connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Το ‘Παρόν και Μέλλον’ των Αερομεταφορών στο επίκεντρο του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου της iForce

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη για δωδέκατη φορά το επιστημονικό συνέδριο-θεσμός για τα αεροπορικά δρώμενα της χώρας μας, με θέμα: «Αερομεταφορές: Παρόν και Μέλλον», στις 6 Ιουνίου στην Αθήνα.

Γεώργιος Κουτουλάκης, Φωκίων Ζαΐμης, Αλέξανδρος Μοζ, Αντώνης Παπαδόπουλος, Γιώτα Ραπάνου, Καφετζή Ραυτοπούλου, Ηρακλής Ρούπας, Σχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργιάδης | πηγή: iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Γεώργιος Κουτουλάκης, Φωκίων Ζαΐμης, Αλέξανδρος Μοζ, Αντώνης Παπαδόπουλος, Γιώτα Ραπάνου, Καφετζή Ραυτοπούλου, Ηρακλής Ρούπας, Σχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργιάδης | πηγή: iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Το συνέδριο άνοιξε ο πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες κ. Φωκίων Ζαΐμης, o οποίος ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου για την συνεχή στήριξη του συνεδρίου με πρωτοποριακά αλλά και φλέγοντα θέματα της πολιτικής αεροπορίας στην χώρα μας, τους χορηγούς του συνεδρίου καθώς και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την συνεχή παροχή της αιγίδας στο συνέδριο.

Η παρουσία στο συνέδριο θεσμικών και επιστημονικών φορέων, εταιρειών και πολιτικών κομμάτων αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια ανοικτή και προσβάσιμη από όλους πλατφόρμα παράθεσης ιδεών, σκέψεων και προβληματισμών για την επίτευξη τελικά μιας σύνθεσης απόψεων, με ολοκληρωμένες προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για να αναπτυχθεί σε υγιείς βάσεις ο αεροπορικός κλάδος της χώρας.

Υπουργείο Τουρισμού: Το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με 30% αύξηση στις διεθνείς αφίξεις

(από αριστερά) Χρήστος Μπουκώρος, Βουλευτής ΝΔ, Τζανέτος Φιλιππάκος, Γ. Γ. Υπουργείου Εσωτερικών, Ευρυδίκη Κουρνέτα, Γ. Γ. Τουρισμού, Αντώνης Ζησιμάτος, Διευθυντής ΥΠΑΠΠΕΔ | πηγή: iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

(από αριστερά) Χρήστος Μπουκώρος, Βουλευτής ΝΔ, Τζανέτος Φιλιππάκος, Γ. Γ. Υπουργείου Εσωτερικών, Ευρυδίκη Κουρνέτα, Γ. Γ. Τουρισμού, Αντώνης Ζησιμάτος, Διευθυντής ΥΠΑΠΠΕΔ | πηγή: iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Στην έναρξη του συνεδρίου απηύθυνε χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Τουρισμού, κα. Ευριδίκη Κουρνέτα, η οποία ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές του συνεδρίου και αναφέρθηκε στην στήριξη που προσφέρει το Υπουργείο Τουρισμού με προσπάθειες που αποσκοπούν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κατάθεση προτάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “Το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει προσπάθειες που αποσκοπούν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κατάθεση προτάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Θεωρούμε ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου σας, μπορούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια για την κατάταξη της Ελλάδας μας στους πέντε πρώτους διεθνείς ασφαλείς προορισμούς και τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Με την Εθνική Τουριστική Πολιτική που υλοποιούμε από το 2015, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, τις 13 Περιφέρειες της Χώρας, τις τοπικές αρχές, τα επιμελητήρια, τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, θέσαμε τις βάσεις για τη διαρκή ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και επιτύχαμε διαδοχικά ρεκόρ διεθνών αφίξεων και εσόδων κατά την τελευταία τριετία. Με σκληρές διαπραγματεύσεις και στρατηγικές συμμαχίες, διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, ενισχύσαμε το τουριστικό μας μερίδιο και τα πτητικά μας προγράμματα όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, και το 2018 είναι μία ακόμη χρονιά ισχυρής ανάπτυξης. Το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με 30% αύξηση το Μάρτιο στις διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας σε σχέση με το 2017. Επίσης από τον Απρίλιο και μέχρι τον Οκτώβριο έχουν προστεθεί περισσότερες από 3 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις για την πατρίδα μας.

