connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages (gtp)

10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Λάρισας: Αφιερώματα και εκδηλώσεις

IFFL 2018

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας επιστρέφει με την 10η διοργάνωσή του που θα λάβει χώρα στις 3-11 Φεβρουαρίου 2018.

Εκτός από το διαγωνιστικό μέρος το φεστιβάλ έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του πολλά και σημαντικά αφιερώματα.

Φέτος για δεύτερη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας/artfools στην κοινωνία», φιλοξενεί μία ιδιαίτερη ενότητα με θέμα:  «Το σινεμά στα άδυτα της Δημόσιας Διοίκησης, γραφειοκρατία». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος, Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Στο πλαίσιο της προώθησης της ανάδειξης του θέματος «Δημόσια διοίκηση και γραφειοκρατία», το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, έχει προγραμματίσει για την 10η  διοργάνωσή του, την προβολή πέντε σπουδαίων διεθνών ταινιών που αντλούν την θεματολογία τους από τέτοιου είδους περιστατικά και δραστηριότητες.  Για το θέμα της γραφειοκρατίας θα μιλήσουν παράλληλα με τις προβολές ο Δημήτρης Κουκούλης, Διευθυντής των ΚΕΠ Δήμου Λαρισαίων με θέμα : «Ιστορίες καθημερινής γραφειοκρατίας» και ο Γιώργος Γιαννούσης, Ψυχοθεραπευτής –Οικογενειακός θεραπευτής με θέμα «Η γραφειοκρατία βλάπτει σοβαρά την ψυχολογία».΄Ολες οι προβολές και οι ομιλίες θα γίνουν στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης «Κων/νος Κούμας».

Επιπλέον, ένα αφιέρωμα που θίγει επίκαιρο κοινωνικό θέμα είναι το αφιέρωμα «Ταυτότητα φύλου» με προβολές ταινιών, σε μικρότερες αίθουσες, όπως το stage, το Κλίμαξ, το cave kanes και το wisedog, επιβεβαιώνοντας το «όλη η Λάρισα ένα απέραντο σινεμά».

Ο κινηματογράφος, πολύ νωρίτερα από την κοινωνία, είχε ασχοληθεί με τον επαναπροσδιορισμό σε σχέση με το φύλο του ανθρώπου. Από ήρωες που κινούνται στο περιθώριο της κοινωνίας, όπως ο ήρωας του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ στη Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια, μέχρι το ανατρεπτικό και ανθρώπινο road movie του transamerica, με ενδιάμεσες στάσεις ακόμα και στον πολιτικό κινηματογράφο με τη σκοτεινή ιστορία από το Παιχνίδι των Λυγμών.

Αφιερώματα στον διεθνή κινηματογράφο

 

Στο κομμάτι του Διεθνούς Κινηματογράφου, θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα «Σύγχρονος Ισπανικός Κινηματογράφος» με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Θερβάντες, καθώς και αφιέρωμα στο μεγάλο Πολωνό σκηνοθέτη Κριστόφ Κισλόφσκυ και στον μουσικό Zμπίγκνιου Πράϊσνερ που έχει γράψει τη μουσική στις ταινίες του.

Από το αφιέρωμα στον Σύγχρονο Ισπανικό Κινηματογράφο δε θα μπορούσε να λείπει ο Αλμοδοβάρ, ταινίες του οποίου θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του αφιερώματος σε μικρότερες αίθουσες.

Ισπανικές γεύσεις για τους θεατές του αφιερώματος θα προσφέρει την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου μετά τις προβολές στο Χατζηγιάννειο το Κέντρο Ισπανικών Σπουδών «maria Barbero».

