connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Τι ζητούν από την κυβέρνηση οι ιδιώτες της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Επιστολή προς τους κ.κ. υπουργούς Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη έστειλε ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού, αναφορικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και αιτήματα προς ανακούφιση των ιδιοκτητών-διαχειριστών.

Ολόκληρη η επιστολή:

ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλα ασφαλείας στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και αιτήματα προς ανακούφιση των ιδιοκτητών-διαχειριστών

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί, κ. Θεοχάρη, κ. Σταϊκούρα και κ. Γεωργιάδη,

Έχοντας ως στόχο και τη δική μας συμμετοχή με όλες μας τις δυνάμεις στη βοήθεια της επανεκκίνησης του τουρισμού της χώρας, θα θέλαμε από την πλευρά μας να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις μας και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.

Η βραχυχρόνια μίσθωση, διέπεται από νομικό πλαίσιο ως μια νέα μορφή αστικών μισθώσεων, κι όπως γνωρίζετε αποτελεί ένα οικονομικό φαινόμενο που ο τζίρος του στη χώρα μας το 2018 άγγιξε τα 1,98 δις ευρώ, με περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ έσοδα για το Ελληνικό δημόσιο. Αποτελεί πλέον το 10-15% του τουριστικού μας προϊόντος.

Association of Sharing Economy in Greece (SODIA)Το 2018 η πολιτεία δημιούργησε το μητρώο ακινήτων (ΑΜΑ), το οποίο η πλειοψηφία των ιδιωτών που η ίδια πρότεινε υποδέχτηκε με χαρά, αγκάλιασε, έκανε εγγραφή σε αυτό και έκτοτε χρησιμοποιεί κάθε μήνα δηλώνοντας τις κρατήσεις και φορολογείται για αυτές.

Η οικονομία διαμοιρασμού δεν έχει ωφελήσει όμως μόνο στα έσοδα του κράτους, αλλά έδωσε μια οικονομική ανάσα στη μεσαία τάξη, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας στη χώρα μας. Στήριξε τις τιμές των ακινήτων και βοήθησε στα δύσκολο χρόνια τις κρίσης και πολλούς άλλους επαγγελματικούς κλάδους να επιβιώσουν.

Η επιτυχημένη πορεία της χώρας μας  ως προς τα υγειονομικά αποτελέσματα πρέπει να διαφυλαχθεί. Κάθε προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών πρέπει να εξασφαλίζει και την υγειονομική τους ασφάλεια. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι πλατφόρμες (Airbnb κτλ) καθώς και ο σύλλογος  μας, ήδη  έχουν δημοσιευτεί οι κατευθυντήριες οδηγίες  για το πώς πρέπει να εξασφαλίζει  ο κάθε διαχειριστής να παρέχει ένα καθαρό και ασφαλή χώρο για τη φιλοξενία.

Το ευτύχημα στην περίπτωσή μας είναι ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, από τη φύση τους προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια για τους εξής λόγους:

  • Δεν παρέχονται επιπλέον υπηρεσίες και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι, όπου μπορεί να παρουσιαστεί συνωστισμός πολλών ατόμων.
  • Τα καταλύματά είναι αποκλειστικής χρήσης και δεν υπάρχει επαφή με άλλα άτομα.
  • Υπάρχουν δε περιπτώσεις που ο πελάτης δεν έρχεται καν σε επαφή με τον ιδιοκτήτη, καθώς προσφέρονται ειδικά lock box για την παραλαβή και παράδοση των κλειδιών, διασφαλίζοντας ακόμα περισσότερο την ασφάλεια όλων.
  • Από τη στιγμή που παραδίδεται το κλειδί δεν έχει κανένας το δικαίωμα να μπει στο ακίνητο, οπότε μειώνονται οι πιθανότητες κάποιος να μολυνθεί εντός ακινήτου κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.

Covid-19 and the travel industry

Εάν υπάρξει κρούσμα σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο θα πρέπει όλο το ξενοδοχείο μαζί και το προσωπικό του να μπει σε καραντίνα 14 ημερών, με ολέθριες οικονομικές συνέπειες για την επιχείρηση, την εμπειρία των τουριστών αλλά και για την ευρύτερη εικόνα της χώρας εάν τα κρούσματα είναι πολλαπλά. Τυχόν κρούσμα σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα ακολουθήσει τη διαδικασία της συνήθους αντιμετώπισης των πολιτών, χωρίς αυτό να παίρνει διαστάσεις και χωρίς δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία, θέσεων εργασίας αλλά και την εικόνα της χώρας.

