connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages (gtp)

Business Talk: Η ώρα της αλήθειας για τον Επαγγελματικό & Συνεδριακό Τουρισμό – Σίσσυ Λιγνού

Σίσσυ Λιγνού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της AFEA Travel and Congress Services

Η πανδημία «χτύπησε» τον ελληνικό τουρισμό, σε όλες τις μορφές του, στη λάθος χρονική στιγμή, ενώ βρισκόταν σε ανοδική τροχιά, με προβλέψεις ιδιαίτερα αισιόδοξες για το μέλλον.

Ειδικά, ο επαγγελματικός & συνεδριακός τουρισμός, κατέγραφε το 2019 σημαντική άνοδο σε ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια κατάταξη και η χώρα ξεκινούσε να διεκδικεί τη θέση που της αρμόζει…

Η βιομηχανία των συνεδρίων και εκδηλώσεων δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, σημειώνοντας «κατακόρυφη» πτώση 80%+ για το έτος 2020. Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ακυρώσεις αλλά και επαναλαμβανόμενες μετακινήσεις διεθνών συνεδρίων από το 2020 ακόμα και σε βάθος τριετίας (2021-2024), με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί στην αγορά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η οριστικοποίηση ενός διεθνούς συνεδρίου για έναν προορισμό δεν έρχεται χωρίς προσπάθεια. Απαιτεί μακροχρόνια προετοιμασία αλλά και επένδυση από τον οργανωτή, σε στενή συνεργασία με τους φορείς που αποφασίζουν τη διεκδίκηση και κάποιες φορές – δυστυχώς όχι σε ικανοποιητικό βαθμό – με την υποστήριξη της πολιτείας.

‘Η διαχείριση κρίσης επικράτησε «χωρίς εγχειρίδιο» στην καθημερινότητα ενός κλάδου, που ήδη βρισκόταν στη 1η δεκάδα των πιο στρεσογόνων επαγγελμάτων παγκοσμίως…’

Οι επαγγελματίες οργανωτές τη χρονιά που πέρασε, βρέθηκαν λοιπόν αντιμέτωποι με μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πολλαπλά μέτωπα, τόσο σε επίπεδο βιωσιμότητας, διαχείρισης της οικονομικής ζημιάς και απώλειας σημαντικών έργων, πολυπλοκότητας στη μετακίνηση σημαντικών διοργανώσεων, αλλά και σε αυτό της εμψύχωσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Η διαχείριση κρίσης επικράτησε «χωρίς εγχειρίδιο» στην καθημερινότητα ενός κλάδου, που ήδη βρισκόταν στη 1η δεκάδα των πιο στρεσογόνων επαγγελμάτων παγκοσμίως, αλλά που παρόλα αυτά διαθέτει άκρως προσαρμοστικό αλλά και δημιουργικό DNA.

Έτσι, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μία νέα πραγματικότητα, αυτή των διαδικτυακών συνεδρίων και εκδηλώσεων, ξετυλίχθηκε με γοργούς ρυθμούς, μεταμορφώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το αντικείμενο του επαγγέλματός μας. Νέο λεξιλόγιο, αυτό του διαδικτυακού κόσμου, ατελείωτες εργατοώρες εκπαίδευσης σε νέες πλατφόρμες και τεχνολογίες αλλά και διεθνείς πρακτικές, ανάπτυξη νέων τεχνικών δεξιοτήτων, χρήση ειδικά εξοπλισμένων τηλεοπτικών στούντιο, πολλαπλά τεχνικά τεστ και σημαντική επένδυση σε τεχνικό εξοπλισμό, είναι μόνο λίγα από τα νέα στοιχεία που επικράτησαν για να  υποστηρίξουν το δύσκολο έργο της μετατροπής των φυσικών συνεδρίων σε διαδικτυακά.

Οι μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς αλλά και οι εταιρίες και οι οργανισμοί που αναγνώρισαν εγκαίρως τη νέα τάση και «ανάγκη» έχουν ήδη επιδείξει case studies άκρως επιτυχημένης μετατροπής συνεδρίων σε διαδικτυακή μορφή, πολλαπλασιάζοντας μάλιστα τον αριθμό των συμμετεχόντων. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της διεθνούς ένωσης οργανωτών συνεδρίων IAPCO, 60%+ των μελών της κατάφεραν να μετατρέψουν τα συνέδριά τους σε διαδικτυακά και θεωρούν ότι το διαδικτυακό στοιχείο ήρθε για να μείνει.

Η νέα αυτή πραγματικότητα δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τη ζημιά που υπέστη η βιομηχανία MICE, αλλά σίγουρα συνέβαλλε στο να «σωθεί» ένα σημαντικό ποσοστό της αλλά και να προβάλλει την ικανότητα της αντίδρασης και άμεσης δράσης της.

Ωραία όλα αυτά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε βασικές παραδοχές:

  • Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγεία αλλά δυναμική των F2F* φυσικών συνεδρίων και εκδηλώσεων αλλά και τη συμβολή τους στην εκπαίδευση, την άμεση μετάδοση της γνώσης, της ανταλλαγής απόψεων και της “φυσικής” δικτύωσης των συμμετεχόντων.
  • Η πραγματοποίηση ενός φυσικού συνεδρίου ή εκδήλωσης δημιουργεί σημαντικό εισόδημα σε εθνικό επίπεδο, ευνοεί πάνω από 40 επαγγέλματα και προβάλλει τη δυναμική του προορισμού.
  • Η βιομηχανία MICE προσελκύει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος και επιπέδου, που αντίστοιχα μπορούν να αποτελούν πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό.
  • Η πραγματοποίηση του φυσικού συνεδρίου ενεργοποιεί και πάλι το επαγγελματικό ταξίδι και όλες τις υπηρεσίες που συνδέονται με αυτό.
  • Το διαδικτυακό συνέδριο δεν ευνοεί το άνοιγμα των συνεδριακών ξενοδοχείων και κέντρων, αντιθέτως αδρανοποιεί τη συγκεκριμένη αγορά.
  • Η ενεργοποίηση και επανεκκίνηση της βιομηχανίας συνεδρίων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάκαμψη μίας χώρας από την κρίση, σε πολλαπλά επίπεδα.

