connect with us
Travel & Tourism industry news by Greek Travel Pages (gtp)

Η Λήμνος γιόρτασε δυναμικά τη γαστρονομία και το κρασί της με το 3ο Lemnos Philema

Οι παραγωγοί στο Lemnos Philema.

Οι παραγωγοί στο Lemnos Philema.

Στις 26 με 28 Ιουλίου η Λήμνος γιόρτασε δυναμικά τη γαστρονομία και το κρασί της με το 3ο Lemnos Philema, το Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Οίνου του νησιού.

Παραγωγοί, εστιατόρια, συντελεστές της γαστρονομίας του νησιού και προσκεκλημένοι συμμετείχαν σε ένα τριήμερο πρόγραμμα δράσεων με σκοπό να παρουσιάσουν το γαστρονομικό πλούτο της Λήμνου μέσα από διάφορες εκδηλώσεις.

Βενιζελικά

Βενιζελικά

Ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα την Παρασκευή 26 Ιουλίου έως και την Κυριακή 28 Ιουλίου, παραγωγοί της Λήμνου παρουσίασαν τα τοπικά προϊόντα τους στον πολυχώρο “Αποθήκη”, όπως ζυμαρικά, τυριά, γλυκά, αλίπαστα, κρασιά, καβουρμά, όσπρια, άλευρα, παξιμάδια, βότανα, μέλι, ελαιόλαδο και άλλα καθώς οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν και να τα γνωρίσουν.

Την πρώτη ημέρα έλαβε χώρα και η παρουσίαση του Terra Lemnia με την Aegean Organics “Η αλχημεία των βοτάνων“, όπου ο Νικόλας Πατεράκης εντυπωσίασε με τις διαφορετικές χρήσεις των βιολογικών του βοτάνων. Η βραδιά συνεχίστηκε με την παρουσίαση “Ανακαλύπτοντας τα αρωματικά φυτά μέσα από τον ελληνικό αμπελώνα” από τον Θεόδωρο Γαλιάτσο, σομελιέ του Κτήματος Χατζηγεωργίου.

Ο chef Κωστής Κωστάκης και ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου από το Taste Lemnos.

Ο chef Κωστής Κωστάκης και ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου από το Taste Lemnos.

Το Σάββατο 27 Ιουλίου, ο chef Κωστής Κωστάκης δημιούργησε μοναδικές πίτες με συστατικά από παραγωγούς της Λήμνου όπως αλεύρι, αλίπαστα, καβουρμά, καλαθάκι Λήμνου, μελίχλωρο και γλυκό ντοματάκι. Η παρουσίαση έγινε στην “Αποθήκη”, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να μάθει τις συνταγές αλλά και να γευτεί τις δημιουργίες του chef. Μαζί του στην παρουσίαση ήταν ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου από το Taste Lemnos.

Κρασί Limnos Wines.

Κρασί Limnos Wines.

Με μια εκδήλωση στο εστιατόριο “Σπιτικές Λιχουδιές” στη Νέα Κούταλη ξεκίνησε η τελευταία ημέρα του φεστιβάλ με την παρουσίαση ενός ιδιαίτερου γλυκού του κουταλιού από την καθηγήτρια γαστρονομίας Γιάννα Μπαλαφούτη. Η Γιάννα έφτιαξε ένα γλυκό του κουταλιού ντοματίνι με γλυκό οίνο ΠΟΠ της Λήμνου, ένα Μοσχάτο Αλεξανδρείας, το οποίο σέρβιρε με πρόβειο γιαούρτι Λήμνου. Τα μεθυσμένα ντοματίνια, μια παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη συνταγή ελαφρώς πειραγμένη, εντυπωσίασαν.

Το φεστιβάλ έκλεισε με μια κοκτέιλ βραδιά την Κυριακή 28 Ιουλίου στην “Αποθήκη”. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία “zero miles” και χρησιμοποιώντας στα κοκτέιλ τοπικά συστατικά, ο μπάρτεντερ Χρήστος Γκόλφης δημιούργησε ιδιαίτερα ποτά με τσίπουρο, κρασί και βότανα της Λήμνου, τα οποία απόλαυσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Η διοργανώτρια του Lemnos Philema, Άνθεια Κώτση, με τον bartender Χρήστο Γκόλφη.

Η διοργανώτρια του Lemnos Philema, Άνθεια Κώτση, με τον bartender Χρήστο Γκόλφη.

Επιπλέον, εστιατόρια της Λήμνου συμμετείχαν στο φεστιβάλ με ένα ειδικό μενού, με πιάτα που ανέδειξαν τις τοπικές συνταγές και πρώτες ύλες από Λημνιούς παραγωγούς, παρουσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο συνολικά τη γαστρονομία της Λήμνου.

Παράλληλα με τις δράσεις και εκδηλώσεις, το Lemnos Philema διοργάνωσε μια δημοσιογραφική αποστολή με καλεσμένους τους Δημήτρη Ρουσουνέλο, Γιάννα Μπαλαφούτη, Νίκο Μαστροπαύλο και Αγάπη Μαργετίδη, τους οποίους ξενάγησε η Άνθεια Κώτση, διοργανώτρια του φεστιβάλ, σε μονάδες παραγωγών, εστιατόρια και τοπία φυσικής ομορφιάς του νησιού.

Το Greek Travel Pages (GTP) ήταν χορηγός επικοινωνίας του 3ου Lemnos Philema.

Φωτογραφικό υλικό: Lemnos Philema

About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Related Articles

Add your comment

*