connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Ο Δήμος Αθηναίων ενισχύει οικονομικά προτάσεις πολιτών για όμορφες γειτονιές

Με στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου με πιο όμορφες και λειτουργικές γειτονιές, ο δήμος Αθηναίων ανακοινώνει την έναρξη της δράσης “Παρεμβάσεις στην πόλη”.

Αθήνα

Η δράση προβλέπει οικονομική υποστήριξη έως €6.000 για την υλοποίηση προτάσεων κατοίκων που αφορούν ήπια, μικρής κλίμακας έργα στις γειτονιές της Αθήνας. Είναι μια bottom-up (από τα κάτω προς τα πάνω) δράση που απευθύνεται σε όλους τους ενεργούς πολίτες της Αθήνας και εντάσσεται στο ΠΟΛΗ², ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται μέσω του “This is Athens”, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) με κύρια αποστολή τη δημιουργία και ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και η δεύτερη πιλοτική δράση του ΠΟΛΗ², “Κατάστημα στο κέντρο”, με στόχο να δώσει πνοή σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

“Το νοικοκύρεμα των οικονομικών που πετύχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, επιστρέφει στον πολίτη και στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους Αθηναίους να συν-διαμορφώσουν την ταυτότητα της πόλης και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το πώς θα κάνουν τη γειτονιά τους πιο όμορφη, πιο λειτουργική και πιο βιώσιμη.

Yorgos Kaminis

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης

Στόχος της πιλοτικής δράσης είναι να αναδείξουμε ξεχασμένες γωνιές της πόλης, να αναζωογονήσουμε εγκαταλειμμένα σημεία και, προπαντός, να αυξήσουμε τη χρήση του δημόσιου χώρου. Παράλληλα, δίνουμε κίνητρα για να ενεργοποιήσουμε όλους τους ενεργούς πολίτες της Αθήνας, ώστε να υλοποιήσουμε από κοινού δράσεις για να γίνει η πόλη πιο ελκυστική για κατοίκους και επισκέπτες”, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Η δράση “Παρεμβάσεις στην πόλη”, υιοθετεί την προσέγγιση του “αστικού βελονισμού” – ότι δηλαδή μικρές, στοχευμένες παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία της πόλης μπορούν να επιφέρουν βελτίωση σε μεγάλη κλίμακα και να έχουν πολλαπλασιαστικά, θετικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινώνονται Προσκλήσεις Ενδιαφέροντος σε τρεις θεματικούς άξονες:

Ο άξονας “Γειτονιά” θα υποστηρίξει παρεμβάσεις που κάνουν χρήση αστικού εξοπλισμού προκειμένου να δοθούν λύσεις σε συγκεκριμένες ανάγκες, όπως:
– Χώροι καθισμάτων και κοινωνικοποίησης
– Κατασκευές φιλικές για παιδιά
– Κατασκευές εξυπηρέτησης σε χώρους αναμονής (συγκοινωνιών αλλά και εισόδους σχολείων, κέντρων υγείας, κτλ)
– Κατασκευές που ευνοούν τη δημιουργία περισσότερων σημείων πρασίνου
– Κατασκευές με δυνατότητα παραγωγής ενέργειας

Photo source: EBD

Πλάκα, Αθήνα. Φωτο: EBD

Ο άξονας “Δρόμος” θα υποστηρίξει παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι και επισκέπτες βιώνουν το δρόμο ως δημόσιο χώρο, όπως:
– Φωτισμός δρόμου (εικαστικός και λειτουργικός)
– Συστήματα σκίασης
– Στοιχεία σήμανσης κατά μήκος των δρόμων

Ο άξονας “Κτίριο” αφορά πράσινες παρεμβάσεις που θα λειτουργήσουν ως εστίες πρασίνου για την ευρύτερη γειτονιά, όπως:
– Αστικές καλλιέργειες
– Οριζόντιες ή κατακόρυφες φυτεύσεις στους κοινόχρηστους χώρους κτηρίων
– Βιοκλιματικές πράσινες όψεις σε μπαλκόνια και μεσοτοιχίες
– Μικροί κήποι σε αναξιοποίητα οικόπεδα και ακάλυπτους

Θα ακολουθήσουν κι άλλες προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε περισσότερες θεματικές, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι πολίτες με νομική υπόσταση (σύλλογοι, σωματεία, ΜΚΟ, ελεύθεροι επαγγελματίες, εταιρείες κ.τ.λ.) αλλά και άτυπες ομάδες μπορούν να ενημερωθούν για την πρωτοβουλία και να κατεβάσουν την αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα http://www.polis2.thisisathens.org/

Οι αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν σε έντυπη μορφή στα γραφεία της Ε.Α.Τ.Α. Α.Ε. Α.Ε., επί της οδού Ξενοφώντος 7, 1ος όροφος μέχρι τις 15 Μαΐου 2018 στις 16.00.

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνεται από επιτροπή ειδικού σκοπού στην οποία θα συμμετάσχουν στελέχη του δήμου Αθηναίων και εξειδικευμένοι επαγγελματίες, με τη γνωμοδότηση εκπροσώπων από τις δημοτικές κοινότητες.

Παράλληλα, μέσα από τις σελίδες του ΠΟΛΗ² στα social media (facebook.com/polistotetragono) ανακοινώνονται καθημερινά τα συμμετοχικά εργαστήρια και οι ενημερωτικές συναντήσεις που υλοποιούνται από την ομάδα έργου και τους επιμελητές της δράσης.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*