connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages (gtp)

Αυλαία για το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

 source: 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

source: 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη από 9 έως 14 Μαΐου το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του Γαλλικού Ινστιτούτου με Σύμβουλο Διοργάνωσης την Alpha Marketing.

Συνολικά 103 ταινίες προβλήθηκαν σε τρεις χώρους, στην αίθουσα εκδηλώσεων, στο αίθριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας καθώς και στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Οι προβολές ξεκίνησαν με Avant premiere της Γαλλικής ταινίας “ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ” της Audrey Divan και συνεχίστηκαν με 6 ταινίες αφιερωμένες στην Προστασία του Περιβάλλοντος από την Κλιματική Αλλαγή, που ήταν και το κύριο θέμα του Φεστιβάλ.

Οργανωτική Επιτροπή | source: 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Οργανωτική Επιτροπή | source: 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Παράλληλα, επιλέχτηκαν από τις 300 και πλέον ταινίες και προβλήθηκαν στο διαγωνιστικό μέρος, 33 διεθνείς παραγωγές, 17 ελληνικές και 21 ταινίες κινουμένων σχεδίων (Animation). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι προβολές 8 ταινιών μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του προγράμματος “Χώρα, σε βλέπω” της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Προστασία του Περιβάλλοντος προβλήθηκε και η βραβευμένη ταινία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου “Υφάντρες” και ακολούθησε συζήτηση για την οικολογία στη μόδα, την οποία συντόνισε η κα Άντα Σδράλλη – Σαρτζή, και στην οποία συμμετείχαν η Βασιλική Θεοδώρου, σχεδιάστρια χειροποίητων τσαντών με βελονάκι με αξιόλογη διεθνή απήχηση, και η Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ.Φανή Καλοκαιρινού.

Masterclass | source: 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Masterclass | source: 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή κοινού Masterclass για την Διεύθυνση Φωτογραφίας στον Κινηματογράφο, από τον διακεκριμένο διευθυντή φωτογραφίας κ. Γιώργο Φρέντζο, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων σκηνοθετών και μέλος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής ακαδημίας Κινηματογράφου.

source: 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

source: 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Το Φεστιβάλ έκλεισε με μια λαμπρή τελετή λήξης, όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπουτίνας, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Βασίλης Πινακάς, Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, η Κυριακή Σπανού Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, η γνωστή ηθοποιός Μαρκέλλα Γιαννάτου, η Ελίζα Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Λάρισας, σύσσωμη η κριτική επιτροπή και πλήθος δημιουργών.

Βραβεία και διακρίσεις

Διεθνές Διαγωνιστικό

Εύφημες μνείες του Διεθνούς Διαγωνιστικού απονεμήθηκαν στις ταινίες:

I’m not telling you anything της  Sanja Milardovic
Solar eclipse των Alireza Ghasemi και Raha Amirfazli
The quiet man της Nyima Cartier

Το 3ο Βραβείο Διεθνούς Διαγωνιστικού απονεμήθηκε στην ταινία:

Valley of the wolf των Antonio Valerio Frascella, Lamia Sabic και Gabriela Forfotӑ

Το 2ο Βραβείο Διεθνούς Διαγωνιστικού απονεμήθηκε στην ταινία:

Edarkoppen του Shokat Harjo

Το 1ο Βραβείο Διεθνούς Διαγωνιστικού απονεμήθηκε στην ταινία:

Camille and I της Marie Cogné

Animation

Εύφημες μνείες απονεμήθηκαν στις ταινίες:

Observing the tardigrades της Sofia Silkina
Elevator alone της Αναστασίας Παπαδοπούλου

ΒΡΑΒΕΙΟ

Το Βραβείο animation απονεμήθηκε στην ταινία:

Blind writer του Γιώργου Σιφιανού

Ελληνικό Διαγωνιστικό

Εύφημες μνείες του Ελληνικού Διαγωνιστικού απονεμήθηκαν στις ταινίες:

Beauty του Θάνου Λυμπερόπουλου
Το σπίτι τους του Γιώργου Γκότζου
Εύα και Τζέιν της Ειρήνης Γαντερί

3ο Βραβείο καλύτερης Ελληνικής ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία :

 Ίσκιωμα  του Κώστα Γεραμπίνη

2ο Βραβείο καλύτερης Ελληνικής ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία: 

Αλάσκα  του Μιχάλη Γιαγκουνίδη

1ο Βραβείο καλύτερης Ελληνικής ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία:

Phelia της Έλιας Καλογιάννη

Άντα Σδράλλη - Σαρτζή | source: 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Άντα Σδράλλη – Σαρτζή | source: 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Η πρόεδρος της Artfools και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Άντα Σαρτζή Σδράλλη δήλωσε: “14 χρόνια στο τιμόνι του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε βιώσει αγωνίες αλλά και μεγάλες στιγμές ικανοποίησης. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους ,τους σκηνοθέτες που μας εμπιστεύτηκαν τις ταινίες τους, την κριτική επιτροπή, τους φορείς που μας στήριξαν Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Λαρισαίων Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Λάρισας και τους νέους μας συνεργάτες, Ακαδημία Κινηματογράφου και ΕΚΟΜΕ και φυσικά όλους τους χορηγούς το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, την Canon, την Wolt, την Fisher, το Κτήμα Ζαφειράκη, το Καφενείον ΓΗ και την Pasteque.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στην Alpha Marketing και προσωπικά τον Τάσο Γούσιο και την Μίνα Τολίδου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή Ρόμπυ Εξιέλ και σε όλη την ομάδα μας και ειδικότερα στους εθελοντές μας. Αυτούς τους καταπληκτικούς ανθρώπους που μοιράζονται μαζί μου εδώ και 14 χρόνια τις αγωνίες, τα όνειρα και τις ελπίδες μας για ένα μεγάλο και ποιοτικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Τέλος ευχαριστούμε από καρδιάς το υπέροχο κοινό της Λάρισας που πλαισίωσε όλες τις εκδηλώσεις μας.”

Το Greek Travel Pages (GTP) ήταν χορηγός επικοινωνίας του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*