connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

Αντίδραση της ΓΕΠΟΕΤ για την ανάθεση της μεταφοράς των προσφύγων στα ΚΤΕΛ

GEPOET-LogoΗ Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) εξέφρασε την αντίθεσή της σε άρθρο του νομοσχεδίου για τους πρόσφυγες, το οποίο παραχωρεί, για περίοδο 6 μηνών, στα ΚΤΕΛ τη μετακίνηση προσφύγων από κέντρα συγκέντρωσης σε λιμάνια, αεροδρόμια και λοιπά σημεία αναχώρησης και αντιστρόφως.

Ακολουθεί η επιστολή της ΓΕΠΟΕΤ στον πρωθυπουργό.

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Κυρίες και Κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων, Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ως ο δευτεροβάθμιος φορέας εκπροσώπησης των τουριστικών γραφείων και των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων της χώρας επιθυμούμε να διαμαρτυρηθούμε εντόνως για το γεγονός ότι με το άρθρο 80 του Σχεδίου Νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφύγων, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης… και άλλες διατάξεις» το οποίο κατετέθη χθες στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, επιτρέπεται στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ να πραγματοποιήσουν το έργο της μεταφοράς προσφύγων.

Είναι απαράδεκτο κατά παρέκκλιση των Νόμων 711/77 και 2963/2001 καταχρηστικά να δίνεται στα ΚΤΕΛ το δικαίωμα μεταφοράς προσφύγων ως «ρουσφέτι», όταν αυτή η μεταφορά αποτελεί αποκλειστικό έργο των τουριστικών λεωφορείων ΔΧ της χώρας, για τα οποία υφίσταται υπερεπάρκεια οχημάτων στο σύνολο της επικράτειας και άρα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η επίκληση επείγουσας ανάγκης για την χρήση λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

Κύριε Πρωθυπουργέ, το ελληνικό κράτος επί σειρά ετών αναζητεί δικαιολογίες για να εξυπηρετεί τα ΚΤΕΛ ρουσφετολογικά και να τους δίνει έργο που έχει κατοχυρωθεί με σειρά νόμων και δικαστικών αποφάσεων από τα τουριστικά λεωφορεία, χωρίς αντίστοιχα να επιτρέπει στα τουριστικά λεωφορεία να πραγματοποιούν συγκοινωνιακό έργο, το οποίο έχει δοθεί με απευθείας ανάθεση στα ΚΤΕΛ και δεν έχει απελευθερωθεί, παρά τις συνεχείς πιέσεις όλων και του ΟΟΣΑ. Άρα αν κατ’ εξαίρεση τους δινόταν έργο μεταφοράς προσφύγων για έξι μήνες – όπως το άρθρο 80 του εν λόγω  σχεδίου νόμου εισηγείται – αντίστοιχα θα έπρεπε να δοθεί δικαίωμα για το ίδιο διάστημα και στα τουριστικά λεωφορεία να πραγματοποιήσουν το συγκοινωνιακό έργο των ΚΤΕΛ, ώστε να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί στις υπεραστικές γραμμές από τη χρήση λεωφορείων των ΚΤΕΛ για τους πρόσφυγες.

Σε κάθε περίπτωση ο κλάδος των τουριστικών γραφείων και των τουριστικών λεωφορείων είναι ανάστατος και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την καταστρατήγηση της υπάρχουσας νομοθεσίας περί μεταφοράς επιβατών, προσφύγων εν προκειμένω. Ήδη με σχετική επιστολή στις 22/3/2016 η Ομοσπονδία έχει ενημερώσει όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς για την αποκλειστικότητα του έργου, η οποία όμως αγνοήθηκε παντελώς και πλέον είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε άμεσες απεργιακές κινητοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

Η μεταφορά προσφύγων αποτελεί αποκλειστικό έργο των τουριστικών λεωφορείων ΔΧ της χώρας, το πραγματοποιούμε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η προσφυγική κρίση και δεν θα επιτρέψουμε στα ΚΤΕΛ να νομιμοποιήσουν έργο το οποίο κάνουν παράνομα με την επίφαση της έκτακτης ανάγκης. Τα τουριστικά λεωφορεία άλλωστε είναι τα μόνα που μπορούν αξιόπιστα να ανταποκριθούν άμεσα και με οποιαδήποτε διαθεσιμότητα απαιτηθεί οπουδήποτε στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός τους ξεπερνά τις 7500.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες, κύριοι, το εν λόγω άρθρο 80 που επιτρέπει στα ΚΤΕΛ τη διενέργεια μεταφοράς προσφύγων είναι απαράδεκτο και σας καλούμε να το αποσύρετε».

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*