προτίμηση άλλων προορισμών ελλιμενισμού, όχι μόνον για την τρέχουσα, αλλά και για τις επόμενες περιόδους. Η εξέλιξη αυτή ενέχει τον κίνδυνο να τεθούν oι εν λόγω προορισμοί στο περιθώριο της διεθνούς αγοράς κρουαζιέρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλειες εσόδων για την εθνική οικονομία, αλλά και για την εικόνα της χώρας».

FEDHATTA_Logo_Oct15Επίσης η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA) ζητά με ανοιχτή επιστολή της συνεννόηση «εδώ και τώρα» για την κρουαζιέρα και τον τουρισμό, λόγω των προβλημάτων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες των λιμενεργατών.

Στην επιστολή αναφέρεται:

«H κρουαζιέρα αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό αλλά και ευαίσθητο τομέα του ελληνικού τουρισμού.

Από 26 Μαΐου υπάρχουν τεράστια προβλήματα στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και της Θεσσαλονίκης, από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες τριών συνδικαλιστικών ενώσεων των κλάδων εργαζομένων στα λιμάνια.

Οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται όλο το προηγούμενο διάστημα η ομαλή κίνηση των κρουαζιερόπλοιων καθώς και η εξυπηρέτηση των επιβατών / τουριστών.

Δυστυχώς, και ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και εντείνονται, έχουμε ήδη τα πρώτα ολέθρια αποτελέσματα. Διεθνής εταιρεία κρουαζιέρας έχει εκδηλώσει την πρόθεση να σταματήσει τα turn around (από – επιβίβαση από το λιμάνι του Πειραιά).

Είναι πλέον βέβαιο ότι και άλλες εταιρείες κρουαζιέρας θα ακολουθήσουν, με προφανείς επιπτώσεις για την ελληνική κρουαζιέρα και τον ελληνικό τουρισμό.

Είμαστε υποχρεωμένοι, προασπιζόμενοι τον κλάδο μας, να επιστήσουμε την προσοχή και να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις αυτές.

Απευθύνουμε έκκληση στην Πολιτεία να αντιδράσει και να παρέμβει άμεσα.

Απευθύνουμε έκκληση για την επιστροφή στο διάλογο, την εργασιακή ειρήνη, την ομαλότητα  και την ποιοτική εξυπηρέτηση των τουριστών μας.

Δεν είναι δυνατό σε μία τουριστική χώρα, όπως η Ελλάδα, οι εταιρείες κρουαζιέρας και όλοι εμείς οι τουριστικοί επιχειρηματίες να είμαστε έρμαιο μερίδας εργαζομένων, οι οποίοι παρακωλύουν την τουριστική κίνηση και καταστρέφουν το έργο μας. Καταστρέφουν την ελληνική κρουαζιέρα, τον προορισμό και την ελληνική οικονομία.

Αύριο στο λιμάνι του Πειραιά θα βρίσκονται με περίπου 10.000 επιβάτες, τα πλοία Royal Princess, Celebrity Equinox, Oosterdam, καθώς και μικρότερα πλοία (Sea Cloud, Royal Clipper, Seabourn Odyssey, Star Clipper και Silver Spirit). Θα βρίσκονται επίσης και τα μάτια και τα αυτιά της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας.

Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και επηρεάζεται σε βάθος χρόνου όταν πλήγεται έστω και περιστασιακά. Οποιαδήποτε αστοχία στη διαχείριση αυτού του προβλήματος θα επιφέρει μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Με την πεποίθηση ότι η έκκλησή μας που είναι και έκκληση όλων των ανθρώπων του τουρισμού, θα εισακουστεί από όλες τις πλευρές και ότι η ελληνική πολιτεία δεν θα κωλυσιεργήσει και θα προβεί σε άμεσες ενέργειες, παρακολουθούμε τις εξελίξεις με αγωνία.

Σε μία δύσκολη τουριστική σεζόν πρέπει να προασπίσουμε τον κλάδο μας και το αγαθό του τουρισμού που εν μέσω τεράστιων δυσκολιών της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας συνεισφέρει τα μέγιστα στη χώρα, στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς μας .

Ο τουρισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο αντιπαραθέσεων».

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*