connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

ΕΛΛΕΤ: Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο του τουρισμού

ELLINIKI ETAIREIAΗ επιδιωκόμενη «αξιοποίηση» των νησιών που προωθείται από το νομοσχέδιο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ΕΟΤ, και λοιπές διατάξεις» προκαλεί έντονες και διαρκώς αυξανόμενες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Στον κατάλογο των αρχικά δεκατριών Δημάρχων προστίθενται καθημερινά νέοι μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου διαμαρτυρίας στην ιστοσελίδα ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ (http://www.egaio.gr/) της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Έως σήμερα έχουν υπογράψει οι παρακάτω είκοσι εφτά (27) Δήμαρχοι νησιωτικών περιοχών: Αγίου Ευστρατίου, Αλοννήσου, Αμοργού, Ανάφης, Άνδρου, Αστυπάλαιας, Ιητών, Ικαρίας, Θάσου, Θήρας, Κάρπαθου, Καντάνου, Κιμώλου, Λειψών, Λήμνου, Μήλου, Μυκόνου, Νισύρου, Παξών, Πάρου, Σάμου, Σικίνου, Σύρου, Σκοπέλου, Χάλκης, Τήλου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ηρακλειάς.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού μετά από επιστημονική έρευνα και αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία της από το Πρόγραμμα ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ, θεωρεί πως οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα πρέπει να σχεδιάζονται μόνο όπου η φέρουσα ικανότητα το επιτρέπει και εφόσον ελαχιστοποιηθούν οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές απώλειες. Για το λόγο αυτό:

  • κρίνεται απολύτως απαραίτητη η αύξηση του εμβαδού των εκτάσεων των εν λόγω τουριστικών έργων από 150 σε 250 στρέμματα.
  • είναι αναγκαίο να οριστεί σε 130 στρ. το επιτρεπόμενο όριο του εμβαδού των νησιών στα οποία θα επιτρέπεται η χωροθέτηση «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων» και «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων», χωρίς παρέκκλιση και δίχως να προβλέπεται παραπομπή στο εκάστοτε Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό. Δεδομένου ότι οι ευαίσθητες κλίμακες και η φέρουσα ικανότητα των μικρών νησιών δεν αντέχει κατά κανέναν τρόπο υπέρογκες επιβαρύνσεις, οι οποίες σε τελευταία ανάλυση όχι μόνο θα αλλοιώσουν το απαράμιλλο συγκριτικό τους πλεονέκτημα, δηλαδή το μοναδικό φυσικό τους κάλλος, αλλά και θα κλονίσουν την οικονομική του βάση, που είναι ο τουρισμός, και μάλιστα ανώφελα. Αυτό έγινε φέτος ιδιαίτερα αισθητό στα μικρά νησιά, στα οποία λόγω των άτακτων ατμοπλοϊκών δρομολογίων αλλά και της κρίσης, ο τουρισμός παρουσιάζει σοβαρή κάμψη, σε αντίθεση προς τους μεγάλους προορισμούς.
  • απαιτούνται διασφαλίσεις για τους χώρους που γειτνιάζουν ή βρίσκονται εντός περιοχής NATURA και αρχαιολογικούς χώρους. Δε νοείται κατά κανένα λόγο η εκχώρηση της διαχείρισης περιοχών Natura και αρχαιολογικών χώρων στην ελεύθερη ερμηνεία περί προστασίας κάθε ιδιώτη επενδυτή, διότι ακυρώνει την συνταγματικά επιβεβλημένη ευθύνη του κράτους.
  • πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η έντονη αντίδραση 27 Δημάρχων του νησιωτικού χώρου, οι οποίοι δηλώνουν τη σχετική διαφωνία τους.

Αυξημένης προσοχής πρέπει να τύχουν οι παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, Europa Nostra, καθώς κατά τη διάρκεια του Εορτασμού των 50 ετών λειτουργίας της που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, ο Πρόεδρός της κ. Placido Domingo, έκανε έκκληση να αποφευχθούν παρόμοιες πολιτικές για τον τουρισμό με αυτές που κατέστρεψαν την Ισπανία, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ανδρούλα Βασιλείου αναφέρθηκε με θέρμη στην κρισιμότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας στη σημερινή δυσχερή οικονομική συγκυρία, ενώ ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της EuropaNostra κ. Denis de Kergorlay απέστειλε σχετική επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.