Γ.Γ. Τουρισμού, Ευριδίκη Κουρνέτα | πηγή: iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Γ.Γ. Τουρισμού, Ευριδίκη Κουρνέτα | πηγή: iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Στη συνέχεια μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο οποίος εστίασε στο γεγονός ότι οι αερομεταφορές ενισχύουν και τονώνουν την ανάπτυξη, παρέχοντας σειρά από οικονομικά οφέλη, καθώς αποτελούν ένα παγκόσμιο μεταφορικό δίκτυο, άκρως απαραίτητο για την οικονομική ανάπτυξη και τον τουρισμό.

Στην εκδήλωση περευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Γεώργιος Ζησιμάτος, Διευθυντής Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ταξ/χος Γεώργιος Καϊμακτσής από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και πλήθος εμπειρογνωμόνων από τον τομέα της αεροπορίας από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Εξωστρέφεια και Επενδύσεις στην Αεροπορική Βιομηχανία

Στην πρώτη θεματική ενότητα με θέμα “Εξωστρέφεια και Επενδύσεις στην Αεροπορική Βιομηχανία”, μίλησαν:

Ο Δημήτρης Καμπούρογλου, από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ο οποίος ανάπτυξε το έργο της εταιρείας, τις ερευνητικές προσπάθειες καθώς και το εξαγωγικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εταιρείας.

Χρήστος Λεοντόπουλος, Αντιπρόεδρος ΠΕΠ | πηγή: iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Χρήστος Λεοντόπουλος, Αντιπρόεδρος ΠΕΠ | πηγή: iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Ο Χρήστος Λεοντόπουλος, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων η ομιλία του οποίου εστίασε στο γεγονός ότι παρόλο που ο τουρισμός θεωρείται η εναπομείνουσα βαριά βιομηχανία της Ελλάδος, η γενική αεροπορία και ο αερο-τουρισμός παραμένουν υπανάπτυκτες σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο κ. Γιάννης Παπάζογλου, Corporate Communications Manager FRAPORT Greece, παρουσίασε αναλυτικά με χρονοδιάγραμμα ένα προς ένα τα τρέχοντα έργα τις αξιοποίησης των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η εταιρεία και τους εμπορικούς στόχους της εταιρείας αλλά και τα οφέλη για τον ελληνικό τουρισμό, την οικονομία της χώρας και τις τοπικές κοινωνίες.

(από αριστερά) Σπύρος Κολιοκότας, Αλέξανδρος Μοζ, Δημήτρης Καμπούρογλου, Γιάννης Παπάζογλου, Καθηγητής Χαράλαμπος Λαμπρόπουλος, Χρήστος Λεοντόπουλος | πηγή: iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

(από αριστερά) Σπύρος Κολιοκότας, Αλέξανδρος Μοζ, Δημήτρης Καμπούρογλου, Γιάννης Παπάζογλου, Καθηγητής Χαράλαμπος Λαμπρόπουλος, Χρήστος Λεοντόπουλος | πηγή: iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Ο κ. Σπύρος Κολιοκότας, Διευθυντής Παραγωγής ΑΞΟΝΑΣ ΜΒ ΑΤΕΒΕ παρουσίασε μια σειρά από καινοτόμα προϊόντα τα οποία απευθύνονται στην Κατασκευή η/και την Ανακατασκευή αεροδρομίων με στόχο την αύξηση της δομικής επάρκειας, της ασφάλειας και της ποιότητας της χρήσης των αεροδρομίων.

Ο Καθηγητής Χαράλαμπος Λαμπρόπουλος στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας παρουσίασε ως παράδειγμα εξωστρέφειας την ανάπτυξη μιας φορητής συσκευής για την παρακολούθηση της ιονίζουσας ακτινοβολίας που δέχονται αστροναύτες. Η ανάληψη του έργου έγινε από ομάδα ελλήνων μηχανικών και επιστημόνων με διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η European Space Agency και στην οποία συμμετείχαν 40 κοινοπραξίες.

