connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Έκτακτη επιδότηση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων

© GTP

Στην κρίσιμης σημασίας ενίσχυση, μέσω ειδικής επιδότησης, των επιχειρήσεων οι οποίες διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία, καθώς και στα προγράμματα υποστήριξης του εσωτερικού τουρισμού αναφέρθηκε ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Θεοχάρης ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «επεκτείνουμε μια πολύ σημαντική ρύθμιση, προκειμένου να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία. Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση του COVID-19. Γι’ αυτό, το Υπουργείο Τουρισμού και η κυβέρνηση προσφέρουν μια ειδική επιδότηση, η οποία θα δοθεί στα ΚΤΕΛ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πρόσφατα προχωρήσαμε σε σχετική νομοθετική βελτίωση, ώστε να σταθούμε εμπράκτως αρωγοί στους Οργανισμούς των τουριστικών λεωφορείων. Η ειδική επιδότηση αποσκοπεί στην ανακούφιση των επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο τομέα του τουρισμού, οι οποίες έχουν υποστεί μείωση στον τζίρο και τα έσοδά τους, λόγω και του περιορισμού του ανώτατου ορίου πληρότητας επιβατών σε ποσοστό 65% των συνολικών θέσεων κάθε λεωφορείου. Βεβαίως, αυτό ήταν ένα μέτρο απολύτως επιβεβλημένο, το οποίο εφαρμόστηκε για υγειονομικούς λόγους».

Στα 100 εκ. ευρώ το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού μέσω της παροχής διατακτικών («voucher») σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, ο υπουργός τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θεσμοθετεί τις διατακτικές για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με στόχο την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. Τα voucher αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέτρο, ουσιαστικό και επιβεβλημένο από τις έκτακτες συνθήκες τις οποίες δημιούργησε η πανδημία του COVID-19. Τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, ίσως και 20, μπορούν να ενεργοποιηθούν σε φοροαπαλλαγές, οι οποίες θα βοηθήσουν τον εσωτερικό τουρισμό».

Αναλύοντας περαιτέρω την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης των voucher για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «τα voucher είναι το τρίτο μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού. Αρχικά πραγματοποιήθηκε η ενίσχυση του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ. Τριπλασιάσαμε το σχετικό κονδύλι σε πρώτη φάση, από 10 σε 30 εκατ. ευρώ και ακολούθως το αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, σε 37 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια αναβιώσαμε, μετά από πολλά χρόνια, στο υπουργείο Τουρισμού το Πρόγραμμα ‘Τουρισμός Για Όλους’. Προσφέραμε 30 εκατ. ευρώ, όταν την τελευταία φορά που είχε ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα είχαν δοθεί μόλις 5 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Θεοχάρης ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής το υπουργείο Οικονομικών για την κατανόηση και την άμεση υιοθέτηση των προτάσεων του υπουργείου Τουρισμού. Στη συνέχεια κάλεσε τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δώσουν τέτοιου είδους διατακτικές στους υπαλλήλους τους. «Κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μείωση στο κόστος των διακοπών του Έλληνα εργαζομένου, ενώ θα επωφεληθεί και η τουριστική μας βιομηχανία», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Tέλος,  ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι «η επιτυχία του προγράμματος ‘Τουρισμός για όλους’ ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι αιτήσεις συμμετοχής που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή ξεπέρασαν τις 450.000. Αντιστοιχούν σε περισσότερους από 750.000 δικαιούχους, μαζί με τα προστατευόμενα μέλη. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ότι αυξάνει το ποσό ενίσχυσης του προγράμματος ‘Τουρισμός Για Όλους’ του Υπουργείου Τουρισμού, από 30 σε 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει κάθε οικογένεια να πάει διακοπές εφέτος. Παράλληλα, επωφελούνται οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σε μεγάλο βαθμό, στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Τουρισμού ανάφερε ότι «με τα 100 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ‘Τουρισμός Για Όλους’, με τα 37 εκατ. για τον Κοινωνικό Τουρισμό και με τα πάνω από 10 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα των ‘voucher’ το οποίο ψηφίζεται απόψε, η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι ο εσωτερικός τουρισμός θα είναι φέτος ένας ισχυρός πυλώνας στήριξης κάθε εργαζομένου στον κλάδο του τουρισμού».

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*