connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Το ΥΠΕΡΙΑ ανέδειξε για ακόμη μια φορά την ιδιαιτερότητα της Αμοργού

Το 16ο Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ – για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό και το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού, ξεκίνησαν με την δοξολογία στην εκκλησία των Αγίων Ανάργυρων, που εόρταζαν στο χωριό Θολάρια την 1 Νοεμβρίου 2018.

Ακολούθησε περιήγηση στον οικισμό, παραδοσιακοί χοροί στην αυλή του ναού και γεύμα από τον Σύλλογο γυναικών Αμοργού, στο Πνευματικό Κέντρο Θολαρίων. Στη συνέχεια οι σύνεδροι και οι παριστάμενοι ακολούθησαν το πεζοπορικό μονοπάτι προς το χωριό Λαγκάδα και ήλθαν σε πρώτη επαφή με το φυσικό τοπίο,την αρχιτεκτονική και την χλωρίδα και πανίδα της εποχής. Στην Λαγκάδα, έγινε επίδειξη παραδοσιακών Χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων, από τη Λέσχη Γαστρονομίας Αμοργού.

Το απόγευμα την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ τουριστικών ταινιών με θέμα, Γαστρονομία -πολιτισμός και τουρισμός, άνοιξε η κα Ελένη Κουντουρούπη, πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Αμοργού.

Ο Δήμαρχος Αμοργού, Νικόλαος Φωστιέρης, καλωσόρισε τους παριστάμενους και επισήμανε τον ρόλο του Φεστιβάλ στην ανάδειξη του πολιτισμού και του τουρισμού στην Αμοργό. Η κα Ειρήνη Γιαννακοπούλου, Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, παρουσίασε και χαιρέτησε τους 150 συνέδρους, κινηματογραφιστές, επιστήμονες, δημοσιογράφους ταξιδιωτικούς πράκτορες, φοιτητές δημοσιογραφίας και κινηματογράφου, εκπροσώπους της πολιτείας, από 25 χώρες του κόσμου.

Χαιρετισμούς απεύθηναν ο Έπαρχος & εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Ι. Μαργαρίτης και ο κ. Μ. Παράβαλος , Διευθυντής της δ/σης Κυκλάδων του Υπουργείου Τουρισμού.

Η κα Αργυρώ Μεσημέρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αμοργού, ενημέρωσε το κοινό για την προβολή και την θεματολογία που ακολούθησε.

Το Φεστιβάλ άνοιξε με την προβολή 5 ταινιών του ειδικού αφιερώματος “Νέοι, Γυναίκες και εργασία” και με τις ομιλίες : “Η επιρροή του σύγχρονου πολιτισμού στη γαστρονομία, τον τουρισμό, και την επιχειρηματικότητα: ένα νέο μοντέλο που προωθεί την γυναικεία και νεανική εργασία” της Ελένης Ράμμου και “Από το παγκόσμιο στο τοπικό: η περίπτωση των Κυκλάδων” της Άννας Μαυρουδή- εκπαιδευτικού, περιφερειακής συμβούλου Νοτίου Αιγαίου, αντιπρόεδρου Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων.

Φέτος, για τρίτη φορά στην ιστορία του, το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους, Αμοργού, φιλοξένησε μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα “Νέοι & εργασία, γυναίκες & εργασία”.

Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν: Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος ήταν δωρεάν για το κοινό. Εξασφαλίσθηκε η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Τις επόμενες ημέρες οι συμμετέχοντες, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη, το Αρχαίο Υδρομαντείο,τον Ελληνιστικό πύργο της Αγίας Τριάδας και περιηγήθηκαν στο νότιο μέρος του νησιού. Επισκέφθηκαν την Χώρα, το Αρχαιολογικό και Εκκλησιαστικό μουσείο, το παραδοσιακό ελαιοτριβείο και τον ελαιώνα στην Αιγιάλη.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου και του Φεστιβάλ, παρουσιάστηκαν οι ομιλίες:

  • “Η καθημερινή διατροφή μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα” του Γ. Κακαβά, Διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών
  • “Κατασκευές και κτίσματα του παραδοσιακού αγροτικού βίου και διατροφική κληρονομιά”
  • “Η σύμβαση της UNESCO για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς” της Ελένης Μεθοδίου, αρχαιολόγου, εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού
  • “Γαστρονομική κληρονομιά της Αμοργού: ένα μονοπάτι για την προστασία μιας εύθραυστης ομορφιάς” του Φ. Φερρέρο, δημοσιογράφου, ιατρού διαιτολόγου (Ιταλία)
  • “Βότανα και ευεξία – τα φαρμακευτικά φυτά της Αμοργού και η γαστρονομία” του Δ. Περδετζόγλου, φαρμακοποιού, βοτανολόγου ( Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγη)
  • “Κινηματογράφος και Γαστρονομία” της Ειρήνης Καρώνη, ιστορικού
  • “Μαγειρεύοντας ταινίες” του Ρόμπυ Εκσιέλ, κριτικού κινηματογράφου
  • “Η γαστρονομία και η προοπτική τουριστικής ανάπτυξης ενός τόπου” της Άννας Κλαδιά, δημοσιογράφου
  • “Η ελιά και η παραγωγή λαδιού στην Αμοργό” της Κατερίνας Μαρινάκη, δημοσιογράφου και λαογράφου

Παράλληλα, 21 φοιτητές παρακολούθησαν μαθήματα τουριστικής δημοσιογραφίας και κινηματογράφου.

Η Λέσχη γαστρονομίας Αμοργού ανέλαβε την παρουσίαση και την παρασκευή παραδοσιακών συνταγών και εδεσμάτων καθώς και κάποια από τα γεύματα που προσφέρθηκαν.

Φέτος, στο φεστιβάλ υποβλήθηκαν 520 ταινίες από τις οποίες επιλέχθηκαν 200 για να διαγωνισθούν.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 26 ταινίες από 20χώρες (Ελλάδα, Αφρική, Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ρουμανία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Μ. Βρετανία, Η.Π.Α., Δανία, Περού, Γεωργία, Μολδαβία, Κοστα Ρίκα, Νορβηγία, Σερβία, Αυστρία, Γερμανία και Καζακστάν), Διαγωνίστηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες: Ελληνικές ταινίες, Ντοκιμαντέρ & Τουριστικές ταινίες. Η Κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ με μέλη από Ολλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία Αγγλία και Ελλάδα, ψήφισαν τις καλύτερες ταινίες και απένειμαν τα βραβεία σε 35 ταινίες 3 κατηγοριών με διάφορες υποκατηγορίες, με την παρουσία των παραγωγών, σκηνοθετών και συντελεστών, μπροστά στο κοινό και την κριτική επιτροπή.

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού, σε συνεργασία με το Δήμο Αμοργού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το Greek Travel Pages (GTP) ήταν χορηγός επικοινωνίας του ΥΠΕΡΙΑ.

Φωτογραφίες: ΥΠΕΡΙΑ

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*