connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages (gtp)

Προορισμός: Αθήνα

Τους τελευταίους μήνες η πόλη της Αθήνας έχει δεχτεί αρκετά πλήγματα ως τουριστικός προορισμός. Οι απεργίες, οι διαδηλώσεις και ο φόβος επεισοδίων, ο αποκλεισμός του λιμανιού του Πειραιά, της Ακρόπολης και ξενοδοχείων, δημιούρ­γησαν αρνητική δημοσιότητα. Σίγουρα θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την Αθήνα. Τον Ιούνιο, η πτώση των αφίξεων σε σχέση με πέρυσι ήταν 9,4%. Σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελη­τηρίου η πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης φτάνει σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και το 40%.

Οι απεργίες, οι διαδηλώσεις και οι αποκλεισμοί, όμως, δεν αποτελούν μόνιμα προβλήματα. Οι ουσιαστικοί λόγοι της πτώσης του αριθμού των επισκεπτών στην Αθήνα εντοπίζονται σε προβλήματα που αντιμετωπίζει από μόνο του το τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας. Η έλλειψη υποδομών, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, το ωράριο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, η υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης και η εγκληματικότητα, που έχει καταστήσει ορισμένες περιοχές απροσπέλαστες, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες, η διακίνηση ναρκωτικών σε πολλές γωνιές του κέντρου και δίπλα σε μουσεία όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, το πρόβλημα της καθαριότητας, η εικόνα των εγκαταλε­λειμμένων κτιρίων, η δραματική έλλειψη ελεύθερων χώρων, τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης, η μεγάλη αύξηση των περιστατικών κλοπής τουριστών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για να αναφέρω μόνο κάποια, αποτελούν μόνιμα προβλήματα, τα οποία «ροκανίζουν» την εικόνα της Αθήνας.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής σε πρόσφατη έκθεση της για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2008), η Αθήνα είναι μαζί με το Αμβούργο και τη Μπρατισλάβα, οι ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες αναπτύσσονται με ανησυχητικό ρυθμό περιοχές – γκέτο με σημαντικά ποσοστά ανεργίας.
  • Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών (ΕΞΑ, 2009), καταγράφεται χαμηλή αξιολόγηση από τους αλλοδαπούς επισκέπτες στον παράγοντα ‘value for money’ σε ό,τι αφορά στη χρήση των ξενοδοχείων και την προσφορά όλων των υπολοίπων τομέων παροχής υπηρεσιών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
  • Σύμφωνα με την ίδια έρευνα της ΕΞΑ, χαμηλή είναι η αξιολόγηση και όλων των στοιχείων αστικής εξυπηρέτησης, χρήσης και αστικού εξοπλισμού της πόλης εκτός των ΜΜΜ (από το καλύτερο προς το χειρότερο: αναψυχή-διασκέδαση, σήμανση-πλη­ρο­­φόρηση, πράσινο-πάρκα, ασφάλεια, κατά­σταση πεζο­δρομίων και πλατειών, δημόσια καθαριότητα, ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύ­πανση).
  • Η Αθήνα, για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της, κατα­τάσ­σεται 22η σε σύνολο 30 πόλεων που περι­λαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Πράσινης Πόλης.
  • Περισσότερα από 500 κτήρια στο κέντρο της Αθήνας είναι εγκαταλελειμμένα. Στο Μεταξουργείο έχουν καταγραφεί 211 εγκαταλελειμμένα κτήρια και 110 στου Ψυρρή.
  • Με βάση την ετήσια έρευνα του οίκου Cushman & Wakefield για το 2009, για την ιεράρχηση των ευρωπαϊκών πόλεων με βάση τις επιδόσεις τους σε κρίσιμες παραμέτρους του επιχειρηματικού γίγνε­σθαι, η Αθήνα καταλαμβάνει την τελευταία θέση τα τελευταία δύο χρόνια σε σύνολο 34 ευρωπαϊκών πόλεων.

 

Σίγουρα το να καταστρέψεις την εικόνα ενός προορισμού είναι πολύ πιο εύκολο από το να την ανα­βαθμίσεις. Θα χρειαστεί όραμα, θέληση, συν­εργασία κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκων και χρόνος για να διορθωθούν τα προβλήματα.

Ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια και να απαιτήσει από την κεντρική διοίκηση αρμοδιότητες, πόρους και υποδομές.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*