connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Ξεκινά σήμερα το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Ανοίγει σήμερα τις πόρτες του το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας με δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, ένα ντοκυμαντέρ-αφιέρωμα στον ηθοποιό Κώστα Τσάκωνα και την έκθεση του Σάκη Παπαγιάννη TROIAN WOMEN – ΩΔΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, που ‘ταξίδεψε’ στην Λάρισα και θα φιλοξενηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Θόδωρος Μαραγκός

Θόδωρος Μαραγκός

Ο Θόδωρος Μαραγκός στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Τη νέα του ταινία, παραγωγής 2018, θα παρουσιάσει την Τρίτη 12 Μαρτίου και ώρα 6μ.μ. στα Victoria Cinemas ο Θόδωρος Μαραγκός.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ βραβευμένο στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, το οποίο αναφέρεται και εμπνέεται από τον ηθοποιό Κώστα Τσάκωνα. Ο τίτλος του “Όλο γελούσε” ταιριάζει απόλυτα με το προφίλ του κωμικού αλλά και τραγικού ηθοποιού που “έφυγε” πρόσφατα.

"Ολο γελούσε" - Ντοκυμαντέρ του Θεόδωρου Μαραγκού μέσα από το οποίο ζωντανεύει το κινηματογραφικό πορτραίτο του Κώστα Τσάκωνα.

“Ολο γελούσε” – Ντοκυμαντέρ του Θεόδωρου Μαραγκού μέσα από το οποίο ζωντανεύει το κινηματογραφικό πορτραίτο του Κώστα Τσάκωνα.

Ο Κώστας Τσάκωνας είναι γνωστός από το χαρακτηριστικό του ύφος, κωμικό, τραγικό και ειρωνικό συνάμα και όλοι τον θυμούνται από τις ταινίες “Λάβετε θέσει”,”Τι έχουν να δουν τα μάτια μου”, “Φθηνά Τσιγάρα” και φυσικά από τη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία “Μάθε παιδί μου γράμματα”. Ο Θόδωρος Μαραγκός, στενός συνεργάτης του Κ. Τσάκωνα, ζωντανεύει το κινηματογραφικό του πορτραίτο μέσα από το ντοκιμαντέρ “Όλο γελούσε”.

Μετά την προβολή της ταινίας διάρκειας 60′ θα προβληθεί ένα μικρό animation, δημιουργία του Θ. Μαραγκού, και ο σκηνοθέτης θα αναφερθεί στις παραπάνω ταινίες. Η είσοδος για όλους είναι ελεύθερη.

Η έκθεση “ΩΔΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ” στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

TROIAN WOMEN - ΩΔΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

TROIAN WOMEN – ΩΔΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Η έκθεση του Σάκη Παπαγιάννη “TROIAN WOMEN – ΩΔΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ“, που μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου φιλοξενείτο στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη, ταξίδεψε στην Λάρισα και από την Τρίτη 12 Μαρτίου θα φιλοξενηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας.

Πρόκειται για εικαστική δημιουργία οι φιγούρες της οποίας παραπέμπουν στις γυναικείες μορφές των ταινιών του Μιχ. Κακογιάννη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 12 Μαρτίου και ώρα 8:30 μ.μ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Στο έργο του θα αναφερθεί ο Νότης Φόρσος, ενώ ο καλλιτέχνης θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση. Μετά τα εγκαίνια στους επισκέπτες θα προσφερθούν από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου αναψυκτικά.

TROIAN WOMEN - ΩΔΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

TROIAN WOMEN – ΩΔΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Η έκθεση θα παραταθεί μέχρι τις 22 Μαρτίου και θα είναι επισκέψιμη την εβδομάδα του φεστιβάλ από τις 11:00 έως 13:00 και από 20:00 έως 22:00.

Για τον καλλιτέχνη Σάκη Παπαγιάννη ο Βασίλης Πετρόπουλος, Ιστορικός της Τέχνης, έγραψε μεταξύ άλλων: “Στην νέα του έκθεση ο Σάκης Παπαγιάννης συνδιαλέγεται με το ελληνικό παρελθόν σε όλη του την μεγαλοπρέπεια και μας προσφέρει μια ουσιαστική παραμυθία σε καιρό που κυβερνά η παρακμή. Με ξεκάθαρες εικόνες, με σύμβολα που σε όλους μας λειτουργούν σαν φορείς αισθημάτων και αναμνήσεων. Με την συνδρομή του χρησιμοποιημένου, του ταπεινού. Οι φιγούρες του, οι αποσκελετωμένες και άσαρκες, εξαϋλωμένες, παρ’ ότι από μέταλλο, μοιάζουν σαν να πλάστηκαν παλιά πολύ, πριν την αρχή του χρόνου, αλλά ταυτόχρονα, φαντάζουν σαν να γεννήθηκαν μόλις τώρα, σαν να είναι ακόμα ζεστές από το άγγιγμα και την πνοή του δημιουργού τους. Έργα τόσο χυμώδη μέσα στο πανάρχαιο είδος τους. Έργα που έχουν πετάξει ο,τιδήποτε περιττό και φλύαρο. Ο Παπαγιάννης κρατάει την ουσία, παίζει με το φως και την σκιά, με την ζωή και την φθορά, με την αγωνία και την ελπίδα. Μέσω της πλαστικής απεικόνισης που αποφεύγει να καταλήξει σωματική απομίμηση, δημιουργεί μοναδικές εικόνες σε έναν κόσμο ταυτόχρονα πραγματικό και χειροπιαστό αλλά φαντασιακό και απρόσιτο. Τα έργα πάντα αποκτούν το νόημά τους όταν τα βλέπει κανείς. Έχουν μία αμφίδρομη σχέση με τον θεατή. Πέρα από την απόλαυση που μας προσφέρουν τα συγκεκριμένα έργα, όταν τα κοιτάζουμε, μας δείχνουν αφειδώς και γενναιόδωρα την ουσία τους χωρίς στριφνές και δυσνόητες αναφορές. Αναζητούν τα ίχνη των ανθρώπινων παθών. Η τέχνη είναι η κατοικία του οράματος», είχε πει ο Τζιακομέτι. Το όραμα του Παπαγιάννη είναι η αναζήτηση. Η αέναη μεταμόρφωση των υλικών που είναι φθαρμένα αλλά ακόμα κραταιά. Μας φανερώνει νέες πτυχές γνωστών ιστοριών με τον τόσο ιδιαίτερο τρόπο του. Μας μιλάει τόσο ουσιαστικά, αλλά και απλά, γιατί έχει αυτή τη χάρη. Οι δημιουργίες του όμως δεν είναι απλές. Είναι σαν δώρα που προσφέρονται από κάποιον που έχει τόσο μοχθήσει – και γι αυτό είναι δώρα πολύτιμα”.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

Αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ

Το Greek Travel Pages (GTP) είναι χορηγός επικοινωνίας του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας.

Φωτογραφικό υλικό: 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*