‘Η Ελλάδα μας σίγουρα, για πολλούς λόγους, απέχει ακόμα από τη θέση που της αξίζει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια συνεδριακή κατάταξη και η παρούσα κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη διαδρομή.’

Η επόμενη πρόκληση αλλά και πιθανή «λύση» ονομάζεται «υβριδικό συνέδριο, υβριδική επαγγελματική συνάντηση». Πρόκειται για την οργάνωση που πραγματοποιείται με φυσική συμμετοχή, αλλά σε συνδυασμό με το διαδικτυακό στοιχείο. Είναι η μορφή των επαγγελματικών συναντήσεων που θα επικρατεί για τα επόμενα χρόνια και την οποία αυτή την περίοδο ερευνούμε και σχεδιάζουμε εντατικά, έχοντας ήδη εφαρμόσει μερικώς με μεγάλη επιτυχία. Συνδέεται με υψηλότερο κόστος και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, καθώς συνδυάζει 2 διοργανώσεις σε 1, αλλά αποτελεί το νέο στοίχημα του κλάδου μας. Στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε, ώστε να ενεργοποιήσουμε και πάλι τη συνεδριακή δραστηριότητα και να περάσουμε το γρηγορότερο στη φάση της ανάκαμψης.

Σε αυτή την προσπάθειά μας απαιτείται υποστήριξη και συστράτευση. Τους τελευταίους μήνες οι διεθνείς οργανισμοί που μας εκπροσωπούν εκδίδουν οδηγίες, πρωτόκολλα και καλές πρακτικές προς κυβερνήσεις και τοπική αυτοδιοίκηση για το ασφαλές άνοιγμα των επαγγελματικών συναντήσεων, τονίζοντας αντίστοιχα το ρόλο που μπορεί να παίξει ο κλάδος στην ανάκαμψη. Σε επίπεδο ετοιμότητας προορισμών παρατηρείται ήδη ένας αγώνας δρόμου για τις χώρες και πόλεις που θα είναι πιο έτοιμες την επόμενη ημέρα.

Η Ελλάδα μας σίγουρα, για πολλούς λόγους, απέχει ακόμα από τη θέση που της αξίζει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια συνεδριακή κατάταξη και η παρούσα κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη διαδρομή. Έχοντας όμως επιδείξει άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση στις επιπτώσεις της πανδημίας,  αποτελώντας case study για άλλους προορισμούς, μπορεί να αποτελεί το επόμενο «δυνατό χαρτί» και τον επόμενο επιθυμητό συνεδριακό προορισμό, που με ασφάλεια και υπευθυνότητα θα φιλοξενήσει διεθνείς διοργανώσεις.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι η ώρα της αναγνώρισης της αξίας του επαγγελματικού & συνεδριακού προϊόντος της χώρας μας, του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει την επόμενη περίοδο, αλλά και της συνένωσης δυνάμεων με στόχο τη χάραξη κοινής στρατηγικής για την ανάπτυξη και ανάδειξή του. Το ασφαλές άνοιγμα της συνεδριακής δραστηριότητας δεν πρέπει να αργήσει. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.

*F2F συνέδρια= Face-to-Face με φυσική παρουσία

***

Η Σίσσυ Λιγνού είναι CEO και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ στην εταιρία AFEA S.A Travel & Congress Services, που επί 40 χρόνια δραστηριοποιείται στον Συνεδριακό & Επαγγελματικό Τουρισμό διεθνώς.
Ολοκληρώνοντας τη βασική και μέση εκπαίδευση (Εράσμιος και εν συνεχεία Γερμανική Σχολή Αθηνών) συνέχισε με ανώτατες σπουδές στη Γερμανία (Πανεπιστήμιο Regensburg, Βαυαρία).
Υπηρέτησε την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 ως στέλεχος της Γενικής Δ/νσης Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων (2001-2004).
Στη συνέχεια, εντάχθηκε στο στελεχιακό δυναμικό της AFEA στη θέση της Διεύθυνσης του τμήματος Συνεδρίων & Εκδηλώσεων μέχρι έως και τις αρχές του 2018, όπου ανέλαβε τη θέση της CEO της εταιρίας.
Το Μάρτιο του 2007 εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers), όπου της ανατέθηκε ο ρόλος της Ειδικής Γραμματέως. Στις αρχές Μαρτίου 2010, επανεξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, αναλαμβάνοντας τη θέση της Γενικής Γραμματέως, έως και σήμερα για 4 ήδη θητείες.
Το Μάιο του 2009, ανέλαβε καθήκοντα Γενικής Γραμματέως της EFAPCO (European Federation of Professional Congress Organizers), θέση που κράτησε έως και το Δεκέμβριο του 2018.
Από τις 15 Φεβρουαρίου του 2021 είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ του Διεθνούς Φορέα ΙAPCO (International Association of Professional Congress Organizers).

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.
  1. Avgoustinos Souridis Reply

    Well-said, merci Sissy & GTP

Add your comment

*