connect with us
Greece's latest tourism industry news by Greek Travel Pages

ΞΕΕ: Mαζικό χαρακτήρα έχουν λάβει οι λανθασμένοι υπολογισμοί του Εν.Φ.Ι.Α. στα ξενοδοχεία

XEE

Σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ) επισημαίνει ότι οι λανθασμένοι υπολογισμοί του φόρου έχουν πλέον λάβει μαζικό χαρακτήρα.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια επιστολής μας από 6/8/2014, προς την Γενική γραμματέα εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαίδου, αναφορικά με λάθη που υπάρχουν στον υπολογισμό του Εν.Φ.Ι.Α. των ακινήτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, επανερχόμαστε εκ νέου ζητώντας και την προσωπική σας παρέμβαση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, διότι οι λανθασμένοι υπολογισμοί του φόρου έχουν πλέον λάβει μαζικό χαρακτήρα.

Πέρα από τις πολλές περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται εσφαλμένη εφαρμογή στον συμπληρωματικό φόρο, όπου ενώ απαλλάσσονται τα ακίνητα των νομικών προσώπων που ιδιοχρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4223/2013, στις αποσταλθείσες πράξεις προσδιορισμού τους επιβάλλεται, κατά παράβαση του νόμου, και συμπληρωματικός φόρος. Επιπλέον τα ξενοδοχειακά ακίνητα που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) αντιμετωπίζονται φορολογικά ως κατοικίες με αποτέλεσμα ο φόρος που προκύπτει από αυτή την εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου, σε πολλές περιπτώσεις, να ξεπερνάει και τα ετήσια έσοδα των επιχειρήσεων αυτών. Είναι γνωστό ότι κατά την διαδικασία θεσμοθέτησης του νόμου για τα κριτήρια υπολογισμού του Εν.Φ.Ι.Α.των ακινήτων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, το βασικό κριτήριο ήταν η ιδιόχρηση του ακινήτου ως ξενοδοχείου και όχι η ιδιοκτησιακή νομική μορφή του.  Η εμμονή των υπηρεσιών του υπουργείου σας να αντιμετωπίζουν ως κατοικίες τα ακίνητα ξενοδοχείων που ανήκουν σε ατομικές επιχειρήσεις, δημιουργεί στις 4000 και πλέον προσωπικές και ατομικές εταιρείες μέλη του ΞΕΕ, στις οποίες ανήκουν ακίνητα ξενοδοχείων, υπέρογκες και δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που πέρα από την αδικία και την αθέμιτη φορολογική μεταχείριση, οδηγούν τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες σε οικονομικό αδιέξοδο και σε ένα φαύλο κύκλο αδυναμίας πληρωμής των φόρων και τελικώς της φορολογικής απαξίωσης των.

Επειδή το εύρος εφαρμογής του Ε.ν.Φ.Ι.Α. είναι μεγάλο στις ξενοδοχειακέςεπιχειρήσεις  και δεδομένου ότι τα προς καταβολή ποσά είναι υψηλά έως υπέρογκα, παρακαλούμε πολύ όπως αφενός,«ανοίξετε» το συντομότερο δυνατό την ηλεκτρονική πύλη της ΓΓΠΣ, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα διακρίβωσης του τρόπου υπολογισμού του φόρου με βάση τα δεδομένα κάθε ακινήτου,  ώστε να διορθωθούν τα εν λόγω λάθη και να αποφευχθεί η απευθείας επαφή και οι συνεπαγόμενες τριβές με τις κατά τόπους εφορίες και αφετέρου εντάξετε τιςατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο ίδιο καθεστώς με αυτό των ξενοδοχείων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα.

Αναμένοντας τη θετική ανταπόκρισή σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΞΕΕ
Γεώργιος Αλέξ. Τσακίρης

Follow GTP Headlines on Google News to keep up to date with all the latest on tourism and travel in Greece.
About the Author
This is the team byline for GTP. The copyrights for these articles are owned by GTP. They may not be redistributed without the permission of the owner.

Add your comment

*