connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages (gtp)

Επιμελητήριο Ρεθύμνης: Μήνας οδικής ασφάλειας στην Κρήτη

rethymnoΣτο Ρέθυμνο, στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2013 από το πρωί 10:00 π.μ. μέχρι το βράδυ 21:00, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις του ΜΗΝΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.

Στο πλαίσιο των ίδιων εκδηλώσεων, στην αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, στις 14 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί εσπερίδα με θέμα «Πρώτη Προτεραιότητα: Οδική Ασφάλεια» με ομιλητές επιστήμονες Συγκοινωνιολόγους Πολιτικούς Μηχανικούς του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του ΕΜΠ.

Πρόκειται για με σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία της οδικής ασφάλειας.

Φέρνοντας σε επαφή τους κατοίκους του Νομού μας και επιδεικνύοντας τον εξοπλισμό βιωματικής εκπαίδευσης που διαθέτει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.), προσομοιάζοντας τις αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, προσδοκάται πως θα υπάρξει ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ θα ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες στην καλύτερη εφαρμογή των κανόνων οδικής ασφάλειας στην καθημερινή τους ζωή.

Ο εξοπλισμός βιωματικής εκπαίδευσης, ο οποίος θα επιδειχθεί, περιλαμβάνει:

  • Προσομοιωτή οδήγησης, ο οποίος τοποθετεί τον οδηγό σε συμβατικές ή/και ακραίες συνθήκες οδήγησης.
  • Ειδικά γυαλιά προσομοίωσης κατανάλωσης αλκοόλ και ψυχοφαρμάκων.
  • Προσομοιωτή πρόσκρουσης, ο οποίος αποτελείται από ένα κάθισμα το οποίο γλιστρά επάνω σε κεκλιμένες ράγες και στη συνέχεια σταματά απότομα. Ο προσομοιωτής σκοπό έχει να καταδείξει στον εκπαιδευόμενο, ο οποίος είναι δεμένος με τη ζώνη ασφαλείας, τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα του σε ενδεχόμενη πρόσκρουση, ακόμα και με χαμηλή ταχύτητα (7 χλμ/ώρα).
  • Προσομοιωτή ανατροπής οχήματος, ο οποίος αποτελείται από ένα όχημα το οποίο περιστρέφεται κατά το διαμήκη άξονα του, με στόχο να βιώσουν οι επιβάτες, οι οποίοι είναι δεμένοι με τις ζώνες ασφαλείας τους, τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα τους και την έντονη δυσφορία που προκαλεί η ανατροπή ενός οχήματος λόγω τροχαίου ατυχήματος, αλλά και την αξία της χρήσης ζώνης ασφαλείας.
  • «Ζυγαριά» συσχέτισης βάρους-ταχύτητας, η οποία υπολογίζει το βάρος ενός ανθρώπου κατά την περίπτωση σύγκρουσης, αναλογικά με την ταχύτητα του οχήματος στο οποίο επιβαίνει.

Ο ΜΗΝΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ είναι μια πρωτοβουλία των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) και τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.).

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, οι πιο επικίνδυνοι στην Ευρώπη είναι οι δρόμοι της Ελλάδας και της Ρουμανίας, με 130 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας, τη δεκαετία 2001-2010, καταγράφηκαν 15.985 θάνατοι σε 161.285 τροχαία ατυχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, η Κρήτη διατηρεί μια θλιβερή πρωτιά, καθώς στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αναλογικά με τον πληθυσμό του νησιού. Από την 111 Ιανουαρίου 2010 έως τις 31 Μαΐου 2013, 1.506 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 23.381 τραυματίστηκαν σε κάποιο τροχαίο δυστύχημα στην Κρήτη εκ των οποίων οι 648 ήταν δικυκλιστές. Από την αρχή του 2013, 29 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, εκ των οποίων οι 19 ήταν αναβάτες μηχανών και οι 16 κάτω των 25 ετών.

Όπως έχουν δείξει έρευνες, η ενημέρωση και η εκπαίδευση των παιδιών σε ζητήματα οδικής ασφάλειας μπορεί να συμβάλει θετικά στην ανατροπή αυτής της τραγικής πρωτιάς, ενώ οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς αποτελούν τους καλύτερους δασκάλους κυκλοφοριακής αγωγής.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα κρίνεται περισσότερο από αναγκαία η συμμετοχή στις εκδηλώσεις όλης της Ρεθεμνιώτικης κοινωνίας.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*