Crowdpolicy: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Kick-off meeting του ερευνητικού έργου Pythia
Η Crowdpolicy ειναι ο κεντρικός τεχνολογικός πάροχος του ερευνητικού έργου Pythia για την προώθηση υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα το Kick-off meeting του ερευνητικού έργου Pythia (Personalized natural language electronic communication and transaction channels through Intelligent Agents).
Στη συνάντηση, η οποία φιλοξενήθηκε σε χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συμμετείχαν (δια ζώσης και ψηφιακά) συνολικά 21 άτομα από τους επτά συνεργαζόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στον ακαδημαϊκό/ ερευνητικό, επιχειρηματικό, και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα: Tο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων/ Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων) που είναι και ο συντονιστής του έργου, το Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής/ Εργαστήριο Κατανεμημένων Συστημάτων και Τηλεματικής), η Εθνική Τράπεζα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), η Crowdpolicy που είναι και ο κεντρικός τεχνολογικός πάροχος του ερευνητικού έργου, το Greek Travel Pages (GTP) και η SoftOne Technologies.
Οι εκπρόσωπο των φορέων έθεσαν κοινούς στόχους για το πως, μέσα από το έργο Pythia, μπορούν να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα ανοιχτής καινοτομίας, μέσα από την δημιουργία και εφαρμογή ενός νέου μοντέλου παροχής υπηρεσιών που βασίζεται στην τεχνολογία των chatbots.
To νέο αυτό μοντέλο θα αποτελείται από ένα δίκτυο δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, οι οποίοι θα αλληλεπιδρούν και θα δημιουργούν τοπικά κανάλια χρήσης και ανάπτυξης των διαθέσιμων δεξιοτήτων, κινήτρων και καινοτομικών ικανοτήτων. Η διάθεση των υπηρεσιών του μοντέλου θα υποστηρίζεται από υποδομές που θα προκύψουν από στοχευμένη έρευνα, και θα παρέχουν αξιόπιστα αποτελέσματα όσον αφορά στην κατανόηση της Ελληνικής γλώσσας και τη δόμηση ενός συνόλου κανόνων λογικής και επιχειρηματολογίας για την αναβάθμιση του επιπέδου συζήτησης, με την ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.
Το έργο Pythia πρόκειται να δημιουργήσει μια καλή πρακτική σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς μέσα από την υποστήριξη και την προώθηση ανοιχτών λύσεων, συνδέει την έρευνα με την ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, προτείνει μια βιώσιμη λύση για οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση, ενσωματώνει νέα γνώση στα υπάρχοντα, αλλά και σε νέα προϊόντα, υπηρεσίες, παραγωγικά συστήματα και αλυσίδες αξίας, και συνδέει την ακαδημαϊκή έρευνα με τις ανάγκες της αγοράς και την οικονομία.
Το Kick-off Meeting του ερευνητικού έργου Pythia
Με την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συντονιστής του έργου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στα κύρια οργανωτικά ζητήματα που αφορούν την έναρξη του έργου. Κατά τη διάρκεια της ημέρησιας συνάντησης οι υπεύθυνοι, ανά πακέτο εργασίας, παρουσίασαν και συζήτησαν τα σχέδια δράσης και υλοποίησης των στόχων του έργου και τη συμβολή του κάθε εταίρου. Εκτός από τα οργανωτικά ζητήματα του έργου προτεραιότητα δόθηκε στην υλοποίηση της πλατφόρμας Pythia, την αρχιτεκτονική και τις εφαρμογές της. Παράλληλα, έμφαση δόθηκε στην ύπαρξη κοινής γραμμής για τις 4 πιλοτικές εφαρμογές του έργου με στόχο την κινητοποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα.
Κλείνοντας τη συνάντηση, οι εταίροι μέσα από ανοιχτή συζήτηση μοιράστηκαν τη χαρά τους για τη συνεργασία ανθρώπων με διεπιστημονικό υπόβαθρο και ευρεία εμπειρία στα αντικείμενα του έργου και ανέδειξαν τη θέληση τους για την υλοποίηση του έργου Pythia, ως ένα έργο με πραγματικό αντίκτυπο στην επίτευξη ισότιμης παροχής υπηρεσιών για όλους τους πολίτες, την αύξηση της προσβασιμότητας σε καινοτόμες υπηρεσίες επικοινωνίας και συναλλαγών με τον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα καθώς και την αναβάθμιση υπηρεσιών και καλύτερη αξιοποίηση κεφαλαίων μέσω των εφαρμογών σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας (π.χ. Τουρισμός, Λιανεμπόριο, Δημόσια Διοίκηση).
Οι συνεργαζόμενοι φορείς της κοινοπραξίας του Pythia δραστηριοποιούνται πλήρως στο οικοσύστημα της έρευνας και καινοτομίας, και επιδεικνύουν το απαραίτητο δυναμικό επιχειρηματικότητας και ερευνητικής αριστείας για την ανάδειξη και εκμετάλλευση νέων ευκαιριών στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία.
Η σύμπραξη αυτών των φορέων στο σχήμα του έργου αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την ενίσχυση νέων καλών πρακτικών καθώς συμβάλλει στην κινητοποίηση ενός ευρύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας για την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων ανάπτυξης και διάχυσης τεχνογνωσίας. Μέσω αυτής αναμένεται να προωθηθούν τα αποτελέσματα του έργου στην αγορά, να αυξηθούν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες, και να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα από την ερευνητική κοινότητα, επιδιώκοντας συνέργειες με πιθανούς ενδιαφερόμενους.
Το έργο χρηματοδοτείται από την ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ «ΕΡΕΥΝΩ — ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ — ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» (η οποία επιβλέπεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας — ΓΓΕΚ).