connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages (gtp)

A note by the publisher

Ορμώμενοι από τις εξαγγελίες του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου και πιο συγκεκριμένα με την αναφορά στην “ποιότητα”, όπως αυτή μπορεί να εκφραστεί μέσω των σύγχρονων υποδομών και των άριστων υπηρεσιών, και παράλληλα την έμφαση που θα δοθεί στην ανάπτυξη του τουρισμού πόλεων (city break), βρίσκουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε σε ένα θέμα που εδώ και πολύ καιρό θέλαμε να θίξουμε: τη μόνιμη αδιαφορία και τον ερασιτεχνισμό που δείχνουν όσοι υποτίθεται ότι διοικούν και  φροντίζουν την πόλη των Αθηναίων.

Τα τελευταία χρόνια στην πόλη αυτή, με αφορμή κυρίως τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έγιναν πολύ σημαντικά έργα υποδομής για τα οποία νιώθουμε όλοι υπερήφανοι όπως το μετρό, το αεροδρόμιο και η Αττική οδός. Κάνανε επίσης την εμφάνιση τους αξιόλογα ξενοδοχεία με ποιοτικές υπηρεσίες και ενδιαφέροντα concept, αξιόλογα εστιατόρια και bar, μαγαζιά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά που βλέπουμε στις μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Όλα τα παραπάνω παραδείγματα αφορούν έργα η διαχείριση των οποίων ανήκει στον ιδιωτικό τομέα.  Αν και σε μερικές περιπτώσεις μας κοστίζουν ακριβά, παρόλα αυτά απολαμβάνουμε την ποιότητά τους.  Άλωστε, όπως είπε και ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, “το τζάμπα πέθανε!”

Παράλληλα όμως, οι υποδομές, η διαχείριση των οποίων βασίζεται στα χέρια των θεσμοθετημένων αρχών, δεν ακολουθούν την αντίστοιχη ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση.  Τα περισσότερα πεζοδρόμια της πόλης είναι απροσπέλαστα και παραμελημένα. Παντού υπάρχουν εμπόδια, τρύπες και μπαλώματα. Την μια μέρα ανοίγει τρύπες η μια υπηρεσία και την άλλη η άλλη. Αρκετές πλατείες είναι παρατημένες στην μοίρα τους. Ο Εθνικός Κήπος, το στολίδι αυτής της πόλης και ο μοναδικός αξιοπρεπής χώρος περιπάτου, σιγά αλλά σταθερά καταστρέφεται. Είναι απίστευτο να βλέπεις να αντικαθίστανται εκπληκτικά δέντρα με νεραντζιές απλά και μόνο για να μην έχουν να ασχολούνται οι αρμόδιοι. Πολίτες της πόλης μας αλλά και τουρίστες δέχονται επίθεση από αδέσποτα σκυλιά και οι αρμόδιοι το μόνο που κάνουν είναι να τα στυρώνουν και να τα αμολάνε πάλι στο δρόμο.  Η Αθήνα σίγουρα θα πρέπει να προσφέρει “the true experience”, όπως άλλωστε αναφέρει και το νέο μας σλόγκαν, αλλά οι θετικές εμπειρίες είναι αυτές που θα κάνουν τους τουρίστες του Σαββατοκύριακου να επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Είμαστε απολύτως θετικοί ως προς τις εξαγγελίες του Υπουργείου και χαιρόμαστε ειλικρινά το γεγονός ότι ο νέος Υπουργός δείχνει πάθος και κέφι για την υλοποίηση των στόχων. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα βρει μπροστά του όμως, όσο περίεργο και να ακούγεται αυτό, θα είναι το ίδιο το κράτος, τα συναρμόδια υπουργεία, οι υπηρεσίες, τα διάφορα όργανα και η γραφειοκρατία. Ελπίζουμε ο Υπουργός και όλοι η ομάδα που τον πλαισιώνει να καταφέρουν να συντονίσουν και να “επιβάλλουν” σε όλους αυτούς τους συναρμοδίους να εργαστούν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή για το καλό του Ελληνικού Τουριστικού μας προϊόντος.  Αυτό το στοίχημα θα πρέπει κάποτε να κερδιθεί.

 

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
Co-Founder and CEO. Want to make a difference. My life is about building business, travel, media, civic involvement, photography, ashtanga, mother of 3 (not necessarily in that order). Also CEO of Danae Airlines, GSA for Korean Air and partner at danae.travel.

Add your comment

*