connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Το ECOWEEK επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη 14-20 Νοεμβρίου

ecoweek-thessaloniki-2016_1Ecoweek Thessaloniki 2016Έπειτα από μια σειρά δράσεων στα πλαίσια εορτασμού των 10 χρόνων από την ίδρυσή της, η διεθνής ΜΚΟ ECOWEEK επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη με το Διεθνές Συνέδριο & εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού και με τη θεματολογία Placemaking in One Planet, τον Νοέμβριο 14-20, 2016. Η διεθνής ΜΚΟ ECOWEEK στα πλαίσια της φετινής διοργάνωσης, με ιδιαίτερη χαρά ξεκινά την στρατηγική συνεργασία με τους Hotelia-Philoxenia και Interiors from Greece.

Η συμβολή τους στην υλοποίηση της εβδομάδας οικολογίας 2016 είναι καθοριστική, καθώς παρέχουν στη διοργάνωση την αίθουσα Νικόλαος Γερμανός για τις εκδηλώσεις έναρξης και λήξης της εβδομάδας (14/11 και 19/11) και χώρους εργασίας, για τα πέντε εργαστήρια που επικεντρώνονται στο σχεδιασμό ξενοδοχειακών υποδομών, υποδομών τουριστικής ανάπτυξης και χώρων κατοίκησης:

W1 : Ephemera

Το πρώτο εργαστήριο συντονίζεται από το αρχιτεκτονικό γραφείο με ευρωπαϊκή παρουσία Nomen. Η φιλοσοφία του γραφείου συμπυκνώνεται στην προσέγγιση της αρχιτεκτονικής ως κομμάτι της καθημερινής ζωής μας, που αφορά στην ικανοποίηση αναγκών και στην επίλυση προβλημάτων. Χαρακτηριστικό της προσέγγισής τους ειναι, επίσης, η συχνή χρήση λογισμικού και η αυτοματοποίηση της παραγωγής. Ο τίτλος του εργαστηρίου είναι ephemera και σκοπός του η δημιουργία σεναρίων, για το σχεδιασμό ενός δικτύου προσωρινής κατοίκησης, ο οποίος αλληλεπιδρά με τις προκλήσεις του περιβάλλοντος και του μικροκλίματος.

W2 : Bioclimatic upgrade student dormitory and conversion to short living and working spaces

Ecoweek Thessaloniki TSquarearchitectsΦέτος, θα έχουμε επίσης κοντά μας τους TSQUAREARCHITECTS, οι οποίοι μαζί με τους Ευφημία Τσόχα, Παναγιώτη Τυφλόσογλου, και Αγγελική Χατζηδημητρίου θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες στην βιοκλιματική αναβάθμιση φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου και στη μετατροπή τους σε χώρους προσωρινής κατοίκησης και εργασίας. Θα δοθεί έμφαση στη διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, καθώς και στο δίπολο δημόσιο-ιδιωτικο. Η βιοκλιματική αναβάθμιση θα προσεγγιστεί με βάση τον προσανατολισμό, τη συσχέτιση των διαφορετικών χρήσεων, της όψης, τα παθητικά συστήματα θερμομόνωσης και ψύξης και τη χρήση κατάλληλων υλικών.

W4 : On the Edge

Πιστό πλέον στο καθιερωμένο ραντεβού της Ecoweek Θεσσαλονίκης είναι το πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο SPARCH των Ρενας Σακελλαρίδου και Μόρφως Παπανικολάου. Αυτή τη χρονιά, μαζί με τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα αναζητήσουν ένα εναλλακτικό σενάριο για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Η πόλη, εξάλλου, συνδέεται ουσιαστικά με τη θάλασσα, επομένως θα γίνει προσπάθεια προσέγγισης μέσω των πολλαπλών αλληλεπιδράσεων και τη συμμετοχή των πολιτών στην αλληλεπίδραση με στοιχεία που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του κτισμένου περιβάλλοντος. Στο εργαστήριο συμμετέχουν και οι αρχιτέκτονες Βαρβάρα Καράογλου και Κωνσταντίνος Μουστάκας.

W5: The opportunity of the sidewalk

Το Resilient Thessaloniki είναι τμήμα του προγράμματος 100 Resilient Cities του ιδρύματος Rockerfeller και υλοποιείται στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Στοχεύει στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής, που θα κάνει τη Θεσσαλονίκη πιο ευέλικτη σε θέματα περιβάλλοντος, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων. Συνεργάζεται με τους STIPO Thessaloniki και TOPIO: creative place making for young community leaders initiative. Kατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα συζητηθεί κατά πόσο το πεζοδρόμιο στην πόλη εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν για τον στρατηγικό σχεδιασμό της πόλης επί των οδών βασιλίσσης Όλγας και βασιλέως Γεωργίου.

