connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Οι θέσεις των κομμάτων για τον τουρισμό: ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Oikologoi PrasinoiTo 2011 ο ελληνικός τουρισμός υπήρξε, σε απόλυτα νούμερα αφίξεων και εσόδων, ενισχυμένος. Όμως, οι προβλέψεις που υπάρχουν για τη φετινή τουριστική περίοδο δεν είναι θετικές, τη στιγμή που ο εξίσου σημαντικός, αν όχι σημαντικότερος και αποδοτικότερος για πολλές ηπειρωτικές περιοχές εσωτερικός τουρισμός έχει καταρρεύσει μαζί με τα εισοδήματα των πολιτών, καθώς η αναψυχή αντιμετωπίζεται ως περιττή πολυτέλεια.

Όμως η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος ακόμη και σε περιόδους κρίσης δεν αποτελεί πολυτέλεια, αφού παραμένει υποχρέωση προς τις μελλοντικές γενιές, αλλά και οδός εξόδου από την κρίση.

Την ανάγκη αυτήν πρέπει να υπηρετήσει και ο Τουρισμός για δύο λόγους: πρώτον, γιατί βασίζεται σ’ αυτό ακριβώς το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και δεύτερον επειδή αποτελεί πλέον έναν από τους λίγους σταθερούς πυλώνες της οικονομίας μας.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει επιτέλους να εστιάσουμε στην τουριστική ποιότητα και όχι στην ποσότητα και το γιγαντισμό και να μη βαφτίζουμε ως τουριστική ανάπτυξη για τον 21ο αιώνα το «real estate». Aναφερόμαστε στο ξεπούλημα των τελευταίων ελεύθερων παραλιακών και νησιωτικών χώρων σε αδιαφανή και υπεράκτια επενδυτικά σχήματα, και τη φοροδιαφυγή μέσω της ανεξέλεγκτης ενοικίασης τουριστικής κατοικίας από ξένους σε ξένους.

Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ανάγκη απλοποίησης της νομοθεσίας για να παρακάμπτονται μέσω διαδικασιών «fast track» οι δίκαιες και δημοκρατικές σε τελευταία ανάλυση, αντιδράσεις τοπικών και περιβαλλοντικών φορέων.

Επίσης, σε εποχή ισχνών αγελάδων απαιτείται ιδιαίτερη στήριξη και όχι απαξίωση του κοινωνικού τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης, των συλλογικών και συνεταιριστικών προσπαθειών στον τουρισμό και φυσικά των σκληρά εργαζομένων στον τουρισμό.

Οι μεγάλες και ισχυρές τουριστικές επιχειρήσεις και οι φορείς τους θα πρέπει να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί και να μην πιέζουν συνέχεια για φορολογικές απαλλαγές, αλλά αντίθετα να στηρί ζουν τους εργαζόμενούς τους αντί να τους υποκαθιστούν με φθηνότερους δήθεν εκπαιδευόμενους.

Τέλος, το μέχρι τώρα μοντέλο sun-sea-sand δεν πρέπει να υποκατασταθεί από το golf-casino-villas for rent, αλλά από το τρίπτυχο τοπικότητα-περιβάλλον-πολιτισμός, όχι μόνο για να έχει μέλλον ο Τουρισμός μας αλλά και η χώρα μας.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*