connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Crowd Dialog Europe 2017

Με βασικό στόχο την αξιοποίηση της δύναμης των πολλών για το ευρύτερο καλό, διοργανώθηκε το συνέδριο Crowd Dialog Europe στο Μέγαρο Μουσικής, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Το Crowd Dialog Europe αποτελεί έναν προβεβλημένο ευρωπαϊκό θεσμό, που αφορά στην αξιοποίηση της δύναμης του πλήθους για κοινωφελείς και επιχειρηματικούς σκοπούς, μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την οικονομία και την κοινωνία.

Διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και της Crowdpolicy, που αποτελεί τον Country Partner για την Ελλάδα.

Το συνέδριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του κ. Michael Gebert, Founding Patron του Crowd Dialog Europe, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης απηύθυνε χαιρετισμό.

Από αριστερά: κ. Joachim Schwerin από την Ευρωπαική Επιτροπή GD GROW, κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Reinhard Willfort εκπρόσωπος του Crowd Dialog στην Αυστρία και κ. Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director της Crowdpolicy παρουσιάζει τα βήματα για το crowdfunding στην Ελλάδα

Στο συνέδριο συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 400 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων. Στους συνέδρους περιλαμβάνονταν προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό χώρο, τραπεζικά στελέχη, επικεφαλής επενδυτικών funds και στελέχη του ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Στην κεντρική σκηνή έγιναν παρουσιάσεις αναφορικά με το crowdfunding και ειδικότερα για την νομοθεσία, παραδείγματα πλατφορμών και καλές πρακτικές από άλλες χώρες, θέματα πληρωμών, ενεργοποίησης του κοινού κ.ά.

Από την Ελλάδα η κ. Νάνσυ Ρουτζούνη, στέλεχος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρουσίασε την μεθοδολογία διαμόρφωσης κυβερνητικών πολιτικών με τη βοήθεια του πλήθους στην ομιλία της με τίτλο “Rethinking Democracy, Crowd-creating the Greek National Action Plan on Open Government”, ενώ ο κ. Γιώργος Βεϊνόγλου από την Icon Platforms παρουσίασε θέματα gamification στην ομιλία του “Enterprise Gamification done right, How to determine strategies to uncover insights”.

O κ. Περικλής Θηβαίος, Partner στην True North, παρουσίασε “Defining the right culture of innovation, Why great and large crowds are not enough”, σε μια ομιλία του για την ανάγκη ύπαρξης εταιρικών πολιτικών για την καινοτομία σε μεγάλους οργανισμούς. Ο κ. Δημήτρης Πλέσσας, Διευθυντής Retail Banking στην Εθνική Τράπεζα, παρουσίασε το act4Greece στην ομιλία του “Experts in Democracy — act4Greece, Enhancing Corporate Social Responsibility through Crowdfunding”.

Ο κ. Πλέσσας ανέδειξε το παράδειγμα του act4Greece και της επίδρασης των ιδιωτών δωρητών στην κινητοποίηση και μόχλευση πόρων εταιριών, που διατίθενται για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Παρόλο που το ποσοστό δωρεών σε χρήματα είναι 10% (ιδιώτες) - 90% (εταιρίες), παίζει καταλυτικό ρόλο ο όγκος και το engagement των ιδιωτών δωρητών για την κατεύθυνση των πόρων των εταιριών, αναδεικνύοντας τις δράσεις σε ένα περιβάλλον διαφάνειας και λογοδοσίας.

Ο κ. Δημήτρης Πλέσσας, Διευθυντής Retail Banking στην Εθνική Τράπεζα παρουσίαζει το act4Greece

Ο κ. Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director της Crowdpolicy, παρουσίασε το φαινόμενο των Initial Coin Offerings σαν το επόμενο βήματα στο crowdfunding, στην ομιλία του με τίτλο “Finding an explanation for the Blockchain Crypto Crowdfunding Phenomenon”.

Στην ίδια ενότητα παρουσιάστηκαν θέματα crowdfunding και blockchain, ενώ στο τέλος υπήρξε panel ομιλητών με συντονιστή τον κ. Michael Gebert, και συμμετέχοντες τους κκ. Μιχάλη Ψαλλίδα, Managing Director της CrowdPolicy, Christian Piska, Καθηγητή, University of Vienna και Alejandro Gómez de la Cruz Alcañiz, Cofounder at Icofunding με θέμα “The crowd-based Blockchain as a path to Artificial Intelligence”.

Στην κεντρική σκηνή παρουσιάστηκαν, επίσης, ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και θέματα ενίσχυσης της καινοτομίας στις επιχειρήσεις με τη βοήθεια του crowd innovation.

Το συνέδριο γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική Ευρωπαϊκή χώρα και στόχο έχει την ανταλλαγή γνώσης στο πεδίο των μεθοδολογιών crowdsourcing, crowdfunding και crowdinnovation. Στην Ελλάδα είναι σαφές ότι η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει τα ενναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης, τόσο για κοινωφελείς στόχους όπως είναι το act4Greece αλλά και για επιχειρηματικούς όπως είναι η πλατφόρμα investment crowdfunding i-fund που ανακοίνωσε.

European Commission Crowdfunding Workshop 2017

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το European Commission Crowdfunding Workshop 2017 με θέμα τις ευκαιρίες Crowdfunding και τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαικής Επιτροπής καθώς και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Crowdpolicy. Στο Workshop συμμετείχαν συνολικά 40 εκπρόσωποι από τις χώρες μέλη.

Στο workshop απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος.

Ο κ. Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director της Crowdpolicy παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει για την ενεργοποίηση της συμμετοχικής κουλτούρας crowd culture στην Ελλάδα, καθώς και για τα βήματα που έχουν γίνει για το crowdfunding.

Στην Ελλάδα υπήρξαν δυο νομοθετικές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια για το Crowdfunding.
-Πρόβλεψη στον νόμο 4351/2015 για το crowdfunding για δωρέες
-O νόμος 4416/2016 για το crowdfunding για επενδυτικούς σκοπούς σε συνδυασμό με τον νόμο 3401/2005.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*