connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages (gtp)

Κοινωνικός Τουρισμός: Διακοπές για όλους με επιδοτούμενα προγράμματα – Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Διακοπές όλο τον χρόνο θα μπορέσουν να απολαύσουν οι δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού που ήδη τρέχουν ή αναμένεται να ανακοινωθούν για την επόμενη χρονιά από τους αρμόδιους φορείς.

Φέτος, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού προσφέρουν το Υπουργείο Τουρισμού, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης – ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Αναλυτικά, τα τρία προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έχουν ως εξής:

  • Τουρισμός για όλους

Ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, η τροπολογία του Υπουργείου Τουρισμού για το ανανεωμένο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» της περιόδου 2022-2025.

Το πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, αφορά 200.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν μία ψηφιακή κάρτα ύψους 150 ευρώ, έκαστος, για την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής τους.

Το νέο πρόγραμμα χρησιμοποιεί ως βάση την επιτυχημένη εφαρμογή του “Freedom Pass”, προβλέποντας μία διαδικασία πλήρως ψηφιακή -χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις- απλή και αποτελεσματική, τόσο για τους δικαιούχους, όσο και για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Με τις ρυθμίσεις της παρούσας τροπολογίας καθορίζονται -μεταξύ άλλων- οι προϋποθέσεις συμμετοχής, οι όροι και ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος, ενώ οι ακριβείς λεπτομέρειες για τους δικαιούχους θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

  • Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ΔΥΠΑ

To πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για το έτος 2022-2023 θα αυξηθεί κατά 5 εκατ ευρώ και θα φτάσει τα 35 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Το πρόγραμμα ξεκινάει την 1η Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα 2021-22

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του έτους 2021-2022 σε περισσότερα από 1.800 τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων. Όσοι δικαιούχοι έχουν ακόμα στα χέρια τους επιταγές του προγράμματος πρέπει να τις χρησιμοποιήσουν έως την καταληκτική προθεσμία, δηλαδή την 31η Ιουλίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι και φέτος επιδοτούνται τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 6 βράδια με μικρή ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα νησιά της Κω, Λέρου, Λέσβου, Σάμου, Χίου και στο Νομό Έβρου είναι 10 βράδια με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας είναι 12 βράδια. Δικαιούχοι που έχουν πραγματοποιήσει ήδη διακοπές σε κάποιο από τα καταλύματα των δήμων αυτών, χωρίς να έχουν εξαντλήσει τον αριθμό των 12 διανυκτερεύσεων, μπορούν να υπογράψουν οποτεδήποτε έως τη λήξη του προγράμματος στις 31 Ιουλίου 2022, νέο συμφωνητικό για διαμονή στο ίδιο ή σε διαφορετικό κατάλυμα των συγκεκριμένων δήμων για όσες διανυκτερεύσεις υπολείπονται.

Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η εξής:

Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι, αφού συνεννοηθούν με τον πάροχο για την κράτηση του δωματίου, θα απευθύνονται στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) Χαλκίδας (kpaxal@oaed.gr 22210-25081, 22210-60303) και θα ενημερώνουν για την πρόθεσή τους να διαμείνουν στο συγκεκριμένο κατάλυμα.

Το ΚΠΑ2 Χαλκίδας θα ενημερώνει εγγράφως τον πάροχο για τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που μπορεί να πραγματοποιήσει στο κατάλυμα ο δικαιούχος. Θα υπογράφεται νέο ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο θα διαβιβάζεται από τον πάροχο στην υπηρεσία μαζί με το έντυπο αναγγελίας άφιξης την ημέρα της άφιξης.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr/koinonikos-tourismos.

  • Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ΟΠΕΚΑ

Μέχρι και 11 ημέρες (10 διανυκτερεύσεις) διακοπών θα μπορέσουν να απολαύσουν οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, οι οποίοι θα επιλέξουν να προβούν σε χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Το ίδιο ισχύει και για τους δικαιούχους ιαματικού τουρισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος καταλυμάτων και ιαματικών πηγών από 5 Ιουλίου 2022 έως 30 Μαΐου 2023.

Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι, πέραν των δέκα διανυκτερεύσεων, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και δέκα απλές λούσεις σε εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων, οι οποίες λειτουργούν νομίμως στους προαναφερθέντες Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ)

Στις 23 Μαϊου 2022 ξεκίνησε και η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας έτους 2022.

Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας μέχρι και την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, πλην του κατασκηνωτικού που θα γίνεται ηλεκτρονικά το ίδιο χρονικό διάστημα από 23/5/22 έως και 7/6/22 στην διεύθυνση www.opeka.gr/agrotiki–estia/ilektronikes–ypiresies/.

Για το 2022 υλοποιούνται επτά προγράμματα :

  • κοινωνικός τουρισμός 6ήμερων διακοπών για 50.000 δικαιούχους
  • ιαματικός τουρισμός για 3.500 συνταξιούχους, με 6ήμερες διακοπές και 5 απλές λούσεις
  • παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα μέχρι και 16 ημερών για 1.500 παιδιά δικαιούχων ΛΑΕ, ηλικίας 6 έως 16 ετών
  • τετραήμερες εκδρομές για 12.500 δικαιούχους με συμβεβλημένα τουριστικά γραφεία. Διάρκεια ισχύος από 5/7/2022 έως 30/5/2023
  • δωρεάν βιβλία για 130.000 δικαιούχους. Διάρκεια ισχύος από 5/7/2022 έως 30/5/2023
  • δωρεάν εισιτήρια θεάτρου σε 32.500 δικαιούχους. Η διάρκεια ισχύος είναι από 5/7/2022 έως 30/5/2023
  • Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ)

Πληροφορίες για το σύνολο των προγραμμάτων ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ και των προϋποθέσεων τους θα βρείτε εδώ.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
Eleftheria has worked for several financial newspapers, magazines and websites during the past 19 years. Between 2004 and 2014 she worked as a radio producer, reporter and presenter for the Greek and English language program of “Athina 9.84 FM”. She also has hands-on experience in the MICE industry.

Add your comment

*