connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2014: Δήλωση Προέδρου ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη

SETE«O ελληνικός τουρισμός, υπεραπέδωσε στόχων και προσδοκιών σημειώνοντας αύξηση πάνω από 15% στις αφίξεις, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έναντι των βασικών μας ανταγωνιστών. Παράλληλα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται πως και η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση θα κινηθεί και φέτος σε αυξητικά επίπεδα. Εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι πως η συνολική συμμετοχή του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέβει σημαντικά και θα κυμανθεί, για το 2014, κοντά στο 20%.

Εκτός όμως της επίτευξης όλων των στόχων σε επίπεδο αφίξεων και άμεσων εσόδων, φέτος καταγράφουμε μια σημαντική τάση συνολικής αναβάθμισης του τομέα. Επεκτάθηκαν σημαντικά οι αεροπορικές αφίξεις, εκτός Αθηνών, καθώς αριθμούσαν το επτάμηνο 3,6 εκατ. το 2014, σε σύγκριση με 2,8 εκατ. το 2010. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014 ο ελληνικός τουρισμός συγκέντρωσε συνολικό ποσοστό ικανοποίησης τουριστών  84,1%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 81% των ανταγωνιστών μας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με τις αυξημένες, σε σχέση με το 2013, προσλήψεις (είτε πλήρους, είτε μερικής απασχόλησης), όπως αυτές εμφανίζονται στο σύστημα “Εργάνη” (80.000 – 100.000 νέες θέσεις), ο τουρισμός υποστηρίζει σημαντικά τις απώλειες των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας, με αποτέλεσμα τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων να παραμένουν σταθερά.

Με το βλέμμα στο άμεσο μέλλον και με τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού να βελτιώνονται κάθε χρόνο, είναι βέβαιο ότι οι στόχοι του 2021 θα επιτευχθούν νωρίτερα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η θωράκιση του τουρισμού μας με κυρίαρχα ζητούμενα την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν καίρια ζητήματα, όπως η συστηματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους για την πάταξη της παραβατικότητας, η προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων, η αποκατάσταση της ρευστότητας – ιδιαίτερα για τις χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις – η μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων, η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και ροή του νέου ΕΣΠΑ.

Μαζί με τη ναυτιλία, τη βιομηχανία, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή και τις άλλες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, οδηγούμε τη χώρα μας στη θέση που της αξίζει».

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*