Η πανδημία τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο όμως επέφερε συνεχείς ακυρώσεις και μηδένισε πρακτικά όλες τις κρατήσεις, με αποτέλεσμα να πληγεί πλήρως η δραστηριότητα και των ιδιωτών της βραχυχρόνιας (πέρα από των επαγγελματιών και των ξενοδοχείων του κλάδου, για τους οποίους σωστά υπήρξε μέριμνα). Οι δε προσεχείς μήνες θα κινηθούν εξίσου με πολύ μεγάλη μείωση, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες, με τα λειτουργικά τους να τρέχουν, να είναι ήδη σε απόγνωση.

Δεδομένου ότι για πολλούς ιδιώτες η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι αποκλειστικό ή κύριο μέρος εσόδων τους, η πρόταση στήριξης που ζητάμε έχει τους εξής βασικούς άξονες:

  1. τη μέριμνα αυτής της βαριά πληττόμενης ομάδας.
  2. τη μετάδοση μηνύματος νομιμότητας και πάταξης της φοροδιαφυγής.

Για τους ιδιώτες λοιπόν της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ζητείται φοροαπαλλαγή (όχι επίδομα), ποσού που στο μέγιστό του θα φτάνει τα οκτακόσια ευρώ, το οποίο θα δίνεται με τις παρακάτω προϋποθέσεις.

  • Θα καταβάλλεται σε ιδιώτες ανά ΑΦΜ, μόνο εφόσον έχουν εγγραφεί στο μητρώο και έχουν ΑΜΑ.
  • Θα καταβάλλεται σε όσους έχουν κάνει δήλωση κρατήσεων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2019 και έχουν φορολογηθεί για αυτές, αποδεικνύοντας την πληττόμενη δραστηριότητά τους.
  • Το ποσό της φοροαπαλλαγής θα αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) του δηλωθέντος εισοδήματος του 2019 για τους παραπάνω μήνες με ανώτερο ποσό τα οκτακόσια ευρώ.

Η πρόταση αυτή στηρίζεται στο πνεύμα δικαίου και των δικαιωμάτων ως φορολογούμενης οντότητας. Το δε ύψος δεν είναι flat στα οκτακόσια ευρώ όπως σε κάθε άλλο απασχολούμενο, αλλά δίκαια με ποσοστό επί του πραγματικού δηλωθέντος εισοδήματος, και ως ανταπόδοση/επιβράβευση για τους νόμιμους φορολογούμενους ιδιώτες της βραχυχρόνιας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα παραδειγματισμού για όσους φοροδιαφεύγουν.

Επιπλέον αναμένουμε αντίστοιχα μέτρα για τη φορολογία εισοδήματος που θα κληθούμε να πληρώσουμε με μηδενικά έσοδα σήμερα. Η ένταξή μας σε παράταση καταβολής φόρου εισοδήματος, δυνατότητα περισσότερων δόσεων, καθώς και μείωση ΕΝΦΙΑ είναι απαραίτητη.

Τέλος τη στιγμή που αρκετοί ιδιοκτήτες-διαχειριστές, εμπράκτως έδειξαν την αλληλεγγύη τους αυτή την κρίσιμη περίοδο του COVID-19, παρέχοντας τα σπίτια τους ΔΩΡΕΑΝ σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο κλάδος που θα έπρεπε να είμαστε συνοδοιπόροι, αυτός των ξενοδόχων, έχει ως πρώτο του αίτημα την αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το παράλογο του αιτήματος καθώς και το επίπεδο ασφάλειας μεταξύ ενός ιδιωτικού διαμερίσματος και ενός ξενοδοχείου, το αφήνουμε στην κρίση του καθενός.

Είμαστε διατεθειμένοι  να συνεργαστούμε με τους ειδικούς, για την από κοινού διαχείριση του τουριστικού προϊόντος και την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, με τυχόν υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρηθούν στα διαμερίσματα ή στις κατοικίες μας. Αν και επιμένουμε πώς η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μία νέα μορφή αστικής μίσθωσης και δεν θα πρέπει να τη συγχέουμε με το ξενοδοχειακό κομμάτι, εμείς θα είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και θα χαρούμε να επικοινωνήσουμε άμεσα για λύσεις από κοινού.

Με εκτίμηση,

Δήμα Θεοδώρα
Πρόεδρος Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού”

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*