connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Επιμελητήριο Κυκλάδων

Επιμελητήριο Κυκλάδων_newΤο Επιμελητήριο Κυκλάδων εκφράζει την απογοήτευσή του για την πορεία των τρεχουσών εξελίξεων εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής. Προσδοκία μας ήταν και εξακολουθεί να παραμένει, το να μην φτάσει η χώρα σε μια κατάσταση που διχάζει τους πολίτες, καταρρακώνει την οικονομία της και είναι δεδομένο πλέον ότι θα έχει πρωτόγνωρες, ολέθριες συνέπειες, οικονομικές και κοινωνικές, είτε η απάντηση την Κυριακή είναι «ΝΑΙ» είτε είναι «ΟΧΙ».

Δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, έτσι όπως τίθεται, επιδέχεται πολλών ερμηνειών, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το εύρος των συνεπειών είτε της μιας είτε της άλλης επιλογής, πόσο μάλλον να ενημερώσει τεκμηριωμένα τους πολίτες γι’ αυτό.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η αναβολή του δημοψηφίσματος, εάν είναι εφικτή, φαντάζει ως μια επιλογή που θα έδινε μια προσωρινή τουλάχιστον διέξοδο σε αναζήτηση μιας έντιμης συμφωνίας με τους θεσμούς, θα μετρίαζε τις σοβαρότατες επιπτώσεις της αβεβαιότητας σε στρατηγικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, ενώ παράλληλα θα διαφύλαττε την ισχύ του δημοψηφίσματος ως διαπραγματευτικού όπλου για αξιοποίησή του στο μέλλον, αλλά με απολύτως σαφές το όποιο ερώτημα θα τεθεί στους πολίτες, και ξεκάθαρες τις συνέπειες των επιλογών τους.

Τονίζουμε ότι είναι βασική και διαχρονική θέση του Επιμελητηρίου να μην παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των πολιτών. Άλλωστε η λειτουργία του Επιμελητηρίου όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύει ότι στεκόμαστε μακριά από καταστάσεις που ενδέχεται να διαχωρίσουν τους πολίτες. Θεωρούμε ταυτόχρονα απαραίτητο να κάνουμε γνωστή την πάγια θέση του Επιμελητηρίου μας, η οποία τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και παραμονής στο ευρώ, διότι αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και όλες μας οι προσπάθειες πρέπει να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην παρούσα συγκυρία, βασικό καθήκον του Επιμελητηρίου είναι η στήριξη των επιχειρήσεων των Κυκλάδων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες προκλήσεις των ημερών, που έρχονται μάλιστα στη χειρότερη δυνατή στιγμή, καθώς ήδη διανύουμε την φετινή τουριστική περίοδο, από τα αποτελέσματα της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η τοπική μας οικονομία. Επισημαίνουμε ότι βρισκόμαστε σε στενή και συνεχή συνεργασία με τις επιχειρήσεις του Νομού, αναζητώντας εφικτές λύσεις.

Επιπλέον, τονίζουμε ότι σε κάποια νησιά που έχουν υποδεχτεί μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών, ήδη αναφέρονται προβλήματα τροφοδοσίας, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων (κρεατικά κ.λπ.) αλλά και φαρμάκων, λόγω της μη δυνατότητας πληρωμής των προμηθευτών του εξωτερικού εξαιτίας της τραπεζικής αργίας. Η Κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα εντός της ημέρας, προκειμένου να μην παρουσιαστούν ελλείψεις στα παραπάνω προϊόντα, με ολέθριες συνέπειες στην τουριστική κίνηση των νησιών μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την Πολιτεία σε άμεση ανάληψη δράσης για όσο διάστημα διαρκεί η αβεβαιότητα, προκειμένου να αποφύγουμε εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις με πρωτόγνωρες αρνητικές επιπτώσεις για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων, που επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο λόγω της νησιωτικότητας. Ιδιαίτερα εφιστούμε την προσοχή στο γεγονός ότι, λόγω της τραπεζικής αργίας, πολλές και αυξημένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων συσσωρεύονται επικίνδυνα σε πολύ σύντομο χρόνο (μέσα – τέλη Ιουλίου), με άμεσο κίνδυνο την αντικειμενική αδυναμία εξόφλησής τους. Καλούμε, επίσης, την Πολιτεία να λάβει έκτακτα μέτρα διευκόλυνσης όλων των επιχειρήσεων αναφορικά με τις κάθε μορφής υποχρεώσεις προκύπτουν στο τρέχον διάστημα.

Τέλος, καλούμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε πλήρη συνεργασία, συνεννόηση και αλληλοσεβασμό έτσι ώστε, κατανοώντας τις πιεστικότατες ανάγκες όλων, να αναζητήσουμε όλοι με ψυχραιμία αμοιβαία εφικτούς τρόπους υπέρβασης των δυσκολιών συμβάλλοντας στο να ξεπεράσουμε την κρίσιμη αυτή δοκιμασία.

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Απόλλωνος και Λαδοπούλου, 84100 Ερμούπολη, Σύρος
Τηλ. 22810 82346 – Fax 22810 86555
www.e-kyklades.gr, e-mail: info@cycladescc.gr

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*