connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Τρίκαλα: Η πόλη που έχει πάντα μια ιστορία να σου πει

Το Βυζαντινό Κάστρο (Φρούριο) δεσπόζει πάνω από την πόλη των Τρικάλων.

Η πόλη των Τρικάλων είναι  χτισμένη πάνω στην αρχαία Τρίκκη η οποία ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ. και πήρε το όνομα της από τη νύμφη Τρίκκη κόρη του Πηνειού. Σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας, καθώς εδώ έζησε και έδρασε ο Ασκληπιός, που σήμερα αποτελεί έμβλημα του Δήμου Τρικκαίων.

Κάθε βήμα σας στην πόλη, μαρτυρά την ιστορία ενός τόπου που φιλοξενεί αδιάλειπτα τη ζωή και τα έργα των ανθρώπων από τα βάθη των αιώνων, έως και σήμερα. Μνημεία κάθε ιστορικής περιόδου, μνήμες και ιστορίες που ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να εξερευνήσει και να θαυμάσει μέσα στην πόλη.

Η φύση γενναιόδωρη, χωρίζει την καρδιά της πόλης με τα νερά του Ληθαίου ποταμού καθρεφτίζοντας σε αυτά τη ζωή της πόλης και σε συνδυασμό με τις δέκα γέφυρες που συνδέουν τις δύο πλευρές της, διαμορφώνει τη μοναδικότητα της. Πεζόδρομοι που ενώνουν όλο το σύγχρονο κέντρο με τα εμπορικά καταστήματα και τα καφέ, καλαίσθητες διαδρομές, ποδηλατόδρομοι, πλατείες και σημεία συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών μέσα στον αστικό ιστό.  Η σύγχρονη πόλη των Τρικάλων όχι μόνο δεν έχασε  τα γραφικά της στοιχεία και τη φυσική της ομορφιά, αλλά τα σεβάστηκε και τα εμπλούτισε.

Μια σειρά από ψηφιακές εφαρμογές και καινοτομίες που διευκολύνουν την ζωή των κατοίκων (δίκτυο 5G, ψηφιοποίηση υπηρεσιών, τηλεϊατρική, ηλεκτρικά ποδήλατα και αυτοκίνητα, το λεωφορείο χωρίς οδηγό κ.α.) έδωσαν δίκαια στα Τρίκαλα τον τίτλο της «έξυπνης πόλης».

Οι κάτοικοι της, φιλόξενοι και περήφανοι για την πόλη τους, είναι πάντα πρόθυμοι να υποδεχτούν και να ξεναγήσουν τον επισκέπτη.

Επισκεφτείτε το Βυζαντινό Κάστρο (Φρούριο) που δεσπόζει πάνω από την πόλη και ατενίστε τα Τρίκαλα από το επιβλητικό Ρολόι στην κορυφή του. Αφήστε τα βήματα σας να σας οδηγήσουν στην παλιά πόλη το Βαρούσι στη βάση του κάστρου, περιηγηθείτε στα στενά του με τα αρχοντικά, τις εκκλησιές και τις ολάνθιστες αυλές. Συνεχίστε δίπλα στα Μανάβικα τη γειτονιά των γεύσεων και των αρωμάτων και απολαύστε την εξαιρετική τοπική κουζίνα σε μια από τις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες.

Μανάβικα, Τρίκαλα.

Ο δρόμος θα σας οδηγήσει στις όχθες του Ληθαίου και στην Κεντρική Πεζογέφυρα, το στολίδι των Τρικάλων, που από την κατασκευή της το 1886 από Γάλλους μηχανικούς ως και σήμερα αποτελεί το αγαπημένο σημείο συνάντησης όλων των Τρικαλινών. Δίπλα της και η νεότερη γέφυρα του Ασκληπιού με το άγαλμα του θεού να «φυλάει» το πέρασμα από τη μια όχθη προς την άλλη. Οι γέφυρες, οι όχθες και τα νερά του ποταμού συνθέτουν ένα τοπίο βγαλμένο από παραμύθι κάθε εποχή του χρόνου.

Το στολίδι των Τρικάλων: η Κεντρική Πεζογέφυρα.

Αν πιστέψατε ότι η περιήγηση σας σταματά εδώ, η πόλη των Τρικάλων θα σας εκπλήξει με τον πλούτο των σημείων της ιστορίας και του πολιτισμού της. Αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε:

  • Το Μουσείο Τσιτσάνη. Παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη αφήγηση της διαδρομής του κορυφαίου μουσικού δημιουργού που γέννησαν τα Τρίκαλα. Η μουσική παράδοση, βασισμένη στους Τρικαλινούς δημιουργούς Τσιτσάνη, Καλδάρα, Βίρβο, Κολοκοτρώνη, Μπακάλη κ.α. αλλά και στα Ωδεία και τη Φιλαρμονική της πόλης, αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο πολιτισμού που τη χαρακτηρίζει.

Το Μουσείο Τσιτσάνη, Τρίκαλα.

  • Το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό. Μια σπουδαία ανακάλυψη στο σημείο που βρισκόταν ως το 2006 οι παλιές φυλακές των Τρικάλων και σήμερα πλέον λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.
  • Το Κουρσούμ Τζαμί. Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα τζαμιά της χώρας έργο του σπουδαιότερου αρχιτέκτονα της οθωμανικής αυτοκρατορίας Σινάν.

Το Κουρσούμ Τζαμί, Τρίκαλα.

  • Το Μύλο και το Πάρκο Ματσόπουλου. Μνημείο της Βιομηχανικής Κληρονομιάς, δωρεά του Ι. Ματσόπουλου στο Δήμο Τρικκαίων. Λειτουργεί ως  μουσείο αλλά και χώρος αναψυχής. Είναι ο ίδιος χώρος που μεταμορφώνεται στο δημοφιλέστερο θεματικό πάρκο την περίοδο των Χριστουγέννων, τον «Μύλο των Ξωτικών».

Μύλος Ματσόπουλου – Βιομηχανικό Μουσείο Τρικάλων.

  • Την Εβραϊκή Συναγωγή. Μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα και το επίκεντρο της ζωής της Εβραϊκής Κοινότητας που μετρά πάνω από 700 χρόνια παρουσίας στα Τρίκαλα.
  • Το Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης. Το αρχαιότερο και σημαντικότερο της Ελλάδας κατά τον Στράβωνα. Οι ανασκαφές ανέδειξαν ρωμαϊκά λουτρά και ψηφιδωτά καθώς και δημόσιο κτίριο των ελληνιστικών χρόνων.
  • Τον Λόφο του Προφήτη Ηλία πάνω από την πόλη με το Ζωολογικό Κήπο καθώς και το Πάρκο του Αϊ-Γιώργη δίπλα στην πόλη. Αποτελούν καταφύγια για ανάσες δροσιάς, χαλάρωσης, άθλησης, πεζοπορίας και παιχνιδιού.

Τα Τρίκαλα συνδυάζοντας τις ανέσεις της σύγχρονης πόλης με τη γαλήνη του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την περιπετειώδη ταξιδιωτική διάθεση έλκουν κάθε επισκέπτη.

Η πόλη σας περιμένει να την εξερευνήσετε, να σας πει τις ιστορίες της, να ζήσετε στους ρυθμούς της, να γευτείτε, να ανακαλύψετε και να μυηθείτε στο μυστικό της.

Ανακαλύψτε περισσότερα για την πόλη των Τρικάλων εδώ.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author

Add your comment

*