connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Η χαρά του γονέα.

Καλοκαίρι 2016. Χαρά των γονιών αυτές οι διακοπές. Από την πλήρη καθήλωση των εφήβων στα κρεβάτια και τους καναπέδες, κοιτώντας με μανία και για ώρες μια μικρή οθόνη, και τον φόβο ότι αυτή η γενιά δεν απολαμβάνει την ανεμελιά και το παιχνίδι έξω στους αγρούς και τις πλατείες, φέτος αιφνιδιαστικές ερωτήσεις όπως «Πότε θα πάμε στη Δήλο;» αντήχησαν με μεγάλη ικανοποίηση στα αυτιά των γονιών. Κι ας μην είναι το κίνητρο η περιέργεια να αισθανθούν την αίγλη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και να γοητευτούν από το φως και την ενέργειά του.

Εκεί, ανάμεσα στον Απόλλωνα και την Άρτεμη, στον ίδιο φανταστικό κόσμο, τοποθετημένο ένα εξίσου σπάνιο και σημαντικό έντομο, γνωστό ως Pokémon. Με χαρά, τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς ξεκινάνε την αναζήτηση. Αξίζει τον κόπο. Όπως το ταξίδι κάθε αναζήτησης.

Ευτυχώς κάθε σημείο ενδιαφέροντος είναι αποτυπωμένο στην εφαρμογή, με τις γεωγραφικές του συντεταγμένες, τη φωτογραφία του και την ονομασία του, διευκολύνοντας το έργο του γονέα, ο οποίος κι αυτός είχε μάθει κάποτε για τη Δήλο, ίσως να την είχε επισκεφτεί κιόλας, αλλά μετράνε αρκετά χρόνια από τότε.

Εκεί, στον ίδιο χώρο όπου το 1998 με νόμο Βενιζέλου, όπως αυτός επικαιροποιήθηκε το 2005, επιβάλλεται τέλος για κάθε φωτογράφιση μέσα σε αρχαιολογικό χώρο με ποσά που ξεκινάνε από 300 ευρώ ημερησίως. Στον ίδιο χώρο, καθώς και στον παγκόσμιο χάρτη μιας επαυξημένης πραγματικότητας, μια εταιρία χρησιμοποιεί τα σημεία ενδιαφέροντος για εμπορικούς σκοπούς. Τόσο η όποια ιδιωτική φωτογραφία που αναρτάται στα κοινωνικά δίκτυα όσο και τα Pokémon που παρακινούν οικογένειες να επισκεφτούν σημεία ενδιαφέροντος χωρίς κανέναν εξαναγκασμό, επί της ουσίας αναδεικνύουν αυτά τα σημεία.

Κάποιοι έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται. Το όραμα και η καινοτομία οδηγούν τις εξελίξεις και τις τάσεις. Κάθε γενιά έχει τις ανατροπές της. Σήμερα στον τουρισμό βιώνουμε έντονα αυτές τις εξελίξεις με την οικονομία διαμοιρασμού (sharing economy), την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality), και σύντομα θα έρθουμε αντιμέτωποι με νέα μοντέλα εκμετάλλευσης πνευματικής ιδιοκτησίας. Εξαρτάται από εμάς αν θα είμαστε απλοί παρατηρητές ή μεταρρυθμιστές.

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
I love turning ideas into businesses, especially if it involves media and travel! Civic-minded and a mother of three, I enjoy volley, ashtanga and photography in my downtime.

Add your comment

*