connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Το πρώτο «blueTALK για τη Γαλάζια Οικονομία» ανέδειξε τα επαγγέλματα της θάλασσας

Tο πρώτο «#blueTALK για τη Γαλάζια Οικονομία», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα διαδικτυακά, ανέδειξε τα «άγνωστα» επαγγέλματα της θάλασσας, τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό στη διαχείριση λιμανιών, τις υποβρύχιες εργασίες, τα ναυπηγεία και τον θαλάσσιο τουρισμό, και εξήγησε πως η καινοτομία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στη Γαλάζια Οικονομία.

«Η Ελλάδα έχει στόλο αξίας 90 δισ. δολαρίων. Υπάρχει ανάγκη για πληρώματα όλων των βαθμίδων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος (Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας & Λιμενικών Υποδομών, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) και τόνισε την αυξανόμενη ζήτηση σε ανθρώπινο δυναμικό τόσο στη θάλασσα, σε τομείς όπως η ναυτιλία, οι υποβρύχιες εργασίες, η ωκεάνια ενέργεια, ο καταδυτικός τουρισμός, όσο και τη στεριά, σε κλάδους που εκσυγχρονίζονται, όπως η διαχείριση των λιμένων και η ναυπηγική.

Τα blueTALKS, μια σειρά διαδικτυακών συζητήσεων με διακεκριμένους εμπειρογνώμονες στη Γαλάζια Οικονομία, είναι μια ακόμα καινοτόμος πρωτοβουλία της Μίλητος Συμβουλευτική που ενημερώνει και καθοδηγεί δωρεάν νέους 15-29 ετών για τα «Επαγγέλματα της Θάλασσας».

Το πρώτο blueTALK διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία, συμμετοχή και απήχηση, υπό την αιγίδα του Junior Achievement Greece, την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 σε ζωντανή αναμετάδοση, σε περισσότερες από 10 σελίδες Facebook στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας BlueGenerationProjectGreece.

Ο Δρ. Εμμανουήλ Νικολαΐδης (Γεν. Δ/ντης Premium Cοnsulting, Assistant Professor, Dept. of Maritime Transport & Commerce) αναφέρθηκε στην καινοτομία της Γαλάζιας Οικονομίας και πώς αυτή δημιουργεί ζήτηση για ειδικότητες, όπως οι μηχανικοί τηλεπικοινωνιών στον τομέα της ασφάλειας των συνομιλιών των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Η Μαρία Γιαννέτου (Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Junior Achievement Greece) συνέδεσε τη νεανική επιχειρηματικότητα με τη Γαλάζια Οικονομία και παρουσίασε τη βραβευμένη «εικονική επιχείρηση» του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ασπροπύργου, παρουσία του μαθητή/ιδρυτή, Γιώργου Μαργαρίτη, που μαζί με την ομάδα του δημιούργησαν δύο καινοτόμα προϊόντα που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των φορτίων κατά τη μεταφορά τους στα εμπορικά πλοία.

Το ακροατήριο συμμετείχε ενεργά και έλαβε επιτόπου απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους νέους σήμερα, όπως «πώς μπορώ να βρω εργασία στον κλάδο που με ενδιαφέρει» και «πώς μπορώ να προσαρμόσω αυτό το οποίο σπουδάζω στη Γαλάζια Οικονομία».

Σε αυτό το πλαίσιο, και με άδεια του Υπουργείου Παιδείας, το Blue Generation Project, φέρνει τους νέους σε επαφή με τη Γαλάζια Ανάπτυξη, μέσα από διαδικτυακές παρουσιάσεις σε σχολεία, ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχετικούς φορείς. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για δωρεάν mentoring επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και επίσκεψης σε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων (study visits) του κλάδου.

Επίσης, έχουν αναπτυχθεί Δωρεάν ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν την πρόσβαση των νέων στη Γαλάζια Οικονομία: Οδηγός Καριέρας και το Blue Career job platform στην οποία οι εργοδότες αναρτούν δωρεάν αγγελίες για ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού.

Την ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία, υποστηρίζουν ολοένα και περισσότεροι φορείς, με κεντρικό μήνυμα “I am on board”. Ενδεικτικά αναφέρονται: Junior Achievement Greece, Εκπαιδευτικός Σύνδεσμος Αθηνών «Ο ‘Ηφαιστος», Σχολές ΩΜΕΓΑ, Κοινωνική Επιχείρηση Knowl διά βίου μάθησης, Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (E.Kε.Π.Ε.Κ.), Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε), Academy of Entrepreneurship, PremiumConsulting, Aephoria.net, BlueGrowth, Blog Great Greek Big Blue, YOUTHshare project, EviaIsland Κοιν. Σ. Επ., neolaia.gr, epixeiro.gr, Greek Travel Pages.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*