connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

ΕΠΕΙΓΟΝ! Κάτω τα χέρια από τις ακτές μας!

environment_green_logosΚάλεσμα 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων προς τους πολίτες να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία ενάντια στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Την επίσημη απόσυρση του νομοσχεδίου «Οριοθέτηση, διαχείριση, και προστασία αιγιαλού και παραλίας» του Υπουργείου Οικονομικών απαιτούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μέσα από τη νέα ιστοσελίδα «SOS για τις ακτές». Πρόκειται για ένα διαδικτυακό χώρο φιλοξενίας όλων των πρωτοβουλιών κινητοποίησης ενάντια στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, αλλά και χώρο ενημέρωσης των πολιτών. Στόχος της ιστοσελίδας είναι να ενισχυθούν και να πολλαπλασιαστούν οι φωνές ενάντια στο σχέδιο που απειλεί να καταστρέψει την ακτογραμμή μας.

Επιπλέον, οι οργανώσεις ζητούν από τους υποψήφιους δημάρχους να λάβουν αμέσως θέση ενάντια στο  νομοσχέδιο και καλούν τους πολίτες να στηρίξουν τοπικές και εθνικές πρωτοβουλίες που έχουν συσταθεί για αυτό το σκοπό, ώστε να αποτραπεί η καταστροφή της παράκτιας ζώνης.

coasts_1Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:

1. Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη των παραλιών από επιχειρηματικές δραστηριότητες

2. Απειλεί το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην παραλία

3. Νομιμοποιεί αυθαίρετα κτίσματα επαγγελματικής χρήσης στην παραλία, ανοίγοντας το δρόμο να χτιστούν και άλλα χωρίς ουσιαστική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον

4. Αγνοεί το διεθνές και εθνικό νομικό πλαίσιο για την προστασία της παράκτιας ζώνης.

Το μαζικό κύμα αντιδράσεων από πολλούς φορείς τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κυρίως η συστράτευση χιλιάδων πολιτών ενάντια στο νομοσχέδιο (σε μια εβδομάδα, περισσότεροι από 100.000 πολίτες υπέγραψαν ηλεκτρονική διαμαρτυρία εναντίον του νομοσχεδίου), φαίνεται πως οδηγούν σε «πάγωμα» της διαδικασίας για μετά τις εκλογές. Το πάγωμα όμως δεν σημαίνει απόσυρση. Για αυτό το λόγο, η μάχη πρέπει να συνεχιστεί.

Σε αυτό ακριβώς στοχεύει και η ιστοσελίδα «SOS για τις ακτές», η οποία συγκεντρώνει όλες τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες, προωθεί μήνυμα διαμαρτυρίας και αίτημα τοποθέτησης προς δημάρχους και περιφερειάρχες αφού η τοπική αυτοδιοίκηση παίζει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των ακτών, αλλά και παρέχει επιπλέον βήματα για περαιτέρω κινητοποίηση.

Οι 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις προτείνουν στους πολίτες να ζητήσουν από τους δημάρχους (νυν και υποψήφιους) να πάρουν αμέσως θέση* ενάντια στο  νομοσχέδιο, να υποστηρίξουν την προστασία της παράκτιας ζώνης και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.

* Καλούμε τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες να κοινοποιήσουν στις οργανώσεις, τις θέσεις τους σχετικά με το νομοσχέδιο στο email: sosaktes@gmail.com

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*