Krzysztof Kieslowski

Krzysztof Kieslowski

Το  δεύτερο μεγάλο αφιέρωμα  ενταγμένο στη γενική ενότητα η  «Μουσική στον Κινηματογράφο» αφορά στον Κριστόφ Κισλόφσκυ και  περιλαμβάνει ταινίες του σκηνοθέτη με έμφαση στη μουσική του συνθέτη Ζμπίκνιου Πράϊσνερ. Για τη μουσική του Πράϊσνερ θα μιλήσει ο Θωμάς Λιναράς.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί κατά τη διάρκεια του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας. Εκτός από τα αφιερώματα και τις προβολές, εκθέσεις, συναυλίες, συζητήσεις και σεμινάρια θα πλαισιώσουν τις εργασίες του Φεστιβάλ, επιβεβαιώνοντας και τον γενικότερο πολιτιστικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ θα ανοίξει στις 3 Φεβρουαρίου, με έκθεση φωτογραφίας του γνωστού φωτογράφου Γιώργου Αρβανίτη. Θα εκτεθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο 40 φωτογραφίες με χαρακτηριστικά πρόσωπα είτε από τα ταξίδια του ή από ταινίες του αείμνηστου Θόδωρου Αγγελόπουλου στις  οποίες υπήρξε φωτογράφος. Η έκθεση γίνεται με τη συνεργασία της Olympus Cultural Routes ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Την ίδια μέρα στο νέο πολυχώρο «Σεϋχέλλες» ( πεζόδρομος Κουμουνδούρου), θα φιλοξενηθούν δύο εκθέσεις του Λαρισαίου φωτογράφου Φώτη Νατσιούλη. Πρόκειται για τις εκθέσεις «Αστικές μεταλλάξεις», όπου απεικονίζεται η Λάρισα άλλοτε και τώρα, και η ενδιαφέρουσα έκθεση «Μπαρμπής Βοζαλής ο άνθρωπος του κινηματογράφου», όπου ο φωτογράφος έχει απεικονίσει σημαντικές στιγμές από την κινηματογραφική δράση του αείμνηστου Μπαρμπή Βοζαλή.

Την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο οι άνθρωποι του φεστιβάλ προσκαλούν τους φίλους και σινεφίλ σε ένα πάρτυ έναρξης με κεράσματα και γνωστά συγκροτήματα.

Η μουσική κατέχει κυρίαρχη θέση στο φεστιβάλ αφού το κεντρικό αφιέρωμα είναι «Η μουσική στον κινηματογράφο». Με την ευγενική συνεργασία του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με μουσική του Νίκου Κυπουργού γραμμένη για κινηματογραφικά έργα. Στη συναυλία θα παραστεί και ο ίδιος ο συνθέτης.

Από το Σύγχρονο Ωδείο και πάλι, σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, θα παρουσιαστούν μουσικές από γνωστές κινηματογραφικές ταινίες.

Zbigniew Preisner

Zbigniew Preisner

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα παρουσιαστεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, το νέο βιβλίο του Θανάση Αγάθου «Ο Νίκος Καζαντζάκης στον Κινηματογράφο». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Σκεντέρης και ο συγγραφέας, ενώ η Ολυμπία Καλαμπαλίκη θα διαβάσει αποσπάσματα.

Διαλέξεις και συζητήσεις σχετικές με τις θεματικές και τα αφιερώματα θα πραγματοποιηθούν πριν και μετά τις προβολές, όπως και το εργαστήριο με θέμα «Εισαγωγή στη γλώσσα του Κινηματογράφου» από τον πρώην διευθυντή  προβολών του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ. Νότη Φόρσο. Το καθιερωμένο πλέον μαθητικό φόρουμ θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 7 σχολικών κινηματογραφικών ομάδων από όλη την Ελλάδα.

Λεπτομερές πρόγραμμα καθώς και πρόγραμμα ανά ημέρα θα δημοσιευθεί με την έναρξη του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ υπάρχουν στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.iffl.gr και στην επίσημη σελίδα του στο facebook.

Το Greek Travel Pages (GTP) είναι χορηγός επικοινωνίας του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*