Αεροπορικός Τουρισμός

Στη δεύτερη θεματική ενότητα με θέμα “Αεροπορικός Τουρισμός (Αεραθλητισμός, Αλεξίπτωτο πλαγιάς, Αερόστατα κλπ.)” μίλησαν:

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛΑΟ), ο οποίος παρουσίασε την ιστορία της ΕΛΑΟ αλλά και κάποια από τα σημαντικότερα αεραθλήματα και η κα Γιώτα Ραπάνου, η οποία παρουσίασε την εντυπωσιακή ανοδική πορεία του αλεξιπτώτου πλαγιάς τόσο για τους Έλληνες αθλητές όσο και της χώρας μας, η οποία διαθέτει εξαιρετικά πεδία με παγκόσμιο ενδιαφέρον.

(από αριστερά) κ. Παπάζογλου, Fraport, κα Καφετζή-Ραυτοπούλου, Φωκίων Ζαΐμης | πηγή: iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

(από αριστερά) κ. Παπάζογλου, Fraport, κα Καφετζή-Ραυτοπούλου, Φωκίων Ζαΐμης | πηγή: iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Η Mαριάνθη Καφετζή Ραυτοπούλου, Οικονομολόγος MBA, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ, διατύπωσε με σημαντικά στοιχεία την ανυπαρξία της σημερινής πολιτικής βούλησης για τον αεροπορικό τουρισμό και διατύπωσε ολοκληρωμένη πρόταση για ανάπτυξη του τομέα από την Νέα Δημοκρατία .

Ο Ηρακλής Ρούπας, Διευθύνων Σύμβουλος Momentum Finance ΑΕΠΕΥ, Πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ, τόνισε κυρίως το θέμα της πολιτικής βούλησης που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσουν λιμνάζοντα θέματα στο θέμα κυρίως των συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και να επέλθει ανάπτυξη αλλά και να καταστεί πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό δημόσιο.

Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, Σμήναρχος (Ι) Π.Α., ε.α. Διευθυντής (Organizer & Flying Display Director) Αεροπορικών Επιδείξεων στο Kavala AirSea Show 2011-2018 , παρέθεσε πληροφοριακά στοιχεία αεροπορικών επιδείξεων με πληθώρα ιστορικών αναδρομών.

(από αριστερά) Φωκίων Ζαϊμης, Γιάννης Παπάζογλου,<br />Αλέξανδρος Μοζ, Σμχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργιάδης | πηγή: iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

(από αριστερά) Φωκίων Ζαϊμης, Γιάννης Παπάζογλου,
Αλέξανδρος Μοζ, Σμχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργιάδης | πηγή: iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Το συνέδριο έκλεισε με μια φρέσκια και καλά δουλεμένη παρουσίαση ομάδας σπουδαστών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με 4 θεματικές ενότητες. Στην πρώτη, αναφερθήκαν σε κάποιες προβλέψεις για την Αεροπορική Βιομηχανία. Στην δεύτερη, σχολιάσαν την “αλλαγή πορείας” που χαράσσεται στην νοοτροπία αερομεταφορών. Στην τρίτη, εστίασαν στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην “ανάπτυξη” της Αεροπορικής Βιομηχανίας. Τέλος, παραθέσαν κάποιες προτάσεις για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο καθώς και κάποιους προβληματισμούς.

Το συνέδριο οργανώθηκε από την εταιρεία iForce Επικοινωνίες υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ιπτάμενου Προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας & Δημοσίων Υπηρεσιών (Π.Ε.Ι.Π.Σ.Α.Δ.Υ.), την Πανελλήνια Ένωση Πιλότων (Π.Ε.Π), την Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας, την Ένωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροσκαφών Ολυμπιακής Αεροπορίας, την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία (ΕΛΑ0) και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Το Greek Travel Pages (GTP) ήταν χορηγός επικοινωνίας του 12ου Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “Αερομεταφορές: Παρόν και Μέλλον”.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*