connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Ο Πρόεδρος του ΣΑΔ μιλά για το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στην Ρόδο

Με την ευκαρία του 2ου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, κ.κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος παραχώρησε σχετική συνέντευξη αναφορικά με το συνέδριο και τους στόχους του.

Το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 21 και 22 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο Rodos Palace. Σκοπός είναι η θεσμοθέτηση διεθνών συνεδρίων που θα διαπραγματεύονται τη διάδραση μεταξύ αρχιτεκτονικής και τουρισμού και θα προσελκύουν επισκέπτες (ξενοδόχους, αρχιτέκτονες και γενικότερα επαγγελματίες του τουρισμού) από όλον τον πλανήτη.

O πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου Γιώργος Σκιαδόπουλος.

O πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου Γιώργος Σκιαδόπουλος.

Κύριε Σκιαδόπουλε σε λίγες μέρες ανοίγει την αυλαία του το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στην Ρόδο. Αποτελεί το 3ο συνέδριο που συνδιοργανώνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Ποιος είναι ο στόχος του συνεδρίου;

Πολύ σωστά, το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού αποτελεί το 3ο συνεχές συνέδριο που συνεπιμελείται και συνδιοργανώνει ο Σύλλογος μας:

  • Το 1ο Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2015 προσελκύοντας 450 συνέδρους. Σταθεροί και ουσιαστικοί συνεργάτες σε αυτήν την πρωτοβουλία είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.
  •  Το 1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Παιδείας είχε συνδιοργανωθεί μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον Οκτώβριο του 2016 προσελκύοντας 300 συνέδρους. Μεταξύ των αναγνωρισμένων ομιλητών στα προηγούμενα δύο έτη ήταν οι κ.κ. Τάσος Μπίρης, Παναγιώτης Τουλιάτος, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Μάρω Καρδαμίτση Αδάμη, Δημήτρης Κόκκινος, Γιάννης Αίσωπος, Τόνια Κατερίνη, Γιώργης Γερόλυμπος, Πρόδρομος Νικηφορίδης, Τάσης Παπαϊωάννου, κ.α.

Ο στόχος είναι να υπάρξει ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ αρχιτεκτονικής και τουρισμού, που θα καθοδηγήσει αυτές τις 2 έννοιες να εξελίσσονται παράλληλα και σε άμεση διάδραση μεταξύ τους. Επιθυμούμε τα πορίσματα των Συνεδρίων να είναι τόσο σημαντικά, ώστε να προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών (ξενοδόχους, αρχιτέκτονες και γενικότερα επαγγελματίες του τουρισμού) από πολλές χώρες.

Επιδιώκουμε να εδραιώσουμε το Νότιο Αιγαίο στον παγκόσμιο χάρτη του σύγχρονου πολιτισμού

Τόσο ο αριθμός των συνέδρων που στηρίζουν τις διοργανώσεις που ήδη έχετε υλοποιήσει, καθώς και η ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα που παρατηρείται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για το επικείμενο συνέδριο, αποτελούν μία εντυπωσιακή προσέλευση για ένα μέρος της γεωγραφικής κλίμακας της Ρόδου. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή σας η επιτυχία κύριε Σκιαδόπουλε;

Photo Source: http://likenoother.aegeanislands.gr

Photo Source: http://likenoother.aegeanislands.gr

Καταρχήν πιστεύω ότι κανένας αριθμός συνέδρων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακός για την Ρόδο και γενικότερα για το Νότιο Αιγαίο. Έχουμε θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για τα επόμενα χρόνια. Κατά τη γνώμη μου έχουμε ανέβει απλώς τα δύο πρώτα σκαλοπάτια μίας μεγάλης σκάλας την οποία έχουμε στρατηγικά οραματιστεί.
Θα σας αποκαλύψω ότι τα συστατικά της επιτυχίας μας είναι τρία:

  • Το 1ο συστατικό είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο ο καθένας μας αφοσιώνεται ώστε να πετύχει τους στόχους που από κοινού έχουμε θέσει. Επίσης, ο Σύλλογός μας έχει ιδιαίτερα δραστήρια μέλη και όλοι μαζί εθελοντικά στηρίζουμε σθεναρά τις πρωτοβουλίες μας. Ειλικρινά, ο Δωδεκανήσιος αρχιτέκτονας έχει πολλά να προσφέρει στον τόπο του, αρκεί να το δοθεί η ευκαιρία να καταθέσει τις προτάσεις του.
  • Το 2ο συστατικό είναι να έχεις εξαιρετικούς συνεργάτες. Στα Συνέδρια έχουμε σταθερά και ουσιαστικά δίπλα μας τα τελευταία τρία χρόνια την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, με τους οποίους έχουμε θέσει στρατηγικά κοινά οράματα για τον τόπο μας. Ειδικά για φέτος, έχουμε την χαρά να συνεργαζόμαστε επιπλέον με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Επίσης, στρατηγικοί συνεργάτες μας είναι το περιοδικό Archisearch.gr με το οποίο εγκαινιάζουμε την απαρχή ενός συνόλου ευρύτερων αρχιτεκτονικών συνεργασιών.
  • Το 3ο συστατικό της επιτυχίας είναι ο ίδιος μας ο τόπος αλλά και οι συμπολίτες μας. Το Νότιο Αιγαίο είναι μία μόνιμη πηγή έμπνευσης. Αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί διαχρονικά ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Δεν είναι μόνο η πλούσια ιστορία μας, αλλά και το παρόν μας. Ο Νοτιοαιγαιοπελαγίτης έχοντας γύρω του τη θάλασσα, είναι ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει σε έναν τόπο για τον οποίο θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να τον εξελίξει.

Πρέπει να εξελίξουμε τον πολιτισμό μας. Οι κινητήριοι μοχλοί θα είναι η αρχιτεκτονική και ο τουρισμός, πάντοτε σε διάδραση μεταξύ τους.

Να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τον Οκτώβριο του 2015 συνδιοργανώσαμε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τη στήριξη πολυάριθμων φορέων τον 1ο Αρχιτεκτονικό Περίπατο. Η δίψα του κόσμου για τον Πολιτισμό του ήταν τέτοια, που μέσα σε 4 μόλις ώρες, 3.000 επισκέπτες θαύμασαν για πρώτη φορά μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου ταυτόχρονα το Δώμα και τον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.

Τι εννοείτε όταν λέτε ότι έχετε απλώς ανέβει τα πρώτα δύο σκαλοπάτια μίας μεγάλης σκάλας, την οποία έχουμε στρατηγικά οραματιστεί μαζί με τους συνεργάτες σας κύριε Σκιαδόπουλε;

Το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί μέσα στα πλαίσια του Οκτωβρίου, που έχει ανακηρυχτεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και τη στήριξη πολλών φορέων ως «Μήνας Αρχιτεκτονικής, Πολιτισμού και Τουρισμού».

Rhodes, Island Photo Source: http://likenoother.aegeanislands.gr

Rhodes, Island Photo Source: http://likenoother.aegeanislands.gr

Υπήρχε μία εποχή που η Ελλάδα έδινε τα φώτα της σε όλον τον πλανήτη. Δεν γίνεται όμως να ζούμε συνεχώς με τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Οφείλουμε στους εαυτούς μας, στους προγόνους και κυρίως στα παιδιά μας, να δώσουμε αποδείξεις στο παρόν και στο μέλλον. Πρέπει να εξελίξουμε τον πολιτισμό μας. Οι κινητήριοι μοχλοί θα είναι η αρχιτεκτονική και ο τουρισμός, πάντοτε σε διάδραση μεταξύ τους.

Έχει έρθει η ώρα το Νότιο Αιγαίο να ξαναγίνει πηγή και φως πολιτισμού προς όλον τον κόσμο. Οι επαφές με χώρες της Ασίας και της Ευρώπης έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού αποτελεί συνδιοργάνωση των: Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*