W8 : Historic Traces, Dwelling Needs and Visual Communication; The oxymorus puzzle of Thessaloniki’s future

Ecoweek Thessaloniki blind+Οι Blind+, ένα στούντιο της Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στις οπτικές επικοινωνίες σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Νάνο θα μυήσουν τους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με περίεργες καταστάσεις, concepts, και θα τους καθοδηγήσουν, ώστε να βρουν λύσεις που θα εξυπηρετούν μελλοντικές τουριστικές ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψιν τα ίχνη της ιστορίας της πόλης και τον αστικό ιστό.

Στις 14/11, ημέρα έναρξης της εβδομάδας οικολογίας θα φιλοξενήσουμε ομιλητές με εξειδικευμένη εμπειρία και γνώσεις στο τομέα της αειφορίας, όπως τους/τις: Benjamin Gill, Λίνα Λιάκου, Urban Transcripts, Σταύρο Κωνσταντινίδη, Θέμη Χατζήγιαννόπουλο, Αντώνη Σεμερτσίδη και Ulf Meyer.

Παράλληλα, στις 18/11, ημέρα έναρξης της Hotelia- Philoxenia (18 έως 20 Νοεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα “Οικοτουρισμός, φιλοξενία και οικολογική δόμηση σε ξενοδοχεία” (περίπτερο 9), στην οποία ομιλητές θα είναι οι Τάσος Γεωργατζής (USP), Ελευθερία Ντεκώ, Epmforward, Ubu Plan, Blind+, Parkotechniki και Μπάρκας.

Ecoweek Thessaloniki Urban TranscriptsTην ίδια περίοδο (18 έως 20 Νοεμβρίου) η Ecoweek διοργανώνει έκθεση με θέμα “Δημόσιος χώρος και τουρισμός σε έναν πλανήτη” .

Το Διεθνές Συνέδριο & εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού της ECOWEEK στην Θεσσαλονίκη τελείται υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και με τη στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO, HOTELIA-PHILOXENIA, Interiors from Greece, AKTO, ECOWEEK Greenhouse, Techsoup, Microsoft, Kakiousis Printings, Picturethis Photography και με τη στήριξη των χορηγών επικοινωνίας: Archisearch.gr, Detail, Γεωπονική Πύλη, skywalker.gr, parallaximag, CSR Capital link, Green Agenda, Voria.gr, Άνθρωπος και Χώρος, Β2Green, City Portal, Πολυτεχνικά Νέα, Greek Travel Pages, thestival.gr, press724, ecoδόμηση, rejected.gr

Περισσότερες πληροφορίες για την ECOWEEK μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σχετικά με το ECOWEEK στη Θεσσαλονίκη βρείτε λεπτομέρειες στην επίσημη σελίδα του συνεδρίου καθώς και στη σελίδα του στο facebook.

Το Greek Travel Pages (GTP) είναι χορηγός επικοινωνίας στο ECOWEEK Θεσσαλονίκης.


Η Διεθνής αστική-μη κερδοσκοπική οργάνωση ECOWEEK έχει ως στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος και την προώθηση των αρχών της αειφορίας μέχω του σχεδιασμού. Η ECOWEEK είναι ενεργή σε 15 χώρες και ένα ενεργό δίκτυο μελών σε 54 χώρες. Ιδρύθηκε το 2005 στην Αίγινα από τον αρχιτέκτονα, εκπαιδευτικό και σύμβουλο περιβάλλοντος Δρ. Ηλία Μεσσίνα.

Η ECOWEEK στη Θεσσαλονίκη εισήχθη και συντονίζεται από τη γεωπόνο και μεταπτυχιακή φοιτήτρια αρχιτεκτονικής τοπίου, Α.Π.Θ, Δέσποινα Κουίνογλου.

Η διοργάνωση της ECOWEEK στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται από την Ελένη – Βασιλική Αλέξη, Λίνα-Λούνα Καπέτα, Δέσποινα Κουίνογλου, Αποστολία Μιχαλού, Δημήτρης Νάνος, Νάταλι Νάνου, Αντώνης Σεμερτσίδης, Ευθυμία Σταματοπούλου.

Το 2015 αποτέλεσε μια ξεχωριστή χρονιά για την ECOWEEK καθώς ήταν η πρώτη επέτειος των 10 χρόνων από την ίδρυσή της και ακολούθησαν μια σειρά δράσεων στην Ελλάδα, Ισραήλ, Κόσοβο, Τουρκία, ενώ φέτος συνεχίζει τη δράση της με διοργανώσεις στην Ελλάδα, Κόσοβο, Ρουμανία, Ισραήλ, Ολλανδία, Ταϊλάνδη.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*