connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Τι προβλέπει ο νόμος για τον ‘Φόρο Διαμονής’

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 τέθηκε σε ισχύ ο νέος Φόρος Διαμονής, που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016.

Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα ως εξής:

α. Ξενοδοχεία, της υποπερίπτωσης αα’ της περίπτωσης α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), ως ακολούθως:

1-2 αστέρων 0,50 €
3 αστέρων 1,50 €
4 αστέρων 3,00 €
5 αστέρων 4,00 €

και σε

β. Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερίπτωσης γγ`της περίπτωσης β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), ως ακολούθως:

1-2 κλειδιών 0,25 €
3 κλειδιών 0,50 €
4 κλειδιών 1,00 €

Διευκρίνιση:

Δεν επιβάλλεται φόρος στις παρακάτω κατηγορίες των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων των υποπεριπτώσεων  ββ’, γγ’, δδ’, εε’ και στστ’ της περίπτωσης α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), δηλαδή:

  • τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping),
  • τους ξενώνες φιλοξενίας νέων,
  • τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα,
  • τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels),
  • τα ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων.

 

Επίσης δεν επιβάλλεται φόρος στις παρακάτω κατηγορίες των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων των υποπεριπτώσεων  αα’ και ββ’ της περίπτωσης β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), δηλαδή:

  • Στα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες),
  • Στα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες.

 

Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις διαμονής κατά την έκδοση του φορολογικού στοιχείου και αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Φόρος διαμονής δεν επιβάλλεται σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του ειδικού αυτού φόρου, ο χρόνος και η διαδικασία επιβολής και απόδοσής του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

Οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν από την 1.1.2018 για φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Αναμένεται άμεσα τροποποίηση του άρθρου 53

Για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου, το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις 29 Δεκεμβρίου 2017 ανακοίνωσαν ότι οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου πρόκειται να τροποποιηθούν άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά:

  • ότι το πρόσωπο που βαρύνεται με το φόρο είναι σε κάθε περίπτωση ο ταξιδιώτης / διαμένων / χρήστης του δωματίου ή διαμερίσματος,
  • ότι ο φόρος επιβάλλεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις (διαμονής) προς τον διαμένοντα, με την έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής»,
  • και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Η τροποποιηθείσα διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1.1.2018.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*