connect with us
Travel & Tourism industry news by Greek Travel Pages (gtp)

A note by the publisher

Έληξε στις 31 Μαρτίου η προσφορά που είχαμε ανακοινώσει, λόγω κρίσης, τόσο προς τους επαγγελματίες όσο και προς την τοπική αυτοδιοίκηση και τις επαγγελματικές ενώσεις. Η προσφορά αυτή, όπως όλοι γνωρίζετε, αφορούσε στη δωρεάν προώθηση, μέσω της υπηρεσίας direct e-mail, σε 8.000 tour operators ανά τον κόσμο, των υπηρεσιών, των προϊόντων ή/και της τοπικής ομορφιάς που έχει να αναδείξει κάθε τόπος.

Δώσαμε τη δυνατότητα στους τοπικούς άρχοντες και τους κατέχοντες θέση στα προεδρεία των ενώσεων να προβάλλουν τη δουλειά τους και την περιοχή τους χωρίς να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που διαχειρίζονται. Οι πρώτοι είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν τον τόπο τους, τις ιδιαιτερότητές του και τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Οι ενώσεις είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν τη δουλειά τους και τα μέλη τους.  Όλοι γνωρίζουμε το ύψος των κονδυλίων (κοινοτικών και μη) που διαχειρίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση. Παρόλο το ύψος, στην προκειμένη περίπτωση δεν είχαν καν να ασχοληθούν με αυτά.

Η διαδικασία απλή. Ζητάγαμε μόνο κάποιο κείμενο και φωτογραφίες. Το μεν κείμενο οι περισσότεροι ΟΤΑ το έχουν. Στο παρελθόν είχαν εισπράξει αρκετά χρήματα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα για τη δημιουργία φυλλαδίων μέρος των οποίων διατέθηκαν σε επαγγελματικές εκθέσεις του εξωτερικού ενώ ένα πολύ μεγάλο μέρος παραμένει στις αποθήκες μιας και είναι πλέον “ληγμένο”. Τις φωτογραφίες τις διαθέτουν επίσης. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάναμε εμείς. Την δημιουργία της html σελίδας (όλο το εικαστικό δηλαδή) και τη διανομή αυτού του υλικού.

Γιατί; Για να βοηθήσουμε στο να γνωρίσουν οι επαγγελματίες του εξωτερικού τον πλούτο και τις ομορφιές της χώρας μας καθώς και τις προσπάθειες των επίσημων αρχών για την αναβάθμιση των υπηρεσιών. Για να βοηθήσουμε τον εισερχόμενο τουρισμό. Να συμβάλουμε στη διεκδίκηση μεγαλύτερου μέρους της πίτας σε μια περίοδο κρίσης. Με απλά λόγια: Τους το προσφέραμε τζάμπα.

Η ανταπόκριση; Μηδαμινή. Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τόσο οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και οι πρόεδροι των επαγγελματικών ενώσεων δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την προσφορά εν αντιθέσει με τους επαγγελματίες του κλάδου που την εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο. Γιατί;  Αναρωτιόμαστε!

Δεν νομίζω να είναι διότι πιστεύουν πως η προώθηση στο εξωτερικό δεν είναι σημαντική ή ότι η αξιοπιστία των υπηρεσιών του GTP αμφισβητούμενη. Ας ρωτήσουν τους επαγγελματίες του τουρισμού. Μήπως γιατί δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ή γιατί έχουν επαναπαυθεί σε πρακτικές του παρελθόντος και δεν μπορούν να κοιτάξουν μπροστά; Δεν έχουν τη γνώση να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται; 

Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει ο κάθε πολίτης ότι τελικά η Τ.Α. έχει αποτύχει στο ρόλο της για την τουριστική ανάπτυξη (εκτός λίγων εξαιρέσεων). Προφανώς δεν έχει κατανοήσει την σπουδαιότητα, τις διαστάσεις και το ακριβές περιεχόμενο του ρόλου της. Επικαλείται συνέχεια έλλειψη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Μα στην παρούσα κατάσταση δεν ζητήθηκαν πόροι, ούτε ανθρώπινο δυναμικό.  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τ.Α. στην χώρα μας τα αντιμετωπίζουν οι αυτοδιοικήσεις των τουριστικών προορισμών σε όλο τον κόσμο. Γιατί εμείς πρέπει να υστερούμε; Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε το αυτονόητο;

Ας πάρουμε, εμείς της νέας γενιάς που είμαστε απαλλαγμένοι από βαρίδια του παρελθόντος, που είμαστε πιο ανοιχτοί τον λόγο και κι ας αναζητήσουμε την “κοινή λογική”. Ας βάλουμε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας για διαμόρφωση ιδεών και απόψεων που θα παράγουν πρακτικές προτάσεις και έργο. Ας δημιουργήσουμε ένα πεδίο δημιουργικού προβληματισμού και αμφίδρομης ενημέρωσης.  Το GTP, κι εγώ προσωπικά, είμαστε εδώ και υποστηρίζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια που θα κάνει την κοινή λογική, πράξη. Το e-mail μου είναι διαθέσιμο σε όλους όσους θέλουν καταθέσουν τις δικές τους απόψεις.

About the Author
Co-Founder and CEO. Want to make a difference. My life is about building business, travel, media, civic involvement, photography, ashtanga, mother of 3 (not necessarily in that order). Also CEO of Danae Airlines, GSA for Korean Air and partner at danae.travel.

Add your comment

*